Celebrity

9. května 2023 12:30

Marie Makovská

Šaty královny Camilly skrývaly velmi osobní symboliku. Odhalil ji až pohled zblízka

Móda z korunovace

Přestože je korunovace krále Karla III. za námi, na povrch stále vychází mnoho detailů, které se při oslavách daly snadno přehlédnout. Od začátku nebylo pochyb, že bílé vyšívané šaty královny Camilly jsou jedinečným kouskem. Postupně na nich však byly odhaleny i velmi osobní symboly a aspekty jejího života. Na róbě nechyběla ani královská šifra.

Návrhář Bruce Oldfield navrhoval oblečení pro zesnulou královnu i princeznu z Walesu Dianu. Vzhledem k velké příležitosti, kterou byla korunovace nového krále, byly šaty obohaceny hlubokou symbolikou. Nejen k poctě Spojeného království a Commonwealthu, ale i osobnějším aspektům královnina života, jako jsou její děti, domácí mazlíčci a samotný král.

Podívejte se také na velký Módní alarm z korunovace Karla III. Zabodoval i náš prezidentský pár!

„Nejen vyšívaní pejsci. Camilla měla na šatech i rodinná jména Gus, Freddy, Tom, Lola a Laura. Krásný osobní vzkaz,“ uvedla na Twitteru expertka na královskou rodinu Victoria Howard. Nová královna tak měla při korunovaci v „těsné blízkosti“ vnoučata i milované Jack Russell teriéry.

Co přesně tedy jednotlivé symboly znamenaly?

Jména

Šaty byly bohatě ozdobeny stříbrnou výšivkou a ve spodní části nenápadně zahrnovaly křestní jména královniných dětí Tom (Parker Bowles) a Laura (Lopes) a jména jejích vnoučat Gus, Freddy, Louis, Eliza a Lola. Toto gesto naznačuje touhu zahrnout královniny nejbližší členy rodiny do jednoho z nejvýznamnějších dnů jejího života.

Pejsci

Králem a královnou milovaní Jack Russell teriéři Beth a Bluebell, kteří byli v roce 2017 přemístěni z Battersea Dogs & Cats Home, byli vyšiti zlatou nití. Poměrně velké výšivky byly na rozdíl od nenápadných jmen dobře rozpoznatelné a nacházely se těsně nad lemem šatů.

Šifra

Zlatem vyšívaná písmena „C“ (jako Camilla) a „R“ (jako Regina, latinsky „královna“) pod korunou jsou šifrou Jejího Veličenstva. Znak byl odhalen v listopadu loňského roku, dva měsíce po smrti zesnulé královny Alžběty II. Šifru navrhl profesor Ewan Clayton, kaligraf na fakultě a v akademické radě The Royal Drawing School, a Timothy Noad, heraldik a písař na The College of Arms.

Zlaté květy

Nápadný byl také zlatý lem sukně a rukávů. Větší vyšívané květy v přední části spodního lemu a na manžetách rukávů představují čtyři národy Spojeného království: růže pro Anglii, bodláky pro Skotsko, narcisy pro Wales a jetel pro Severní Irsko. Stříbrná výšivka přes tkaninu měla zahrnout nejrůznější divoké květiny z polí a živých plotů spolu se včelami a brouky. Ty odkazují na společnou lásku krále a královny k přírodě a britskému venkovu – stejné květiny, které byly uvedeny na pozvánkách na korunovaci.

Roucho nošené přes Oldfieldův výtvor představovalo oblíbenou květinu zesnulé královny konvalinku a také delphinium, oblíbenou květinu krále a květ spojený s měsícem narození Jejího Veličenstva, červencem.

Stříbrná vinná réva

Stříbrným designem vinné révy na látce se vinou šňůry praporů, což je detail, který představuje slavnostní charakter události. Vzdává poctu tisícům lidí, kteří korunovaci oslavili.

Zdroj: Telegraph.co.uk

Sdílejte článek
Štítky Velká Británie Anglie móda symbolika šaty šifra korunovace vyšívání Karel III. Camilla, královna-manželka

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.