Velikonoční beránek trochu jinak: Hrnkový a s jablky
Bez beránka by nebyly Velikonoce to pravé. Ten hrnkový vám navíc ušetří práci s vážením surovin. Jablka ho zase krásně zvláční a dodají mu lehké ovocné aroma.
Receptů na beránka existuje spousta, stejně jako možností, jak ho ozdobit. Jestli se nebojíte trochu experimentovat, zkuste letos variantu z těsta, které je krásně šťavnaté a voní po jablkách.
A nezapomeňte ho hezky ozdobit, protože je to i krásná dekorace. Alespoň do okamžiku, kdy padne za oběť vašim sladkým chutím.
Hrnkový jablečný beránek
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 4 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 nastrouhaná jablka
- 2 lžičky skořice
- půl hrnku mandlových plátků
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy
Na ozdobení:
- 1 bílek
- 150 – 200 g moučkového cukru
- 1 kávovou lžičku citronové šťávy
- 2 hřebíčky
Postup:
1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a s cukrem. Přidejte máslo, nastrouhaná jablka, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce.
2. Umíchejte hladké těsto a vlijte ho do dobře vymazané a vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj). Přiklopte druhou částí formy a pečte 45 - 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Jestli je beránek hotový vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu těsta - po vytažení by měla zůstat suchá a čistá.
3. Po upečení nechte formu odstát v chladu a pak beránka opatrně vyklopte. Nechte ho nějakou dobu ležet a hned ho nestavte, aby se vám nezlomil.
4. Bílek smíchejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávu, mísu položte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se mísa nedotýkala vody, a šlehejte elektrickým šlehačem, dokud nevznikne hutný lesklý sníh, který tvoří špičky. Nechte ho vychladnout, naplňte do cukrářského sáčku a nastříkejte ozdobně na beránka. Do hlavy zapíchněte dva hřebíčky jako oči a na krk mu opatrně uvažte hezkou mašli.
-ak-
Mohlo by vás taky zajímat: