Oslaďte si život: Tvarohový Míša dort bez lepku
Míša dort patří k těm nejoblíbenějším. Je totiž poměrně rychlý, jednoduchý a chutná všem. A tuto verzi si mohou v klidu dopřát i bezlepkáři!
Pamatujete si z dětství na pruhované obdélníčky, kdy se vám po patře nejprve rozlila hebká čokoláda, kterou osvěžil tvaroh a nakonec ho osladil čokoládový piškot?
Upečte Míša řezy jednoduše jako dort a potěšte jím malé i velké. Tahle kombinace totiž chutná opravdu každému.
Tvarohový Míša dort
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 4 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 85 g bezlepkové mouky Schär Mix C Patisserie
- 15 g kakaa holandského typu
- 1 lžíce rostlinného oleje
- máslo na vymazání a bezlepkovou mouku na vysypání formy
Na náplň:
- 250 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru
- 500 g plnotučného tvarohu v kostce
Na dokončení:
- meruňkovou zavařeninu k promazání (zhruba 60 g)
- 350 g kvalitní čokolády na polevu
- 100 g 100% tuku na polevu
Postup:
1. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh. Žloutky ušlehejte se zbylým cukrem do pěny. Pozvolna do ní zapracujte mouku, kakao, olej a sníh. Vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí – vpíchněte ji do středu a vytáhněte. Je-li čistá a bez drobků, korpus vyjměte a nechte zchladnout. Ideálně do druhého dne.
3. Na náplň utřete máslo s cukrem a postupně zašlehejte tvaroh dohladka. Vršek korpusu seřízněte do roviny, vložte ho zpět do formy, potřete zavařeninou a tvarohovým krémem.
4. Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem a rovnoměrně jí dort polijte. Vložte ho na několik hodin do lednice, až poleva ztuhne. Před podáváním dort vyjměte z formy a krájejte ho nožem nahřátým v horké vodě, abyste nepolámali čokoládu.
LUCIE KAZDOVÁ: BEZ LEPKU
Když Lucie Kazdová zjistila u svého syna celiakii, začala vařit a péct bezlepkově. Zatímco u mnoha slaných jídel lepek snadno vynecháte nebo nahradíte jinou surovinou, která ho neobsahuje, u sladkostí a zejména pečiva hraje lepek zásadní roli. Lucie to však pojala jako výzvu a časem vyladila tradiční české dezerty, klasické dorty a další dobroty do dokonalosti a v roce 2013 otevřela ve Zdibech Bezlepkovou cukrárnu. V kuchařce Bez lepku se s vámi podělí o více než 60 vyzkoušených slaných a sladkých receptů na koláče, dorty, zákusky, cukroví, pizzu, houstičky i chléb. Doplňují je informace o vhodných surovinách, osvědčené postupy a praktické rady pro život bez lepku. Vydalo nakladatelství Smart Press.
Mohlo by vám taky chutnat: