Moučník na víkend: Rebarborový koláč s jahodami a kokosem
Jestli máte rádi kombinaci sladkého a kyselého, vyzkoušejte rebarboru. Je to sice zelenina a její dlouhé stonky nevypadají zrovna chutně. O to víc vás překvapí sladký koláč, ve kterém její kyselost vyrovnávají šťavnaté jahody.
Přestože se v kuchyni rebarbora upravuje především na sladko, patří mezi lahůdkovou zeleninu. Její dlouhé oddenky se využívaly již ve starověku na podporu trávení, úpravu činnosti žaludku a jako laxativum. O rebarboře je známé, že pročišťuje organismus, neboť zabíjí škodlivé mikroorganismy. Také prospívá krevnímu oběhu a působí močopudně. Protože ale obsahuje šťavelany, neměli by ji konzumovat lidé se sklony k tvorbě ledvinových kaménků.
Nejlahodnější je rebarbora brzy na jaře, do sv. Jana (24. června). Pak postupně řapíky ztrácejí svou křehkost a aroma a narůstá v nich obsah kyseliny šťavelové.
Než rebarboru použijete, je nutné řapíky očistit a oloupat z nich povrchová vlákna. Hodí se do moučníků s tvarohem, jako náplň do sladkých knedlíků, můžete ji přidat do žemlovky, ovocných polévek nebo z ní udělat kompot. Velmi dobrá, i když možná nezvyklá, je i kombinace reveně s malinami.
A úplně nejlepší je z rebarbory upéct koláč!
Rebarborový koláč s jahodami a kokosem
Co budete potřebovat:
- 190 g polohrubé mouky
- 120 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 50 g rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g jahod
- 150 g rebarbory
- máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání formy
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.
2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřicí prášek.
3. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a rozpuštěné zchladlé máslo. V další míse vyšlehejte z bílků pevný sníh.
4. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky. Rebarboru oloupejte, očistěte a také nakrájejte na menší kousky.
6. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou směsí a na závěr zlehka vmíchejte sníh.
7. Těsto nalijte do připravené formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.
8. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova asi 40 minut.
Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:
Mohlo by vám taky chutnat: