Švestkové koláče a koláčky: Recepty pro začátečníky i opravdové fajnšmekry
Když se řekne švestky, většina z nás si okamžitě vybaví buď slivovici, nebo něco sladkého – koláč, buchty, knedlíky... A právě o koláčích a koláčcích bude řeč. Možná znáte jen ten klasický s drobenkou, možná i s mákem. Ale možností je daleko, daleko víc.
Švestky nejsou jen obyčejné ovoce. Je to opravdový poklad nadupaný vitamíny, minerály a vlákninou, který vám pomůže se spoustou neduhů. To jen pro ty, kteří by snad měli při pojídání takového švestkového koláče nějaké výčitky svědomí.
Začneme něčím pro fajnšmekry. Koláčem s dvěma nádivkami a drobenkou navrch, který většina z nás tak strašně ráda ujídá ještě teplý přímo z plechu:
Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 200 g polohrubé mouky • 1/2 lžičky kypřicího prášku • špetku soli • 1 dl mléka • 2 lžíce cukru • 10 g droždí • 4 lžíce oleje • 500 g vypeckovaných švestek • mouku na vyválení těsta
Na makovou náplň: 200 g máku • 2,5 dl mléka • 2 lžíce moučkového cukru • 2 lžíce rumu • 1 lžičku másla • 2 lžíce strouhanky
Na tvarohovou náplň: 250 g polotučného tvarohu • 2 lžíce krupicového cukru • 2 vejce • 1 lžičku strouhané citronové kůry
Na drobenku: 2 lžíce hrubé mouky • 2 lžíce cukru • 2 lžíce změklého másla
1. Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, přidejte vlažné mléko rozmíchané s cukrem a droždím, olej a zpracujte na vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.
2. Mák svařte v mléce s cukrem, rumem a máslem a nakonec do něj vmíchejte opatrně strouhanku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
3. Tvaroh smíchejte s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Přísady na drobenku promněte prsty.
4. Na vál dejte pečicí papír odpovídající velikosti plechu, poprašte ho lehce moukou a rozválejte na něm vykynuté těsto na potřebnou velikost. Těsto i s papírem přeneste na plech, rozetřete na něj nejprve makovou a pak tvarohovou náplň, navrch položte půlky švestek řeznou stranou nahoru a posypte je drobenkou. Koláč dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.
A ještě jednou z kynutého těsta. Tentokrát ovšem bez náplně, ovšem s makovou drobenkou:
Švestkový litý koláč s mákem
Foto: Gurmet
Klikněte si pro recept: Švestkový litý koláč s mákem
Jestli neradi děláte kynuté těsto, skvělý koláč se dá udělat i z těsta křehkého. Tenhle je od světoznámé anglické autorky mnoha receptů Mary Berry, je jednoduchý a v náplni je kromě šťavnatých švestek i marcipán:
Švestkový koláč s marcipánem
Foto: Pěkně vypečený blog
Klikněte si pro recept: Švestkový koláč s marcipánem
A teď něco velmi praktického a rychlého, protože při přípravě těchto koláčků nebudete muset trávit čas přípravou těsta ani různých náplní, a dokonce ani moc času v kuchyni, protože se pečou na grilu. Tak až zase rozpálíte gril, budete vědět, co na něm upéct jako dezert!
Růžičky z listového těsta se švestkami
Foto: Outdoorchef.cz
Klikněte si pro recept: Růžičky z listového těsta se švestkami
Nevynecháme ani již zmíněnou slivovici. Takže tentokrát – jen pro dospělé:
Švestkové rozpeky
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
30 g droždí • 500 g polohrubé mouky • 100 g cukru • 2,5 dl mléka • 100 g tuku • 2 žloutky • špetku soli • mouku na vál • máslo na vymazání a pomaštění • moučkový cukr na posypání
Na náplň: 600 g vypeckovaných švestek • slivovici na naložení švestek • 60 g mletého máku • 60 g cukru
1. Švestky dejte do misky, zalijte slivovicí a nechte uležet do druhého dne za občasného promíchání.
2. Droždí rozmíchejte se lžící mouky a lžičkou cukru v části vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, rozehřátý zchladlý tuk, žloutky a špetku soli, přilijte vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a vypracujte vláčné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem).
3. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na silnější plát a nakrájejte ho na čtverce o velikosti asi 9 x 9 cm. Do středu každého dejte odkapanou švestku a posypte ji mletým mákem smíchaným s cukrem. Okraje těsta k sobě přitiskněte, ale jen tak, aby byla náplň na spojích vidět.
4. Naplněné čtverce přeložte na vymazaný plech, okraje potřete rozpuštěným máslem, odkrytou náplň také pokapejte máslem a rozpeky nechte ještě 10 minut kynout. Pak je dejte do trouby vyhřáté na 170–180 °C a pečte 15–20 minut dozlatova. Upečené rozpeky poprašte moučkovým cukrem a těsně před podáváním je můžete ještě ozdobit kopečkem šlehačky.
No a nakonec něco úplně triviálního, co můžete upéct vlastně kdykoli. A nepotřebujete ani mouku, ani vajíčka, ani droždí, ani prášek do pečiva...
Švestkový crumble
Foto: Thinkfood
Klikněte si pro recept: Švestkový crumble
Mohlo by vám taky chutnat: