Prima maminka

22. prosince 2016 07:30

Anna Kopečková

Vánoční ryba 3x jinak: Kapr z trouby, pikantní treska a jemný losos

Nikde není psáno, že musíte mít na Štědrý večer smaženého kapra. Jednak jsou i jiné skvělé ryby, které vám možná budou chutnat víc, a taky je můžete připravit mnohem jednodušším a dietnějším způsobem.

Máme pro vás tři recepty, díky kterým vám nejen nebude po sváteční večeři těžko a budete tak mít víc sil na návštěvy v následujících dnech, ale budete mít i mnohem méně práce. Nemusíte kvůli nim jako obvykle stát hodinu u pánve a smažit. Stačí dát rybu do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.

Všechny recepty jsou určené pro 4 osoby.

Pečený kapr s jarní cibulkou

Co budete potřebovat:

  • 4 filety kapra
  • sůl
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 500 g brambor
  • 150 g sójové smetany
  • 30 g rostlinného tuku + trochu na vymazání pekáčku

Postup:

1. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulkyočistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.

2. Troubu předehřejeme na 220 °C. Do pekáče vymazaného rostlinným tukem rozložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou.

3. Vše dáme do trouby a pečeme asi 60 minut.

Treska s chilli, pažitkou a smetanou

Co budete potřebovat:

  • 600 g tresky
  • 80 g rostlinného tuku
  • 200 ml bílého vína
  • 400 g crème fraîche (hustá zakysaná smetana)
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř, chilli paprička
  • menší hrst hladkolisté petrželky

Postup:

1. Filety z tresky osušíme a zprudka je opečeme z obou stran na polovině tuku. Osolíme je, opepříme a přendáme na pečící papír.

2. Do výpeku přidáme druhou polovinu rostlinného tuku, semínek zbavenou a jemně nakrájenou chilli papričku a za stálého mícháni vaříme asi 1 minutu. Přilijeme bílé víno, citronovou šťávu a necháme lehce zredukovat. Poté přidáme crème fraîche a na mírném ohni povaříme asi 5 minut.

3. Nakonec přidáme opečené filety a znovu krátce provaříme. Podáváme ozdoben zelenou petrželkou. Vhodnou přílohou je rýže, případně brambory.

Losos s celerovým pyré

Co budete potřebovat:

  • 600 g lososa (filety)
  • 3 lžíce rostlinného tuku
  • 500 g celeru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 lžičky celozrnné hořčice
  • 200 g brokolice
  • cherry rajčátka
  • mrkev
  • sůl, koření podle chuti

Postup:

1. Filety z lososa osolíme a okořeníme (např. tymiánem, kořením na ryby...). Opečeme je z obou stran na rostlinném tuku a uložíme v teple.

2. Do výpeku přidáme očištěný nastrouhaný celer, zalijeme ho sladkou smetanou a uvaříme doměkka. Po uvaření směs rozmixujeme a dochutíme celozrnnou hořčicí.

3. Brokolici rozdělíme na růžičky a vhodíme na pár minut do vroucí osolené vody. Ihned ji zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat. Můžeme ji také uvařit v páře.

4. Lososa rozdělíme na talíře, přidáme celerové pyré a doplníme růžičkami brokolice, cherry rajčátky a hoblinkami mrkve, které vytvoříme pomocí škrabky na zeleninu.

-ak-


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 11. 2024

Dnes můžete zažít některé syrové emoce, které byste měli využít jako svého spojence, nikoli jako nepřítele. Vaše srdce se může cítit poněkud zneužívané, a tak se o něj snažte jemně pečovat. Dávejte si pozor, abyste k sobě ostatní nepustili příliš blízko, pokud prostě nevědí, jak se chovat k něčemu tak křehkému a čistému. Chraňte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.