Společnost

25. prosince 2023 10:46

Tomáš Durčák

Tragédie na fakultě otevřela lidská srdce. Češi poslali obětem šílenství desítky milionů

Sbírky na pomoc obětem

Česká republika prožívá pochmurné Vánoce, které v mnoha domácnostech provázejí myšlenky, jak asi svátky vypadají u rodin, jejichž členové se 21. prosince stali obětmi řádění střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Češi však ve velkém pomáhají i rodině z Klánovic, která 15. prosince přišla o otce a maličkou dcerku.

Sbírka finanční pomoci pro rodinu, která letos místo Vánoc truchlí nad ztrátou svých nejmilovanějších, vznikla na platformě Znesnáze21, kde ji založila Lucie Matternová. „Jako komunita a přátelé rodiny z Klánovic chceme vyjádřit solidaritu s rodinou, která přišla o otce a malou dcerku,“ stojí v popisu sbírky.

Původní cílovou částkou bylo 512 tisíc korun, nicméně do dnešního dne již lidé pozůstalým po 32letém muži a jeho dvouměsíční dcerce poslali celkem více než 6 milionů korun. „Tato tragická událost zasáhla celou společnost, a ještě dlouho bude rezonovat. Myslíme na vás a nikdy nezapomeneme…,“ píše se dále v popisu sbírky s dodatkem, že vybrané prostředky budou použity na terapie i běžné potřeby rodiny.

Jedinou aspoň minimální útěchou pro pozůstalé dvojnásobné vraždy, jež před deseti dny otřásla Českem i otrlými kriminalisty, je odhalení pachatele. Policie totiž v pátek na sociální síti X.com odhalila informaci, dle které měl hrůzný čin na svědomí stejný pachatel jako střelbu na Filozofické fakultě UK: „Balistická expertiza prokázala shodu zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity.“

Přispět do zmíněné sbírky je možné buď na tomto odkazu, kde je k dispozici i platební QR kód anebo platbou přímo na účet sbírky 4004040040/5500, a to s variabilním symbolem 2690. V době psaní tohoto textu se do sbírky zapojilo již 9014 dárců, kteří darovali přesně 6 114 002 Kč.

Zároveň na platformě Darujme.cz probíhá také sbírka na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů, kterých se nějakým způsobem osobně dotkla čtvrteční střelba na Filozofické fakultě, při níž pachatel zastřelil celkem 14 osob.

Sbírku organizuje Nadační fond UK. Na tu v době vzniku tohoto textu již přispělo přes 36 000 celkovou částkou 42 milionů korun. V neposlední řadě pak rovněž na Znesnáze21 probíhá ještě jedna sbírka na pomoc obětem z FF UK, kterou organizuje Jan Jirák, organizátor přednášek Večery na FF UK. Sem už lidé poslali více než 5,3 milionu korun.

Co se stalo v Klánovicích? Podívejte se na video: