Společnost

22. prosince 2023 10:30

Eliška Reiglová

Jak mluvit s dětmi o tragické střelbě? Ujistěte je o bezpečí škol, radí psycholožka

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je nejtragičtější v historii České republiky. Šokující čin mladého muže si vyžádal 14 obětí na životech, další desítky lidí byly zraněny. Informacím o tomto nepochopitelném útoku se nelze na internetu ani v médiích vyhnout, a je tak pravděpodobné, že je zaregistrují i děti. Jak s nimi o takové události komunikovat?

Střelba na Univerzitě Karlově je tragickou událostí, která v České republice nemá obdoby. Vyžádala si více obětí než jeden z nejproslulejších případů školních střeleb, kterým byl masakr na Columbine High School v roce 1999. Tehdy dva náctiletí studenti zastřelili 12 studentů a jednoho učitele.

Mohlo by vás zajímat: Nejtragičtější případy střelby ve školách v Evropě za posledních 15 let

Na internetu jsou zveřejněny záběry útočníka i ty, které zachycují panikařící davy utíkající pryč od míst, z nichž se ozývaly výstřely. Pravděpodobnost, že děti některé z nich uvidí a něco si o události přečtou, je proto velmi vysoká. Mohou mít spoustu otázek a cítit strach či třeba zmatení. Psycholožka Eliška Remešová proto na sociálních sítích zveřejnila rady, jak s nimi o tragédii mluvit.

„Ujistěte děti, že jsou v bezpečí. Připomeňte jim, že vy a ostatní dospělí jste tam, abyste je chránili. Zdůrazněte, že školy jsou obecně velmi bezpečné, i když takové tragédie mohou působit, že ne,“ zní první rada, kterou známá psycholožka a psychoterapeutka sdílela s odkazem na Národní asociaci školních psychologů v USA.

Vypněte televizi a zvažte věk

Při komunikaci s dítětem o takové tragédii je třeba vzít v potaz také jeho věk. Přístup se musí lišit v rozhovorech s osmiletým či třináctiletým. Podrobnější informace by mladšímu dítěti nejenže nic nepřinesly, ale mohly by ho vyděsit a zmást více než příspěvky a videa z internetu.

Čtěte také: Tragická střelba na fakultě spojila Česko. Na pomoc obětem v Praze došly statisíce korun

„Přizpůsobte svá vysvětlení věku dítěte. Děti na prvním stupni potřebují stručné, jednoduché informace, které jsou vyvážené ujištěním, že jsou v bezpečí. Můžete je také vést k opatrnosti –⁠ třeba základní pravidla o zamykání, držet se dospělých osob apod.,“ vysvětlila Remešová.

Psycholožka dále doporučila omezit přístup k televizi a internetu, případně pak před dětmi ani na toto téma nevést rozhovory s dalšími dospělými. „Se staršími dětmi můžete mluvit i o krocích, které tomu mohou v budoucnu zabránit, co je třeba od společnosti a jednotlivců,“ dodala.

Střelec chtěl podle bezpečnostního experta zabít co nejvíce lidí:

Sdílejte článek
Štítky dítě střelba tragédie psycholožka děti Univerzita Karlova Česko Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Internet Eliška Remešová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.