Téměř letní večeře: Rajčatový koláč se sýrovým krémem
Ideální recept pro všechny, kteří neradi stojí večer u plotny. Tenhle koláč připravíte během půlhodinky a výsledek je lehounký, křupavý, plný rajské chuti a na přípravu vám stačí jen pár surovin.
S přicházejícím létem nás čeká nejen spousta slunce a zasloužená dovolená, ale i spousta možností, jak s pomocí nejrůznější zeleniny změnit vaření na úplnou exhibici barev, chutí a vůní.
Zkuste to třeba s rajčaty.
Rajčatový koláč se sýrovým krémem
Co budete potřebovat na 4–6 porcí:
1 balení listového těsta (300 g)
1/2 kg zralých rajčat
250 g kozího sýra
2 lžíce extra panenského olivovéjho oleje + na zakapání
1 lžičku hrubé mořské soli + na posypání
hrst nasekaných bylinek (pažitka, bazalka)
Postup:
1. Listové těsto nechte trochu povolit. Troubu předehřejte na 200 °C. Sýr rozšlehejte v robotu se 2 lžícemi oleje a špetkou soli na nadýchaný krém. Přesuňte ho do misky a promíchejte s bylinkami, pak dejte přikryté do chladu.
2. Na lehce pomoučené ploše rozválejte těsto a propíchejte ho vidličkou, pak ho přesuňte na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až těsto vyběhne a bude zlatohnědé.
3. Vyndejte z trouby, nechte zcela vychladnout, potřete sýrovým krémem a poklaďte plátky rajčat. Posypte bylinkami, zakapejte olejem a posypte trochou soli. Podávejte nakrájené na řezy.