Prima maminka

22. prosince 2016 07:30

Anna Kopečková

Vánoční ryba 3x jinak: Kapr z trouby, pikantní treska a jemný losos

Nikde není psáno, že musíte mít na Štědrý večer smaženého kapra. Jednak jsou i jiné skvělé ryby, které vám možná budou chutnat víc, a taky je můžete připravit mnohem jednodušším a dietnějším způsobem.

Máme pro vás tři recepty, díky kterým vám nejen nebude po sváteční večeři těžko a budete tak mít víc sil na návštěvy v následujících dnech, ale budete mít i mnohem méně práce. Nemusíte kvůli nim jako obvykle stát hodinu u pánve a smažit. Stačí dát rybu do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.

Všechny recepty jsou určené pro 4 osoby.

Pečený kapr s jarní cibulkou

Co budete potřebovat:

  • 4 filety kapra
  • sůl
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 500 g brambor
  • 150 g sójové smetany
  • 30 g rostlinného tuku + trochu na vymazání pekáčku

Postup:

1. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulkyočistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

2. Troubu předehřejeme na 220 °C. Do pekáče vymazaného rostlinným tukem rozložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou.

3. Vše dáme do trouby a pečeme asi 60 minut.

Treska s chilli, pažitkou a smetanou

Co budete potřebovat:

  • 600 g tresky
  • 80 g rostlinného tuku
  • 200 ml bílého vína
  • 400 g crème fraîche (hustá zakysaná smetana)
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř, chilli paprička
  • menší hrst hladkolisté petrželky

Postup:

1. Filety z tresky osušíme a zprudka je opečeme z obou stran na polovině tuku. Osolíme je, opepříme a přendáme na pečící papír.

2. Do výpeku přidáme druhou polovinu rostlinného tuku, semínek zbavenou a jemně nakrájenou chilli papričku a za stálého mícháni vaříme asi 1 minutu. Přilijeme bílé víno, citronovou šťávu a necháme lehce zredukovat. Poté přidáme crème fraîche a na mírném ohni povaříme asi 5 minut.

3. Nakonec přidáme opečené filety a znovu krátce provaříme. Podáváme ozdoben zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou je rýže, případně brambory.

Losos s celerovým pyré

Co budete potřebovat:

  • 600 g lososa (filety)
  • 3 lžíce rostlinného tuku
  • 500 g celeru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 200 g brokolice
  • cherry rajčátka
  • mrkev
  • sůl, koření podle chuti

Postup:

1. Filety z lososa osolíme a okořeníme (např. tymiánem, kořením na ryby...). Opečeme je z obou stran na rostlinném tuku a uložíme v teple.

2. Do výpeku přidáme očištěný nastrouhaný celer, zalijeme ho sladkou smetanou a uvaříme doměkka. Po uvaření směs rozmixujeme a dochutíme celozrnnou hořčicí.

3. Brokolici rozdělíme na růžičky a vhodíme na pár minut do vroucí osolené vody. Ihned ji zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat. Můžeme ji také uvařit v páře.

4. Lososa rozdělíme na talíře, přidáme celerové pyré a doplníme růžičkami brokolice, cherry rajčátky a hoblinkami mrkve, které vytvoříme pomocí škrabky na zeleninu.

-ak-


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 5. 2024

Dnes byste mohli dobře psát beletrii nebo publicistiku. Je docela dobře možné, že jste o nějakém literárním oboru uvažovali. Proč váháte? Nikdy není pozdě. Najděte si čas na napsání příběhu. Pokud máte negativní postoj k věcem, které děláte, jak chcete něco udělat, Berani?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.