Společnost

9. listopadu 2023 14:32

Marie Makovská

Rumové pralinky končí. Stejně už se nedaly jíst, radši nám vraťte Vlnky, píší fanoušci

Téměř každý z nás si dokáže vybavit tenkou čokoládovou vrstvu s cukrovou krustou a po rozkousnutí jemnou rumovou explozi v ústech. Rumové pralinky ovšem na našem trhu končí. Přestože je hlavním důvodem ukončení jejich prodeje nízký zájem konzumentů, v mnoha anketách na internetu vede názor, že budou lidem chybět. Pojďte s námi zavzpomínat na další oblíbené retro pochoutky.

Někde je ještě seženete, jinde už nebudou. Rumové pralinky zasáhl klesající zájem ze strany zákazníků a jejich prodej končí. „Ano, výroba dobíhá letos,“ potvrdila Olomouckému deníku mluvčí společnosti Nestlé Česko Tereza Skrbková. Vyráběly se od roku 1965 v továrně Zora Olomouc a od roku 1992 jejich výroba spadala pod švýcarskou společnost Nestlé, která čokoládovnu koupila.

Podle mnohých fanoušků rumových pralinek od doby, kdy je převzala firma Nestlé, nestály chuťově za moc. „Už se nedaly jíst,“ píše v diskuzi pod článkem deníku Blesk Jiří Zvěřina. Za komunistů byly úplně jiné, chutnější, jako i tatranky,“ říká jiný z čtenářů. Najdou se ale i tací, kteří je doposud kupovali rádi, přestože přiznávají, že už podstatně méně než dřív.

Budou vám rumové pralinky chybět?

Mohlo by vás zajímat: Máte doma balení rumových pralinek? Využijte je do plněných tvarohových knedlíčků nebo křehkých cupcaků s krémem

Jak vyrobit rumové pralinky?

Zatímco domácí výrobu čokoládových pralinek plněných tužší hmotou, jako jsou různé druhy krémů, může zkusit každý, klasické rumové pralinky s tekutým likérem jsou už vyšší dívčí. Budete potřebovat formu na pralinky, a především kvalitní rozpuštěnou čokoládu o správné teplotě. Rozpuštěnou čokoládou se nejprve naplní forma až po okraj, dá se na chvíli ztuhnout do lednice, ovšem tak, aby byla stále tekutá a dala se slít. Ve formě zůstane jen její vrstva, která by měla mít dostatečně silný okraj na to, abyste pralinky další vrstvou čokolády dokázali uzavřít. Slitou přebytečnou čokoládu můžete odložit zpět do lednice a vrhnout se do plnění.

Uvnitř pralinek je rumový likér, opravdového rumu obsahuje jen malé množství, ale je samozřejmě na vás, čím si svůj výtvor budete chtít naplnit. Největším oříškem je pak uzavření pralinek, na které v případě tekuté náplně budete potřebovat čokoládová „víčka“. Můžete na ně použít zbylou čokoládu, kterou znovu ve vodní lázni rozehřejete, nalijete na nepřilnavý povrch ve vrstvě silné pár mm a těsně před jejím ztuhnutí vykrájíte do požadovaného tvaru. Po ztuhnutí pak „víčka“ k pralinkám přilepíte vrstvičkou rozpuštěné čokolády, kterou můžete potřít okraje vašich předem připravených pralinek.

Jednoduché to není a první pokusy mohou ztroskotat, pokud si ale s chutí dáte i jiné druhy pralinek, můžete zkusit třeba tento recept na pralinky s portským želé. Je jednodušší především v tom, že mají tuhou náplň. Najdete v něm také podrobný návod na práci s čokoládou.

Vlnky, Deli a další retro cukrovinky

  • Vlnky – Dodnes dle internetových diskusí a anket chybí mnoha lidem v Česku i na Slovensku. Začaly se vyrábět na přelomu 50. a 60. let 20. století a možná si dodnes pamatujete, jaká barva obalu značila kterou příchuť. Žluté citrónové, červené griliášové, modré mléčné a hnědé čokoládové. Kromě poklesu jejich prodeje bylo dalším důvodem k ukončení výroby v roce 2011 to, že vyžadovaly specifickou formu, která se nedala využít na nic jiného.
  • Šumák – Šumivý prášek v maličkém pytlíku byl určen pro rozpuštění ve vodě, ale pamětníci dobře vědí, jak šuměl na jazyku, vytvářel pěnu a barvil jazyk. Tehdy se prodával citronový a pomerančový pod značkou Šuměnka. Podobné výrobky pod jinými značkami se vyrábí i dnes.
  • Mejdlíčko – Celkem odporná cukrovinka vyráběná za socialismu se skládala z bramborového škrobu, kyseliny sírové a kyseliny solné. Uměle se dobarvovala nažluto, růžovo nebo bílo, vzácně i nahnědo.

Abychom vám nedělali chutě jen na dobroty, které už na trhu nenajdete, připomeňme si ještě pár z těch, které se stále vyrábějí. Například oblíbené tyčinky Deli vyráběné od roku 1980 sice zahraniční firmy po převzetí výroby z nabídky stáhly, ale kvůli velkému zájmu lidí je znovu na trh vrátily. Od roku 1923 se můžeme radovat také z tyčinky Kofila, od roku 1959 Jesenka, od roku 1962 je tu nanuk Míša a od roku 1974 dezert Metro, který se mimochodem začal vyrábět na počest otevření první linky C pražského metra.

Zdroje: Wikipedia.org, Blesk.czextrafit.cz

Máme v Česku kvalitní potraviny?

Sdílejte článek
Štítky Slovensko Metro čokoláda výroba Olomouc Česko Nestlé Blesk

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 5. 2024

Něco, co si dnes přečtete, by mohlo mít dramatický dopad na váš život, Berani. Zvláštní pozornost věnujte psychologii snů. Možná najdete vysvětlení pro opakující se sny. Přesnost popisu by vás mohla zastavit a přimět vás k tomu, abyste si přečetli více. Jste právem zaujati, Berani. Při studiu této konkrétní oblasti se o sobě jistě dozvíte více.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.