Jestli máte doma mísu, udělejte TIRAMISU!
Mísu vlastně ani mít nemusíte, protože tiramisu si klidně můžete udělat i do menších misek nebo pohárů, a každý tak bude mít porci téhle neskutečné dobroty jen a jen pro sebe.
Slovo tiramisu v překladu z italštiny znamená „zvedni mě“ nebo „rozvesel mě“, což tenhle dezert splní na jedničku. Budete se po něm cítit jako v sedmém nebi.
Nutno dodat, že tiramisu není zrovna dietní dezert, protože správně by mělo obsahovat mascarpone, syrová vejce, likér a samozřejmě cukr. Existují ale i verze, do kterých vejce přidávat nemusíte a obejdete se i bez mascarpone (i když to už pak není to pravé tiramisu). Přesto stojí za vyzkoušení a my je pro vás samozřejmě všechny máme. Můžete si je připravit jako dezert na neděli nebo klidně jako dort pro zvláštní příležitost.
Oblíbené jsou různé varianty s ovocem. Zkuste třeba tuhle:
Tiramisu s jahodami
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 500 g mascarpone
• 4 čerstvé žloutky
• 110 g moučkového cukru
• 1,2 dl cukrového rozvaru (viz tip na konci receptu)
• 0,2 dl ovocného likéru (např. pomerančového nebo jahodového, pro děti ho nahraďte ovocným sirupem)
• 12 cukrářských piškotů (podlouhlých)
• 16 jahod
1. V míse smíchejte mascarpone se žloutky a moučkovým cukrem a pomocí elektrického šlehače zapnutého na střední rychlost vše vyšlehejte do pevné pěny. Cukrový rozvar ohřejte a ochuťte likérem.
2. Polovinu piškotů namočte do ochuceného rozvaru (nesmí se rozmočit) a rozložte je na dno vhodné formy (nejlépe čtvercové). Rozetřete na ně polovinu připraveného krému, na něj rozprostřete část očištěných a nakrájených jahod a přidejte opět vrstvu zbylých namočených piškotů. Opět je zakryjte vrstvou krému (malou část si nechte na ozdobení) a povrch uhlaďte.
3. Zbylý krém naplňte do cukrářského sáčku a ozdobně nastříkejte na povrch. Přidejte zbylé jahody nakrájené na kousky a tiramisu uložte nejméně na 30 minut do chladničky.
TIP: Cukrový rozvar si snadno připravíte, když svaříte v kastrůlku 225 g cukru a 125 ml vody. Nemíchejte a vařte asi 10 minut. Pak ponořte do rozvaru drátěné očko, foukněte do něj jako do bublifuku, a když vyletí bublinka, je rozvar hotový.
Pokud nedáte dopustit na klasiku, ale přece jen ta syrová vejce vás odrazují, dá se to snadno vyřešit jako v tomto RECEPTU NA TIRAMISU.
A pak tu jsou verze, ve kterých se mascarpone nahrazuje něčím jiným:
Tvarohové tiramisu
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 2 lžičky práškové želatiny
• 1 dl mléka
• 500 g měkkého tvarohu ve vaničce (plno- nebo polotučného)
• 100–120 g moučkového cukru
• 2,5 dl smetany ke šlehání
• 1 dl silné vychladlé kávy
• 1–2 lžíce amaretta
• 1/2 balíčku cukrářských piškotů (podlouhlých)
1. Želatinu zalijte studeným mlékem a nechte nabobtnat. Tvaroh vyšlehejte s cukrem. Smetanu ušlehejte zvlášť a vmíchejte ji do ochuceného tvarohu. Kávu promíchejte s amarettem.
2. Nabobtnalou želatinu i s mlékem opatrně zahřejte v mikrovlnné troubě, až se zcela rozpustí. Vmíchejte do ní lžíci tvarohového krému a pak vše vmíchejte do zbytku krému.
3. Na dno formy rozetřete trochu tvarohového krému. Piškoty namáčejte v kávové směsi a rozložte je v jedné vrstvě na dno formy. Potřete je vrstvou krému, na něj opět dejte vrstvu piškotů namočených v kávě a potřete je znovu krémem.
4. Vršek zakryjte mikrotenovou fólií a nechte vychladit, nejlépe do druhého dne. Před podáváním můžete tiramisu poprášit kakaovým práškem (neslazeným).
Tiramisu z pomazánkového másla
Foto: profimedia.cz
Co budete potřebovat:
• 400 g pomazánkového másla bez příchuti
• 2–3 lžíce moučkového cukru
• 2 dl smetany ke šlehání
• 40 dětských piškotů
• 1/2 hrnku silné rozpustné kávy
• 3 lžíce amaretta (nebo kávového likéru)
1. Pomazánkové máslo utřete s cukrem a smetanou. Piškoty namočte v kávě smíchané s amarettem a navrstvěte je střídavě s připraveným krémem do mísy nebo menších misek či sklenek.
2. Tiramisu nechte asi půl hodiny chladit v lednici a před podáváním ho ozdobte (třeba nastrouhanou čokoládou, ovocem apod.).
V létě by se mohlo hodit MRAŽENÉ TIRAMISU.
Foto: profimedia.cz
A teď něco, co nám možná nebudete věřit a Italové už vůbec ne. My Češi jsme národ vynalézavý, a tak dokážeme udělat tiramisu dokonce i z brambor. A výsledek je skvostný!
Bramborové tiramisu
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 2 dl mléka
• 1 vejce
• 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
• 300 g vařených oloupaných brambor
• 100 g cukru
• 100 g mascarpone
• 1 sáček dětských piškotů
• 0,5 dl vychladlé silné kávy
• 2 lžíce kakaa
1. V polovině mléka rozmíchejte žloutek s pudinkem. Zbylé mléko přiveďte k varu, přilijte rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Krém přelijte do kovové mísy, postavte do nádoby se studenou vodou a nechte zchladit.
2. Brambory nastrouhejte do mísy, přidejte cukr, vychladlý krém, mascarpone a důkladně promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílku.
3. Připravený krém nalijte do vhodné formy ve vrstvě silné asi 2 cm. Na povrch rozložte vrstvu piškotů, pokapejte je kávou a přelijte další vrstvou krému. Na něj opět rozložte piškoty, potřete je zbylým krémem a hustě posypejte kakaem.
4. Hotové tiramisu nechte alespoň 8 hodin odležet a ztuhnout v lednici.
TIPY: Místo dětských piškotů lze samozřejmě použít i cukrářské, podlouhlé. Kávu můžete ochutit trochou dobrého alkoholu. Místo vanilkového se hodí i mandlový pudinkový prášek. A pokud máte rádi mandle, posypte před podáváním tiramisu tenkými plátky mandlí.
A až budete chtít někoho potěšit třeba k narozeninám, udělejte mu DORT TIRAMISU. Není těžký a vypadá nádherně, nemyslíte?
Foto: isifa.com
Mohlo by vás taky zajímat: