Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Vánoční ryba 3x jinak: Kapr z trouby, pikantní treska a jemný losos

Nikde není psáno, že musíte mít na Štědrý večer smaženého kapra. Jednak jsou i jiné skvělé ryby, které vám možná budou chutnat víc, a taky je můžete připravit mnohem jednodušším a dietnějším způsobem.
Vydáno: 22.12.2016
Kterou byste si dali?
Autor: archiv Flora Gold Kterou byste si dali?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Máme pro vás tři recepty, díky kterým vám nejen nebude po sváteční večeři těžko a budete tak mít víc sil na návštěvy v následujících dnech, ale budete mít i mnohem méně práce. Nemusíte kvůli nim jako obvykle stát hodinu u pánve a smažit. Stačí dát rybu do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.

 

Všechny recepty jsou určené pro 4 osoby.

 

Pečený kapr s jarní cibulkou

Pečený  kapr s cibulkou Foto:

 

Co budete potřebovat:

  • 4 filety kapra
  • sůl
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 500 g brambor
  • 150 g sójové smetany
  • 30 g rostlinného tuku + trochu na vymazání pekáčku

 

Postup:

1. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulkyočistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

2. Troubu předehřejeme na 220 °C. Do pekáče vymazaného rostlinným tukem rozložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou.

3. Vše dáme do trouby a pečeme asi 60 minut.

 

Treska s chilli, pažitkou a smetanou

Treska s chilli Foto:

Co budete potřebovat:

  • 600 g tresky
  • 80 g rostlinného tuku
  • 200 ml bílého vína
  • 400 g crème fraîche (hustá zakysaná smetana)
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř, chilli paprička
  • menší hrst hladkolisté petrželky

 

Postup:

1. Filety z tresky osušíme a zprudka je opečeme z obou stran na polovině tuku. Osolíme je, opepříme a přendáme na pečící papír.

2. Do výpeku přidáme druhou polovinu rostlinného tuku, semínek zbavenou a jemně nakrájenou chilli papričku a za stálého mícháni vaříme asi 1 minutu. Přilijeme bílé víno, citronovou šťávu a necháme lehce zredukovat. Poté přidáme crème fraîche a na mírném ohni povaříme asi 5 minut.

3. Nakonec přidáme opečené filety a znovu krátce provaříme. Podáváme ozdoben zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou je rýže, případně brambory.

 

Losos s celerovým pyré

Losos s celerovým pyré Foto:

Co budete potřebovat:

  • 600 g lososa (filety)
  • 3 lžíce rostlinného tuku
  • 500 g celeru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 200 g brokolice
  • cherry rajčátka
  • mrkev
  • sůl, koření podle chuti

 

Postup:

1. Filety z lososa osolíme a okořeníme (např. tymiánem, kořením na ryby...). Opečeme je z obou stran na rostlinném tuku a uložíme v teple.

2. Do výpeku přidáme očištěný nastrouhaný celer, zalijeme ho sladkou smetanou a uvaříme doměkka. Po uvaření směs rozmixujeme a dochutíme celozrnnou hořčicí.

3. Brokolici rozdělíme na růžičky a vhodíme na pár minut do vroucí osolené vody. Ihned ji zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat. Můžeme ji také uvařit v páře.

4. Lososa rozdělíme na talíře, přidáme celerové pyré a doplníme růžičkami brokolice, cherry rajčátky a hoblinkami mrkve, které vytvoříme pomocí škrabky na zeleninu. 

-ak-

Nejíte na Vánoce kapra? Tyhle ryby si taky nedávejte!

Jestli vám taky kapr nechutná, ale přesto byste si na Štědrý večer pochutnali na nějaké rybě, vybírejte pečlivě. Hlavně v případě mořských ryb, protože ne  všechny jsou zdravé.

Odborníci na výživu doporučují častou konzumaci ryb, protože jejich maso je z nutričního hlediska pro nás to nejlepší. Z hlediska zdravé výživy jsou mořské plody sázkou na jistotu. Jsou plné bílkovin, obsahují mono nenasycené tuky, tedy ty hodné, rybí olej obsahuje též kyselinu eikosapentaneovou (EPA), která podporuje snížení hladiny „špatného“ cholesterolu, ale také pozitivně působí v případě kardiovaskulárních nemocí. Mořské ryby ale obsahují i rtuť, některé až moc, což může být nebezpečné hlavně pro ženy, které plánují těhotenství nebo už těhotné jsou. Poradíme vám, kterým druhům je dobré se vyhnout.

Žralok

92739926

Vzhledem k tomu, že tato ryba je na vrcholu potravního řetězce, žere jiné ryby, aby přežila. A často jde právě o druhy kontaminované rtutí. Z toho důvodu i žraločí maso obsahuje vysoké hladiny rtuti a není rozumné ho konzumovat příliš často.

 

Místo žraloka si můžete dát třeba tichomořského lososa. Už 120 gramů lososa dodá vašemu tělu slušné zásoby vitaminu D, vitaminu B12, selenu a omega-3 mastných kyselin. A to ani nemluvíme o skvělé chuti. Všechny druhy lososa jsou skvělým jídlem, ale divocí lososi jsou považováni za zdravější než ryby chované na farmách.

 


Kapr se salátem, puding, pečená šunka nebo polévka z ibišku. Každá země má svou specialitu.

Vánoční dobroty ze světa: Inspirujte se!


Vánoční kringel z červené pšenice

Upečte si: Vánoční kringel z červené pšenice


Článek je zařazen v: losos, kapr, treska, Vánoce 2016, štědrý večer, vánoční ryba
Reklama