Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Moučník na víkend: Rebarborový koláč s jahodami a kokosem

Jestli máte rádi kombinaci sladkého a kyselého, vyzkoušejte rebarboru. Je to sice zelenina a její dlouhé stonky nevypadají zrovna chutně. O to víc vás překvapí sladký koláč, ve kterém její kyselost vyrovnávají šťavnaté jahody.
Vydáno: 16.06.2017
Rebarborový koláč s jahodami
Autor: akademiekvality.cz Rebarborový koláč s jahodami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Přestože se v kuchyni rebarbora upravuje především na sladko, patří mezi lahůdkovou zeleninu. Její dlouhé oddenky se využívaly již ve starověku na podporu trávení, úpravu činnosti žaludku a jako laxativum. O rebarboře je známé, že pročišťuje organismus, neboť zabíjí škodlivé mikroorganismy. Také prospívá krevnímu oběhu a působí močopudně. Protože ale obsahuje šťavelany, neměli by ji konzumovat lidé se sklony k tvorbě ledvinových kaménků.

Nejlahodnější je rebarbora brzy na jaře, do sv. Jana (24. června). Pak postupně řapíky ztrácejí svou křehkost a aroma a narůstá v nich obsah kyseliny šťavelové. 

Než rebarboru použijete, je nutné řapíky očistit a oloupat z nich povrchová vlákna. Hodí se do moučníků s tvarohem, jako náplň do sladkých knedlíků, můžete ji přidat do žemlovky, ovocných polévek nebo z ní udělat kompot. Velmi dobrá, i když možná nezvyklá, je i kombinace reveně s malinami.

A úplně nejlepší je z rebarbory upéct koláč!

Rebarborový koláč s jahodami a kokosem

rebarborový koláč 1 Foto:

Co budete potřebovat:

  • 190 g polohrubé mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g jahod
  • 150 g rebarbory
  • máslo na vymazání a strouhaný kokos na vysypání formy

 

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.

2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřicí prášek.

3. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a rozpuštěné zchladlé máslo. V další míse vyšlehejte z bílků pevný sníh.

4. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky. Rebarboru oloupejte, očistěte a také nakrájejte na menší kousky.

6. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou směsí a na závěr zlehka vmíchejte sníh.

7. Těsto nalijte do připravené formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.

8. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova asi 40 minut.

Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:

 

Mohlo by vám taky chutnat:

 

Namalujte si svůj originální moučník

Romantické pečení: Malované rolády

 

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami?

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Článek je zařazen v: dezert, moučník, jahody, koláč, kokos, křehké těsto, máslové těsto, rebarbora, letní koláč, sladké pečení
Reklama