Zpříjemněte si víkend: Zmrzlinové dezerty a drinky do vedra
Možností, jak se v horku zchladit, je mnoho. Můžete si stoupnout pod studenou sprchu, naložit se do bazénu nebo se zchladit chutně a zevnitř. Tím nejlepším řešením je v tomto případě zmrzlina nebo dobré pití.
Zmrzlina je výborná sama o sobě a pokud ji máte rádi, určitě si na ní pochutnáte i při pojídání lžičkou přímo z kelímku. Ale proč si z ní nevytvořit i něco luxusnějšího, třeba dezert, kterým ohromíte rodinu?
Zkuste to stejně, jako známá "domácí kuchařka" Karolína Kamberská:
Noky z vanilkové a jahodové zmrzliny s mátovo-jahodovým přelivem a maceškami
Foto: Häagen-Dazs
Co budete potřebovat na 4 porce:
- 1 dl vody
- 6 lžic bílého cukru
- šťávu z 1 citronu
- 15 jahod
- 8 lístků máty
- jahodovou a vanilkovou zmrzlinu
- mladé listy jahodníku a květy macešek na ozdobení
Postup:
1. Den předem si svařte vodu s cukrem a citronovou šťávou. Nechte vařit až do konzistence sirupu. Mezitím si očistěte jahody a pokrájejte je na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti). Dejte je do sirupu, promíchejte, aby se obalily, a nechte 3 minuty na mírném plamenu podusit. Poté ihned vypněte plotnu a vmíchejte do směsi mátu nasekanou nahrubo. S mátou už nevařte. Nechte vychladnout, zakryjte a dejte do chladničky. Vůně čerstvé máty se krásně prolne celým sirupem.2. Druhý den si nejprve připravte talíře. Vychlaďte je, aby se na nich zmrzlina pomaleji roztékala. Potom na talíř opatrně naběračkou nalijte sirup tak, aby akorát pokryl dno. Jahody naaranžujte na jednu stranu talíře. Do prázdného místa pak dvěma lžícemi vytvarujte noky - dva z jahodové zmrzliny, dva vanilkové - do tvaru čtyřlístku. Střed ozdobte mladým listem jahodníku a světlou jedlou květinou, např. maceškou.
Kupole z makadamové zmrzliny s kávovými zrny a datlovým sirupem
Foto: Häagen-Dazs
Co budete potřebovat na 4 porce:
- 8 kulatých máslových sušenek
- 8 kopečků zmrzliny s makadamovými oříšky
- datlový sirup
- hrst kávových zrn v čokoládě
- 100 g loupaných mandlí
- několik lístků lichořeřišnice
- několik borůvek či malin (příp. granátky z granátového jablka)
Postup:
1. Mandle nasekejte v sekáčku, dokud nebudou mít strukturu písku. Pak je dejte na suchou pánev, rozpalte ji a několikrát protřeste, aby se mandlový písek mírně opražil. Nechte ho vychladnout.
2. Nechte si také vychladit talíře a pak je posypejte mandlovým pískem. Na okraje posypané plochy dejte do prstence drobné ovoce, vystřídejte ho kávovými zrny a lístky lichořeřišnice.
3. Poté si vedle na prkénku vytvořte kupole (pracujte už rychle, aby zmrzlina neroztála) - na jednu máslovou sušenku dejte kopeček zmrzliny, opatrně přiklopte druhou sušenkou a na ni dejte další kopeček zmrzliny. Opatrně přemístěte do středu ozdobeného talířku.
5. Zmrzlinovou kupoli ozdobte datlovým sirupem a její vrcholek kávovým zrnem.
TIP: Oříškovou zmrzlinu bízí spousta výrobců, ale tu s makadamovými oříšky a ještě v kombinaci s voňavou bourbonskou vanilkou, najdete v kelímku Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle. Jakmile ochutnáte, brzy zjistíte, že půl litru nestačí.
K večeru pak jistě přijde vhod nějaký osvěžující a lehce alkoholický drink. Pro téměř letní večery je ideální kombinace domácí ovocné limonády a kapky alkoholu:
Citrus Cucumber
Foto: Fernet Stock Citrus
Co budete potřebovat na 4 drinky (1 džbánek):
- 1 menší salátovou okurku
- šťávu z 1 středního citronu
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce vody
- 3 dl sody
- 2 dl Fernet Stock Citrus
- led
- 1/2 salátové okurky a citron na ozdobení
Postup:
1. Nejdříve si připravte okurkovou limonádu. Salátovou okurku oloupejte, nakrájejte na větší kusy a dejte do odšťavňovače. K okurkové šťávě přidejte citronovou šťávu a vmíchejte cukrový sirup. Ten si připravíte svařením 3 polévkových lžic cukru a stejného množství horké vody. Nakonec přilijte sodu a promíchejte.
2. Do džbánku nalijte Fernet Stock Citrus a okurkovou limonádu. Nakonec přidejte slabé plátky salátové okurky a citronu a nápoj dobře promíchejte. Nechte vychladit a nalévejte do sklenic s ledem.
TIP: Tento drink můžete různě obměňovat, stačí zvolit jiný druh limonády. Výborná je citronová nebo bezinková.
-ak-