Vánoční ryba 3x jinak: Kapr z trouby, pikantní treska a jemný losos
Nikde není psáno, že musíte mít na Štědrý večer smaženého kapra. Jednak jsou i jiné skvělé ryby, které vám možná budou chutnat víc, a taky je můžete připravit mnohem jednodušším a dietnějším způsobem.
Máme pro vás tři recepty, díky kterým vám nejen nebude po sváteční večeři těžko a budete tak mít víc sil na návštěvy v následujících dnech, ale budete mít i mnohem méně práce. Nemusíte kvůli nim jako obvykle stát hodinu u pánve a smažit. Stačí dát rybu do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.
Všechny recepty jsou určené pro 4 osoby.
Pečený kapr s jarní cibulkou
Co budete potřebovat:
- 4 filety kapra
- sůl
- 1 svazek jarní cibulky
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 500 g brambor
- 150 g sójové smetany
- 30 g rostlinného tuku + trochu na vymazání pekáčku
Postup:
1. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulkyočistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.
2. Troubu předehřejeme na 220 °C. Do pekáče vymazaného rostlinným tukem rozložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou.
3. Vše dáme do trouby a pečeme asi 60 minut.
Treska s chilli, pažitkou a smetanou
Co budete potřebovat:
- 600 g tresky
- 80 g rostlinného tuku
- 200 ml bílého vína
- 400 g crème fraîche (hustá zakysaná smetana)
- 3 lžičky citronové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř, chilli paprička
- menší hrst hladkolisté petrželky
Postup:
1. Filety z tresky osušíme a zprudka je opečeme z obou stran na polovině tuku. Osolíme je, opepříme a přendáme na pečící papír.
2. Do výpeku přidáme druhou polovinu rostlinného tuku, semínek zbavenou a jemně nakrájenou chilli papričku a za stálého mícháni vaříme asi 1 minutu. Přilijeme bílé víno, citronovou šťávu a necháme lehce zredukovat. Poté přidáme crème fraîche a na mírném ohni povaříme asi 5 minut.
3. Nakonec přidáme opečené filety a znovu krátce provaříme. Podáváme ozdoben zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou je rýže, případně brambory.
Losos s celerovým pyré
Co budete potřebovat:
- 600 g lososa (filety)
- 3 lžíce rostlinného tuku
- 500 g celeru
- 250 ml smetany na vaření
- 2 lžičky celozrnné hořčice
- 200 g brokolice
- cherry rajčátka
- mrkev
- sůl, koření podle chuti
Postup:
1. Filety z lososa osolíme a okořeníme (např. tymiánem, kořením na ryby...). Opečeme je z obou stran na rostlinném tuku a uložíme v teple.
2. Do výpeku přidáme očištěný nastrouhaný celer, zalijeme ho sladkou smetanou a uvaříme doměkka. Po uvaření směs rozmixujeme a dochutíme celozrnnou hořčicí.
3. Brokolici rozdělíme na růžičky a vhodíme na pár minut do vroucí osolené vody. Ihned ji zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat. Můžeme ji také uvařit v páře.
4. Lososa rozdělíme na talíře, přidáme celerové pyré a doplníme růžičkami brokolice, cherry rajčátky a hoblinkami mrkve, které vytvoříme pomocí škrabky na zeleninu.
-ak-