Josef Klíma představuje knižní předlohu úspěšného seriálu Sedm schodů k moci

Sedm schodů k moci (3) – Nahrávka jako výtah nahoru

Publicista a populární spisovatel Josef Klíma předkládá napínavý příběh ženy, která uměla okouzlit, uměla si jít tvrdě za svým, milovala luxus, vlivné muže a moc. Poutavě napsaný thriller volně inspirovaný českým politickým prostředím se stal předlohou stejnojmenného seriálu s Evou Podzimkovou a Jiřím Vyorálkem v hlavních rolích Sedm schodů k moci.

Děj knihy je volně inspirován českým politickým prostředím po roce 2000. Sleduje životní cestu a kariérní vzestup venkovské servírky Anny Malé až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra Tomáše Vichra. V seriálu, který je již kompletně ke zhlédnutí na streamovací službě prima+, se hlavních rolí zhostili Eva Podzimková, Jiří Vyorálek, Tomáš Měcháček či Veronika Žilková. A můžeme dodat, že své postavy hrají až mrazivě přesvědčivě.

Ohodnoťte seriál Sedm schodů k moci na Kinoboxu.

Anička Malá se dostane z malého města do Prahy a nastoupí jako servírka do jídelny poslanecké sněmovny. Ačkoli na začátku rozezná s bídou premiéra a o politiku se nezajímá, postupně začíná poznávat nejen její svět, ale hlavně její zákulisí.

K k tomu jí vydatně pomáhá cynický bulvární novinář Ivan Krčka, postupně uzavřou tiché spojenectví, z něhož mají oba prospěch. Anička postupně stoupá společenským žebříčkem, proplétá se komplikovanými vztahy, až se dostane k budoucímu premiérovi. Jak tento příběh končí si přečtěte třeba na dovolené. Knihu Sedm schodů k moci vydává nakladatelství Kalibr ve spolupráci s FTV Prima a agenturou Solootions. Kniha je dostupná v knihkupectví.

Čtěte také, co herečka Eva Podzimková říká o žhavých scénách v Sedmi schodech k moci. Prý v nich hraje jen od krku nahoru

Josef Klíma na příběhu Sedmi schodů k moci začal pracovat zhruba před pěti lety. „Zaujal mě motiv toho, jak se lze do vysoké politiky dostat přes vztahové záležitosti. Známe takové příběhy z historie, ale v Česku se politici k moci dostávají spíše přes zákulisní dohody. Napadlo mě proto toto téma, staré jak lidstvo samo, zasadit do prostředí české politické scény dnešní doby. Nechtěl jsem sledovat kariéru nikoho konkrétního, v hlavní hrdince je obsažen fiktivní příběh ženy, která se z nejnižšího stupně společenského žebříčku dokázala dostat na jeho vrchol díky navazování různých vztahů,“ přiblížil svůj motiv Klíma a vy si dále můžete přečíst malý úryvek z představované knihy.

K moci schůdek po schůdku

„Už vím, co je opozice a co je koalice,“ pochlubila se. „Ale proč opozice nechce vždycky svrhnout koalici? Od toho je přece opozice, ne?“

„To může mít spoustu důvodů.“  Pořád s ní hovořil na půl pozornosti, zdálo se, že víc ho zajímá bohatá tabule, kterou připravila.

„Třeba?“

„Třeba opozice nechce vládnout, protože je to pro ni výhodnější. Hele – nebudeme se přece jen věnovat něčemu příjemnějšímu?“ poslal jí přes stůl vzdušný polibek.

„Proč by to pro ni bylo výhodnější?“ nedala se. „Kdyby se z ní stala koalice, mohla by získat ministerský místa. O všem rozhodovat.“

Podvolil se té konverzaci, i když s trpitelským povzdechem. „Jenže jsou i jiné benefity, co může získat, když jen přitlačí koalici ke zdi, ale nechá ji žít. Tam je ten prostor pro vyjednávání. Pro nás. Zákulisní hráče.“

„Takže taky jen velký divadlo,“ pokývala hlavou. „Jak říká Rozehnal.“

Zatvářil se kysele. „To se vybavuješ s tím pravým.“

„Je to hodnej a chytrej starej pán,“ podivila se...

Poslechněte si celý rozhovor s Josefem Klímou nejen o motivu Sedmi schodů k moci:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.