Téměř letní večeře: Rajčatový koláč se sýrovým krémem
Autor:
iStock
Jednoduchá kombinace, dokonalý výsledek
anna kopečková
, Vydáno: 06.06.2017
Ideální recept pro všechny, kteří neradi stojí večer u plotny. Tenhle koláč připravíte během půlhodinky a výsledek je lehounký, křupavý, plný rajské chuti a na přípravu vám stačí jen pár surovin.
reklama
S přicházejícím létem nás čeká nejen spousta slunce a zasloužená dovolená, ale i spousta možností, jak s pomocí nejrůznější zeleniny změnit vaření na úplnou exhibici barev, chutí a vůní.
Zkuste to třeba s rajčaty.
Rajčatový koláč se sýrovým krémem
Co budete potřebovat na 4–6 porcí:
1 balení listového těsta (300 g)
1/2 kg zralých rajčat
250 g kozího sýra
2 lžíce extra panenského olivovéjho oleje + na zakapání
1 lžičku hrubé mořské soli + na posypání
hrst nasekaných bylinek (pažitka, bazalka)
Postup:
1. Listové těsto nechte trochu povolit. Troubu předehřejte na 200 °C. Sýr rozšlehejte v robotu se 2 lžícemi oleje a špetkou soli na nadýchaný krém. Přesuňte ho do misky a promíchejte s bylinkami, pak dejte přikryté do chladu.
2. Na lehce pomoučené ploše rozválejte těsto a propíchejte ho vidličkou, pak ho přesuňte na plech vyložený papírem na pečení. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až těsto vyběhne a bude zlatohnědé.
3. Vyndejte z trouby, nechte zcela vychladnout, potřete sýrovým krémem a poklaďte plátky rajčat. Posypte bylinkami, zakapejte olejem a posypte trochou soli. Podávejte nakrájené na řezy.
Nalákali jsme vás? Víc než 75 nových receptů na léto a prázdniny na vás čeká v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už ve středu 7. června. Nezapomeňte se pro něj stavit v trafice, opravdu se povedlo:
Tradiční mexická omáčka, která je díky avokádu máslově jemná a ostatní ingredience jí dodávají pořádný říz, si získala celý svět. Většina z nás asi guacamole připravuje velmi podobně. My vám ukážeme, že se dá udělat i trochu jinak.
Guacamole se slaninou a gorgonzolou
Co budete potřebovat:
• 3 zralá avokáda
• 3 slabé plátky anglické slaniny
• 1 velké rajče
• 1 stroužek česneku
• 1/2 papričky jalapeňo
• 1/3 hrnku rozdrobeného sýru Gorgonzola (lze ji nahradit Nivou)
• 1/4 hrnku jemně nasekané červené cibule
• šťávu z půlky limetky
• 1-2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
• 1 lžíci chilli omáčky
• špetku kajenského pepře
1. Avokáda podélně rozkrojte, do pecky zabodněte nůž a krouživým pohybem pecku vyjměte. Dužninu lžící oddělte od slupky, dejte do misky a rozmačkejte vidličkou.
2. Plátky slaniny opečte na suché pánvi dokřupava, nechte je odkapat na papírové utěrce, pak je rozlámejte na malé kousky a přidejte do misky.
3. Rajče rozkrojte na čtvrtiny, zbavte semínek, dužninu nakrájejte nadrobno a přidejte také do misky.
4. Přidejte rozetřený stroužek česneku, papričku zbavenou semínek a nasekanou nadrobno, Gorgonzolu, cibuli, limetkovou šťávu, koriandr a chilli omáčku.
5. Vše promíchejte, lehce posypte kajenským pepřem a podávejte s tortilla chipsy.