Oslaďte si život: Tvarohový Míša dort bez lepku

Míša dort patří k těm nejoblíbenějším. Je totiž poměrně rychlý, jednoduchý a chutná všem. A tuto verzi si mohou v klidu dopřát i bezlepkáři!

Pamatujete si z dětství na pruhované obdélníčky, kdy se vám po patře nejprve rozlila hebká čokoláda, kterou osvěžil tvaroh a nakonec ho osladil čokoládový piškot?

Upečte Míša řezy jednoduše jako dort a potěšte jím malé i velké. Tahle kombinace totiž chutná opravdu každému.

Tvarohový Míša dort

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 85 g bezlepkové mouky Schär Mix C Patisserie
  • 15 g kakaa holandského typu
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • máslo na vymazání a bezlepkovou mouku na vysypání formy

Na náplň:

  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 500 g plnotučného tvarohu v kostce

Na dokončení:

  • meruňkovou zavařeninu k promazání (zhruba 60 g)
  • 350 g kvalitní čokolády na polevu
  • 100 g 100% tuku na polevu

Postup:

1. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh. Žloutky ušlehejte se zbylým cukrem do pěny. Pozvolna do ní zapracujte mouku, kakao, olej a sníh. Vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí – vpíchněte ji do středu a vytáhněte. Je-li čistá a bez drobků, korpus vyjměte a nechte zchladnout. Ideálně do druhého dne.

3. Na náplň utřete máslo s cukrem a postupně zašlehejte tvaroh dohladka. Vršek korpusu seřízněte do roviny, vložte ho zpět do formy, potřete zavařeninou a tvarohovým krémem.

4. Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem a rovnoměrně jí dort polijte. Vložte ho na několik hodin do lednice, až poleva ztuhne. Před podáváním dort vyjměte z formy a krájejte ho nožem nahřátým v horké vodě, abyste nepolámali čokoládu.

LUCIE KAZDOVÁ: BEZ LEPKU

Když Lucie Kazdová zjistila u svého syna celiakii, začala vařit a péct bezlepkově. Zatímco u mnoha slaných jídel lepek snadno vynecháte nebo nahradíte jinou surovinou, která ho neobsahuje, u sladkostí a zejména pečiva hraje lepek zásadní roli. Lucie to však pojala jako výzvu a časem vyladila tradiční české dezerty, klasické dorty a další dobroty do dokonalosti a v roce 2013 otevřela ve Zdibech Bezlepkovou cukrárnu. V kuchařce Bez lepku se s vámi podělí o více než 60 vyzkoušených slaných a sladkých receptů na koláče, dorty, zákusky, cukroví, pizzu, houstičky i chléb. Doplňují je informace o vhodných surovinách, osvědčené postupy a praktické rady pro život bez lepku. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 2. 2024

Berani, dnes si dejte pozor na právníky, bankéře a burzovní makléře. Jeden z nich se vás pravděpodobně pokusí uvést v omyl nepřesnými informacemi. I když je možná v jeho či jejím zájmu, abyste tyto informace brali za bernou minci, rozhodně to není ve vašem zájmu. Udělejte si vlastní průzkum a zjistěte si všechna fakta, než se pustíte do finančních investic, které vám někdo doporučuje.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.