Šéf Pohlreich po letech přiznal: O iluze o českých kuchyních ho připravil cedník
Zdeněk Pohlreich, který se proslavil jako respektovaný šéf a buditel českých restaurací, ještě čtyři roky od konce natáčení poslední řady slavného pořadu musí fanouškům odpovídat na otázky, jak to tenkrát všechno bylo. A jak se nyní ukáže v další televizní novince, Zdeněk má stále ještě co odpovídat a vyprávět. S jeho vzpomínkami tak ožívá i řada legendárních momentů. Právě scéna s cedníkem z úplného začátku k nim určitě patří.
Už třináct let uběhlo od odvysílání premiérové epizody oblíbeného Ano, šéfe! Do restaurace v Litoměřicích tehdy šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vstupoval plný elánu, a jak po letech přiznává, tak i iluzí o provozování gastronomie u nás. Jeho pořad se stal legendou a šéfovy hlášky dnes citují statisíce fanoušků.
Zdeněk Pohlreich a Davide Lagomarsino Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
S šéfkuchařem Pavlem Býčkem připraví několik receptů z české kuchyně. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Zdeněk Pohlreich a Pavel Býček Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
V každém díle nového pořadu Zdeněk Pohlreich představí jednu přední restauraci a jejího šéfkuchaře. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Šéf se vrací. A s ním se můžete těšit na retrospektivní výlet po českých profesionálních kuchyních. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Jak to bylo, šéfe? V jednom z dílů se zaměří na italskou kuchyni. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Siven s hráškovým ragú zachutná všem. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Šéfe, děláš hezky, ale pomalu, nešetřil Zdeňka Pohlreicha Býček. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Během přípravy menu se společně s hostiteli vrátíme k výrazným a charakteristickým situacím z pořadu Ano, šéfe. Zdroj: FTV Prima
Vařit ve velkém stylu se bude pod taktovkou šéfa od 2. května na Primě. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
S kolegou, který se specializuje na italskou kuchyni, šéfkuchařem Davidem Lagomarsinem. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Dojde také na pravou Ameriku nebo na kuchyni mexickou či třeba moravskou. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
S šéfkuchařem Pavlem Býčkem připraví několik receptů z české kuchyně. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
V každém díle nového pořadu Zdeněk Pohlreich představí jednu přední restauraci a jejího šéfkuchaře. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Šéf se vrací. A s ním se můžete těšit na retrospektivní výlet po českých profesionálních kuchyních. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Jak to bylo, šéfe? V jednom z dílů se zaměří na italskou kuchyni. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Šéfe, děláš hezky, ale pomalu, nešetřil Zdeňka Pohlreicha Býček. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Během přípravy menu se společně s hostiteli vrátíme k výrazným a charakteristickým situacím z pořadu Ano, šéfe. Zdroj: FTV Prima
Vařit ve velkém stylu se bude pod taktovkou šéfa od 2. května na Primě. Zdroj: FTV Prima/ Jak to bylo, šéfe?
Přesně těmito slovy se tehdy představil národu v tehdy nové a zcela neotřelé show: „Jsem Zdeněk Pohlreich. Jsem šéfkuchař a zároveň šéf Café Imperial. I když máme práce víc než dost, přesto mě baví zkoušet v branži stále něco nového. Třeba pomoct kolegům, jejichž restaurace kvůli pár stupidním chybám bojují o přežití.“ Když záhy nato spustil svoje „ty vole“ a začal z rukávu sypat jednu hlášku za druhou, trvalo pár dalších dílů, než si na něho lidé zvykli.
Že o iluze o kuchyních českých podniků přišel hned na začátku natáčení, vyšlo najevo vlastně až nyní – s natočením novinky Jak to bylo, šéfe? Scénu, která následovala jeho nevinnou žádost o podání obyčejného cedníku, by si nepředstavil ani ve snu.
10 faktů o legendárním Ano, šéfe!
- Ano, šéfe! začalo vznikat v roce 2008 a premiéru měl pořad na obrazovkách v roce 2009.
- Natáčení celkem sedmi sérií Ano, šéfe! zabralo dlouhých 10 let.
- Celkem vzniklo 95 dílů Ano, Šéfe! včetně několika návratových.
- Natočeno bylo přes 4800 minut, což je zhruba 80 hodin.
- Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich napravoval nejen restaurace, ale i hospody, školní jídelny, motoresty, učiliště, hotely, penziony, snažil se rozjet foodtruck v Ostravě, zastavil se i ve fotbalovém klubu.
- Kromě celé České republiky zavítal natáčecí štáb i na Slovensko, do Mnichova a za oceán do Chicaga.
- Zdeněk Pohlreich během natáčení Ano, šéfe! ochutnal přes 500 jídel.
- Na pořadu se za jeho éru natáčení vystřídalo několik režisérů.
- Pro TV šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha našel Angličan, producent Gordon Lovitt, který byl několik let producentem nejen Ano, šéfe!, ale také Vylomenin nebo pořadu Karolína, domácí kuchařka.
- S natáčením Ano, šéfe! začínal Zdeněk Pohlreich teprve rok po otevření Café Imperial. Jak upřímně říká, možná tehdy sám potřeboval s podnikáním trochu radit.
„Z hotelu jsem byl vycvičený, že by tam měli dělat normální lidi s dobrým vybavením. To ale bylo také tragické. Třeba cedník. Na ten si pamatuju dodnes a smál jsem se tomu i při repríze,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich na svoji televizní premiéru. „Nečekal jsem zázraky, ale tohle mi vyrazilo dech,“ přiznává po letech ve zmíněném pořadu, v němž společně s kolegou Pavlem Býčkem připraví několik úžasných receptů z pravé české kuchyně. Malá ochutnávka už teď v upoutávce:
Při vaření se Pavel Býček zajímal, jestli byl Zdeněk na svém prvním natáčení nervózní. „Nervózní jsem nebyl, spíš jsem byl naštvaný, že to vypadá, jak to vypadá. A z našeho natáčecího poprvé si vybavuju už jen ty základní věci: oblohy, chemické výrobky, umělé věci a kečup jako základní stavební kámen chuti, ze kterého přece slušní lidé nevaří,“ odpovídá mu Pohlreich a pídí se v kuchyni moderního podniku mladšího kolegy po tom, jak se vaří tam. Býček mu vysvětluje, že v jeho podniku se vaří moderní česká kuchyně – ze sezonních produktů, z levnějších druhů masa, „ze kterých si lidé sednou na zadek, protože svíčkovou umí připravit každý.