Plněné koláče versus vafle ve tvaru penisu. V evropském žebříčku vede česká klasika

Barevné makronky, kříženci croissantů a donutů (cronuty), plněné trdelníky nebo vafle ve tvaru penisů či vagín. V Česku narazíte na nejrůznější sladkosti, které se sem rozšířily ze všech koutů světa. Přesto se opět stojí fronty na starou klasiku, a to nejen u nás. Typické české dezerty se totiž umístily i na předních příčkách celoevropského žebříčku.

Webová stránka tasteatlas.com zveřejnila žebříček 100 nej evropských dezertů. Autoři seznam sestavili podle recenzí a doporučení gastronomických profesionálů a kritiků, nikoli podle názorů běžných labužníků. Profíci ze světa gastronomie do TOP 10 zařadili například Míša řezy, které obsadily 8. příčku. Oblíbenost tvarohu s čokoládou podtrhlo 6. místo, na které se dostal klasický nanuk Míša.

Někteří je milují, jiní nenávidí, krupicová kaše a žemlovka se sice umístily až na posledních příčkách, ale přeci jen se do žebříčku dostaly. O něco lépe na tom byly třeba karlovarské oplatky, perník či Štramberské uši. Skvělé místo mezi top 20 získaly koláče a úctyhodné 3. místo pak konkrétně valašské frgály. Před nimi už se umístil jen rakouský trhanec a polský tvarožník nazývaný sernik.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší sex plný vášně. Tyto potraviny zvyšují libido a ještě si na nich pochutnáte

Žebříček tak potvrzuje nový trend, kterým je návrat ke klasice, v případě Česka především k té kynuté. K poctivému řemeslu a zpět k troubám a domácímu pečení nás ve velkém přivedla covidová pandemie. Články a videa s návody na přípravu domácího kvásku a chleba trhaly tou dobou rekordy. Koláče a buchty se ale stále více začaly objevovat i na pultech kaváren a k snídani si na mnohých místech můžete místo toastu objednat poctivý krajíc chleba třeba s vejcem a sýrem.

To ale neznamená, že by stále nebyly oblíbené i donuty, makronky nebo vafle. Ty navíc můžete v Praze nově sehnat i ve tvaru dámských či pánských pohlavních orgánů, ozdobené dle vašich představ. Různé typy podniků tak pokrývají vše, co bychom si jen mohli přát, od české klasiky ke kávě či čaji až po bizarní kousky pro fotku na sociální sítě.

Zatímco takové vafli nebo makronce, jako něčemu „exotickému“, příliš nevytýkáme vyšší cenu, u koláčů a chleba býváme skeptičtější. Přitom i tyto druhy pečiva vyžadují kvalitní suroviny, čas na přípravu, energii spotřebičů i pekařů. Pokud někdo peče koláče doma, je pochopitelné, že si dá v kavárně raději jiný dezert. Uspěchaná doba ale ukazuje, že domácí pečení je už spíš výsadou milovníků, kteří si v kuchyni při vaření a pečení umí i odpočinout, a těch pravděpodobně bude stále ubývat. Díky tomu možná uvidíme českou klasiku na pultech našich kaváren a cukráren o to častěji.

Podívejte se jak na klasické Míša řezy:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.