Seriály a filmy

21. října 2025 17:00

Zuzana Schneidewind

Šéfa Pohlreicha zaměstná nádražka v Bruntále, kde se i sýr snaží utéct ze strouhanky

Nádražní hospoda – Ano, šéfe! (2025)

Paní Marta vede nádražní hospodu, protože ji baví vařit. V gastro oboru odbornost nemá, síly jí docházejí. Když dorazí Zdeněk Pohlreich, najde kuchyni plnou nejistoty, chaosu a svéráznou servírku Iris. Zvládne tým v Bruntále najít nový směr?

Na další štaci se Zdeněk Pohlreich vydává vlakem. „Proč? Protože si šéf jede posvítit na nádražní restauraci v Bruntále,“ říká hned v úvodu. A přidává i jednu osobní vzpomínku: „Já mám k nádražním restauracím vřelý vztah. Můj tatínek byl hostinský na nádraží v Hostivaři… A myslím si, že otevřít si hospodu na nádraží v Bruntále bude asi výzva.“

Tou, kdo se do této výzvy pustil, je Marta Virágová. „Je to malá hospůdka, kde vaříme lidově a jednoduše, českou klasiku. Měla jsem problém, hledala jsem kuchaře, navíc jsem v červených číslech a jestli se to nezlepší, budu muset skončit,“ přiznává otevřeně.

Šéfův první dojem? Nadějný. Jenže…

Jak rychle hospodu šéf najde? Překvapivě snadno. „Tady to vypadá slibně,“ pochválí si dokonce. Optimismus ho ale brzy přejde po prvních ochutnávkách. „Paní vedoucí je v kuchyni, to je vždy špatný signál,“ zmíní podezřívavě. A že se v kuchyni dějí věci! „Já se bojím jako sviňa,“ zazní od sporáku, zatímco Zdeněk už ochutnává první pokrm. „Tomu sýru se uvnitř strouhanky nelíbí, utíká na všechny strany,“ konstatuje nad talířem.

Maso v polévce vypadá nevábně, gulášovka je vodová a bez chuti. „Nikdo nečeká v nádražce zázraky, když je ale i polévka blbá, je to znamení. Navíc porce jsou malé, ve výpečcích je hodně sádla. Čevapčiči suché jak troud, ale dejme tomu, brambory bez chuti. Kuchařsky je to zoufalé, nic se tu neděje. Proč bys to měl jíst, tyhle věci?“ zamýšlí se šéf a po rozhovoru s Martou je mu jasné, že situace v tomto podniku je vážná.

Marta je původem kancelářská duše. „Dělala jsem různé kancelářské práce, administrativu se zaměřením na elektrotechniku,“ vysvětluje s úsměvem. Sama přiznává, že to zrovna není ideální kvalifikace pro vedení restaurace. „Samozřejmě že není, učím se vařit, hledám recepty, zkouším,“ dodává upřímně. Proč se tedy rozhodla otevřít hospodu? „Protože mě začalo bavit vařit,“ odvětí jednoduše a jak šéf spatří záhy na zdech interiéru, Marta také ráda maluje obrazy. Podívejte se na exkluzivní ukázky v úvodu článku, jak její tvorbu i kuchyni Zdeněk Pohlreich vyhodnotí.

Vyzkoušejte: Recept na poctivou domácí gulášovku

Zdeněk si při obhlídce všimne obrazů na stěnách restaurace. Na první pohled amatérských, ale malovaných s nadšením. Od servírky Iris se dozví, že jejich autorkou je samotná vedoucí Marta. Šéf si neodpustí ironickou poznámku. „Jestli vaří, jak maluje, tak je to trochu zdraví nebezpečný tady, ne?“ pronese. O pár minut později už je v kuchyni, kde narazí na „Černošické ražnici,“ jak nazve do černa spálené špízy v pekáči. Marta bez vytáček přizná, že za toto „dílo“ může také ona. „Já ano, jsem to já, protože jsem musela jít pryč a neřekla jsem kolegyním: pohlídejte špízy,“ říká rozpačitě.

„Je to dost špatné, řeknu vám konkrétně, v čem,“ říká Zdeněk bez obalu. Marta jeho upřímnost bere: „Šéf řekl holý fakt.“ A místo rozporování a výmluv volí otevřenost. Představí mu svůj sen, jak by chtěla, aby „nádražka“ vypadala.

Zátěžový test a chaos jménem Iris

Druhý den se začne vařit naplno. Jenže ne všechno jde hladce. „Co kecáš,“ vmete Zdeňkovi do obličeje servírka Iris, když jí oznamuje, že obědy nejsou navařené. Šéf se snaží udržet klid a pomáhá. Chystá omáčku na roládu, ale ani kastrol se mu nedostává. Musí si ho hledat sám. A to není všechno. „My jsme se začali učit vařit v okamžiku, kdy je hospoda plná lidí. To je dobrý. A tobě, Iris, dám jednu radu. Nese* mě,“ vypálí Zdeněk v momentě, kdy je v kuchyni naprostý chaos. „Vy mě taky ne,“ nedá se Iris se smíchem, na které šéf později ocení zkušenosti, které v podniku má asi jediná.

Kuchyně se bortí pod tlakem, Iris odchází a Marta zůstává se svým týmem téměř sama. „Základem je příprava, vyfutrovat všechno,“ radí Zdeněk. I když přiznává, že situace je těžká, naděje se nevzdává.

Přečtěte si také: Pohlreichova návštěva na Táborsku zanechala stopu. U Tří kytar mají novou kuchyň i menu

Může tedy být i v Bruntále nádražka jako víno? Šéf tomu stále neztrácí víru. Jenže jestli se restauraci opravdu podaří postavit na nohy, to ukáže až zátěžový test a odvaha všech, kdo v ní zůstali. Sledujte nový díl Ano, šéfe! ve čtvrtek večer na Primě, nebo si ho pusťte už nyní online na prima+.

Jak to vypadalo v kuchyni nádražní restaurace v Bruntále, napoví i další ukázka.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 22. 10. 2025

Dobré zprávy o úspěších v kariéře mohou u vás doma vyvolat rozruch. Návštěvy, zejména muži a mladí lidé, by mohly přicházet a odcházet po celý den a pravidelně by mohly přicházet vřelé a láskyplné hovory. Možná se budete chtít pustit do nějaké práce v domácnosti, třeba do úklidu, výzdoby nebo i drobných oprav, ale vyrušování vám může stát v cestě. Užívejte si společnosti. Vždycky můžete zítra udělat, co je třeba.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.