Recept na víkend: Pečené plněné brambory
Tento recept je důkazem, že skvěle uvařit se dá i s minimem naprosto běžných surovin.
Máte-li ve sklepě ještě uskladněné brambory z loňska, klidně je využijte. Ideální jsou brambory varného typu C, označené v obchodech modrou barvou. A šunka, sýr, rajčata, česnek, to jsou suroviny, které má doma standardně snad každý. Možná budete muset přikoupit svazek jarní cibulky a kelímek zakysané smetany, ale nic víc.
Odměnou vám bude lahodné jídlo, které můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu.
Pečené plněné brambory
Co budete potřebovat:
- 6 větších brambor (nebo více menších)
- olej na pokapání
- sůl a mletý pepř
- 200 g zakysané smetany
- 100 g šunky
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 150 g eidamu v celku
- 1 jarní cibulku
Postup:
1. Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout.
2. Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete.
3. Do každé brambory vložte 1–2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr.
4. Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a dopečte dozlatova. Podávejte je posypané nasekanou jarní cibulkou.
-ak-