22. prosince 2016 14:00
Martina ČerňanskáTak voní svátky: Oblíbené vánoční koření a jak ho netradičně využít
Jakmile nás do nosu uhodí smyslná vanilka, přidá se skořice či už na první pohled líbivý badyán, tak je to jasné: Jsou tady svátky.
Pokud na této vonné esenci ujíždíte, tak vám v dnešním článku povíme nejenom, kam se hodí, ale také, že jejich přítomnost umí být dokonce zdraví prospěšná. Tak se na to koukněte společně s námi.
Námi milovaná skořice
Ve chvíli, kdy udeří čtyřtýdenní lhůta do Vánoc, tak vonnými ruličkami zdobíme adventní věnce, a ty spolu s jehličím voní na hony daleko. Fantasticky se hodí i k nasušeným plátkům pomeranče jako přírodní ozdoby na vánoční stromeček. Ale to ještě není všechno, její mletou verzi (klidně si ji namelte doma) přidejte do jablečného závinu, do sušenek, které obalíte ve skořicovém cukru, do domácího pečeného čaje, do svařáku, nebo když nemůžete z té přemíry předvánočních aktivit usnout, tak si ji přimíchejte do vlažného mléka.
Pokud si na ni budete pochutnávat, tak můžete počítat s tím, že působí jako afrodiziakum, hubí viry a mimo jiné prostě chutná víc než exoticky.
„Já nedám dopustit na čerstvý skořicový čaj, celou skořici hezky nalámu, zaliji vodou a po té ochutím medem. Naopak prášek z ní si ráda nasypu také do kávy,“ radí Jana.
Hvězda Vánoc: Totiž vanilka
Stačí vyslovit její název a už máme před očima proslulé vanilkáče, které chroupeme u pohádek a zapíjíme horkým kakaem. A není nad to, když místo pytlíkových náhražek si doma vytvoříte svůj vanilkový cukr přímo z vanilkového lusku. Třeba klasický vaječný koňak vyměňte za ten vanilkový a uvidíte, že stýskat si za touto proměnou určitě nebudete.
A jakmile začne za okny padat soumrak, tak vanilku ve všech těch svátečních dobrotách vyskládejte před drahého. Vůbec nemáte tušení proč? Třeba proto, že násobí milostnou touhu. Pokud drahý má milostného apetitu na rozdávání, zatímco vy jste ho někdo mezi těmi vánočními přípravami poztrácela, tak si dopřejte jeden talířek navíc třeba potají, ať máte náskok.
Navíc tiší nervy, předchází chudokrevnosti a dokáže rozpustit deprese.
Zázrak jménem anýz
Teď o svátcích ho rozhodně mějte po ruce a zvlášť ve chvíli, kdy se cítíte jako pátrací balón a vaše zažívání bojuje s maximální plynatostí. Místo tabletek z lékárny, zkuste dát šanci právě tomuto koření, které můžete buďto rozkousat, nebo si z něj uvařit čaj. Nemůžete si vzpomenout, jak takový anýz vůbec chutná? Tak pak sáhněte po řeckém ouzu. Nám v redakci trochu připomíná hašlerky. Dokonce mnohé svede i s nespavostí, nebo ve chvíli, kdy jste se prostě přejedli.
Hřebíček: Voňavý lék
Nevíme jak vy, ale my si dodnes pamatujeme, jak jsme jeho aromatické hlavičky zapichovali do pomerančů klidně křížem krážem. Ta vůně společně s citrusovými plody prostě byla, je a bude famózní.
Před tím, než hřebíček šupnete do perníčků nebo do ořechových tlapek, je potřeba jej v hmoždíři nadrtit. A pak se na chvíli zastavte a vdechujte tu rajskou vůni Vánoc.
Pokud vás bolí zub, jste nastydnutí, nebo bojujete s virózou, tak se vám hřebíček stane vaším pomocníkem při řešení těchto nesnází.
- Kardamom pomáhá revitalizovat zažívání.
- Zázvor pomůže při nachlazení a navíc „zázvorky“ taky nejsou vůbec špatné.
- Badyán je skvělý startér metabolismu.
Mohlo by vás také zajímat:
-lz-