Tousty s česnekovo-hráškovým pyré
Prajednoduchý nápad, bleskurychlé provedení, italská inspirace a navždy jisté místo ve vašem chlebíčkovém receptáři. Hlavně teď na jaře.
Jaro přichází a jeho svěží barvy se promítají i do našeho jídelníčku. Vše čerstvé, nové a mladé má přednost. Vše, co zima dlouho držela pod zámkem, má zelenou.
Využijte toho a naberte po zimě síly tím nejchutnějším způsobem.
Co budete potřebovat na 4 porce:
- hrst nadrobno nakrájeného medvědího česneku (nebo 1 stroužek česneku a 1 hrst zelené petrželky)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje + na pokapání
- 2 hrnky zeleného hrášku
- 2 lžíce nakrájené pažitky
- 1/2 lžíce nadrobno nakrájené kůry nakládaných citronů
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1/4 lžičky chilli koření
- čerstvě mletý pepř
- 12 krajíčků bílého chleba nebo veky, opečených
- sůl
1. V kastrůlku promíchejte česnek, petržel (nebo medvědí česnek), 1 lžíci oleje, špetku soli a 120 ml vody. Vsypte hrášek, uveďte do varu a na středním stupni povařte za občasného promíchání, až hrášek změkne (mražený bude hotový asi za 2 minuty). Sceďte a tekutinu z vaření uchovejte.
2. Hrášek rozmixujte na hrubší směs a v misce ji promíchejte s nakrájenou pažitkou, 1/2 lžíce nakrájené citronové kůry, 1 lžící citronové šťávy, chilli a zbylými 2 lžícemi oleje. Tekutinou z vaření rozřeďte tak, aby vznikla hutná, ale roztíratelná pomazánka, a je-li třeba, ještě ji osolte a dochuťte.
3. Pomazánku naneste na nasucho opečené krajíčky chleba zakapané trochou oleje a ihned podávejte.
Těšíte se na jaro? Na všechny ty čerstvé voňavé bylinky, první jarní zeleninu nebo na svátky jara, Velikonoce? Pak si určitě pořiďte nové číslo časopisu Prima FRESH, které vychází už 8. března a v kterém najdete 70 nových receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení!
Podobné články