Celebrity

7. května 2023 13:20

Anna Tejklová

Velký Royal Módní alarm z korunovace Karla III. Zabodoval i náš prezidentský pár

Co oblékly Zuzana Čaputová, Olena Zelenská nebo Brigitte Macron na korunovaci?

V sobotu 6. května proběhla ve Westminsterském opatství v Londýně korunovace krále Karla III. Syn Alžběty II. byl korunován společně s chotí Camillou. Starobylý obřad vedl arcibiskup z Canterbury. Módní alarm z korunovace pro web Prima Ženy připravila módní návrhářka Anna Tejklová. Co k honosnému aktu expertka přes módu uvedla?

Bylo by krásné vidět i v běžném životě více žen v kloboucích a v rukavičkách a vedle nich muže v uniformách a v oblecích.

Pojďme se podívat na výběr obzvláště povedených modelů světové aristokracie, které jsme na korunovaci Karla III. mohli vidět. Velkou radost v nás může vyvolat i náš prezidentský pár, který Českou republiku na módním poli reprezentoval opravdu skvěle.

Je uklidňující, že ještě existují události s natolik silnou tradicí a pravidly, že zde nejsou umožněny otravné exhibice ve smyslu „bourání stereotypů“, jako už je tomu u naprosté většiny současných společenských událostí.

Král Karel III. a královna Camilla

Nejsledovanějším párem byl rozhodně Král Karel III. ve svém královském rouchu s královnou Camillou, která měla na sobě stříbrně a zlatě vyšívané šaty od Bruce Oldfielda.

Princezna Kate, princ William a jejich děti princezna Charlotte a princ Louis

Princezna Kate oblékla vyšívané šaty od Alexandra McQueena, autora jejích svatebních šatů. Stříbrná výšivka na spodní části šatů nese stejné květinové motivy jako její tiára. Ta zdobí i hlavu princezny Charlotty. Princ William oblékl uniformu a i jeho syn, princ Louis, má dětský oblek s prvky uniformy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostré hodnocení stylistky! Zelenská okouzlující, Čaputová selhala

Královna Letizia a Král Filip

Na tento španělský královský pár se dá dívat dlouho jako na krásný obraz s množstvím detailů a stále najdete nové. Král Filip v působivé slavnostní uniformě a královna Letizia v růžovém kostýmku s výšivkou předvedli koncentrovanou noblesu, krásu a tradici.

Král Vilém Alexandr Nizozemský a jeho žena královna Maxima

Nizozemský král Vilém a jeho choť královna Máxima patřili také k nejlépe oblečeným párům. Královna vynesla luxusní šaty s nápadnou krajkovou aplikací podšitou tělovým tylem, protože dress code na takové události nepovoluje příliš odhalené kůže. Nařízeny jsou i uzavřené lodičky.

Manželka amerického prezidenta Jill Biden s vnučkou Finnegan Biden

Manželka amerického prezidenta Jill Biden vzala na korunovaci Karla III. svou vnučku Finnegan. Obě jsou oblečeny reprezentativně, vkusně a v duchu dress codu.

Sestra Kate, princezny z Walesu, Pippa Middleton

I sestra princezny Catherine, Pippa Middleton, oblékla komplet v jemně žlutém tónu. Zaujme její výrazný fascinátor dokonale ladící s barvou šatů. Lodičky a psaníčko v béžovém odstínu se zase dobře hodí k pastelovému odstínu žluté.

Král Abdulláh II. a královna Rania Jordánská

Na první pohled to vypadá, že je elegantní oděv královny Raniji smetanově bílý, ale myslím, že se jednalo spíše o světlounce žlutou barvu, která byla na korunovaci celkem hit. Král Abdulláh zvolil klasický oblek.

Dánský korunní princ Frederik a korunní princezna Mary Dánská

Dánský princ Frederik v slavnostní uniformě a jeho žena, která je stejně jako ostatní aristokratky dokonalou dámou v tradičním stylu. Dovolila bych si zdůraznit jeden detail, který podtrhuje vysokou úroveň vzhledu a stylu: ani jedna z dam na předešlých fotkách nemá uměle zvětšené rty ani žádné jiné viditelné zásahy v obličeji, jako je tomu u mnoha současných žen „z lidu“. Myslím, že by to mohla být přínosná inspirace.

Katy Perry v modelu punkové návrhářky Vivienne Westwood

Zpěvačka Katy Perry předvedla, že je možné se obléci v royal stylu i se známkou punku. Přestože má stejně jako ostatní ženy elegantní kostýmek v pastelovém tónu, vysoké rukavičky a krásný klobouk, působí celek odvázanějším dojmem než ostatní.

Je to dané výrazným perlovým obojkem, stejně výraznou fialovou broží a otevřeným živůtkem, kde sice výstřih kryje řasená látka, ale pozorný divák tuto otevřenost zaznamená. Myslím, že se tento styl ke zpěvačce dobře hodí, ostatně není to aristokratka, takže je to v pořádku.

Král a královna Lesothského království

Královna Lesothského království vynesla krásné hedvábné modré šaty, které doplnila velmi (možná až moc) výrazným bílým psaníčkem a též bílým chocholem na kloboučku. Její muž zvolil klasický oblek a s královnou ladí modrou kravatou.

Princezna Beatrice z Yorku

Princezna Beatrice z Yorku oblékla slušivé šaty s balonovými rukávy v sytém odstínu malinově růžové. Místo kloboučku či fascinátoru si ozdobila hlavu výraznou čelenkou v bronzové barvě, která dělala dojem koruny. Doplnila klasickými béžovými lodičkami.

Carole Middleton, matka princezny Kate z Walesu

Carole Middleton, matka princezny Kate, rovněž ozdobila svou hlavu nápadnou čelenkou ve stylu koruny. Slušivé šaty se saténovými manžetami a límečkem má v barvě, jejíž oficiální název zní „královská modrá“. Stejně jako mnoho žen na této události, i ona zvolila klasické lodičky v tělovém odstínu béžové.

Britská aristokratka Zara Anne Elizabeth Tindall

Ve výčtu krásných modelů nemůžeme opomenout aristokratku a sportovkyni Zaru Tindall. Oblékla blankytně modré šaty, které tón v tónu ladí se všemi doplňky v podobě bot, decentního psaníčka i kloboučku s peřím. Perlové náušnice a výrazná brož celek ideálně uzavírají.

Král Maha Vajiralongkorn a královna Suthida z Thajska

Thajský královský pár. Král má tradiční uniformu a u královny zaujme i růžová mašlička, která zdobí její šerpu. Není to ale jen módní doplněk, jak by se mohlo zdát, ale součást medaile. Podobnou měla i královna Alžběta, žlutá se dávala za služby jí, růžová jejímu otci. Sukně vypadá, že je šitá z brokátu. Působivým doplňkem je zde kabelka, která má podobu zdobené truhličky.

Český prezidenstký pár Eva a Petr Pavlovi

Jak vidíme, náš prezidenstký pár mezi světovou aristokracii vizuálně zapadl skvěle. Splnil tak jednu ze svých významných rolí, tedy důstojně reprezentovat naši zemi. Eva Pavlová má noblesní šeříkově fialový kostýmek s pelerínou, stříbrné lodičky se doplňují se stříbrnou kabelkou. Prezident Petr Pavel ladí se svou ženou fialovou kravatou a k ní je zase dobře zvolen oblek ve studeném odstínu modré.

MÓDNÍ ALARM PŘIPRAVILA ANNA TEJKLOVÁ:

Sdílejte článek
Štítky Londýn uniforma Alžběta II. styl Petr Pavel korunovace oděv Karel III. Camilla, královna-manželka Catherine, princezna z Walesu Canterbury poplašné zařízení Anna Tejklová Módní alarm Eva Pavlová korunovace Karla III.

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.