Severské vraždy přinášejí nervydrásající vyšetřování a zápletky inspirované skutečností

Severské vraždy: Ztracené dítě (1) - upoutávka

Vítejte v idylickém městečku Christianssund na pobřeží Dánska. Nenechte se ovšem jeho půvaby zmást. Místní krása pohřbívá! Více uvidíte od 15. července každou sobotu ve 20:15 na Prima KRIMI v kvalitním detektivním seriálu Severské vraždy.

Tvůrci přirovnávají Severské vraždy k oblíbeným krimiseriálům jako Wallander, Stíny nad Stockholmem nebo Vraždy v Midsomeru. A nelžou. Už anotace vzbuzuje v člověku pořádné vzrušení. Dánsko-německý krimiseriál Severské vraždy byl poprvé uveden na televizní obrazovky v roce 2020. Postupně vznikly čtyři série, vždy po osmi epizodách. Jednotlivé kriminální příběhy seriálu se odehrávají ve dvou epizodách. Zatímco první je (ne)uzavřená nervydrásajícím překvapivým a vyloženě šokujícím koncem, do závěru následujícího dílu je všechno odhaleno a vysvětleno. Podobně jako jsou diváci zvyklí například z neméně poutavého českého seriálu Temný Kraj.

O klamné kráse městečka se brzy přesvědčuje i manažer z reklamní agentury, na kterého těžce dopadla krize středního věku. Dan Sommerdahl (Peter Mygind) je už znuděný a přemítá, jestli měl v životě udělat něco jinak, třeba vybrat si jinou profesi. Přestože je šťastně ženatý, cítí se nenaplněný a touží po něčem, co by mu dalo více. Jeho tužba se záhy naplní.

Čtěte také:  Charismatická hvězda Zločinu v Alpách promluvila o natáčení lásky bez dotyků

Když Sommerdahl objeví mrtvolu zavražděné mladé ženy přímo ve vlastní kanceláří, rozhoří se v něm zvláštní oheň. Uhasit se dá jedině odhalením, kdo ji zabil, a tak pomůže policii, aby vraha dopadla. Má štěstí, protože jeho nejlepším kamarádem je detektiv Flemming Torp (André Babikian). Požádá Sommerdahla, aby dal pozor, jestli se v kanceláři neděje cokoli podezřelého. A Sommerdahl je z vyšetřování naprosto nadšený. Zjišťuje, že díky schopnostem top manažera reklamky, které už dlouho ovládá jako skutečný mistr, mu to opravdu jde. Protože umí odhalit, co ostatní chtějí a po čem touží, všímá si i stop, které policistům unikají. Nová vášeň po dlouhé době probudila cosi hluboko v jeho nitru. Sommerdahl se tedy odvážně vrhá do světa plného zločinů – jenže si neuvědomuje, jak velké nebezpečí hrozí nejen jemu, ale i celé jeho rodině.

8 zajímavostí o seriálu Severské vraždy:

  1. Seriál Severské vraždy vznikl podle knižní série dánské autorky Anny Grue. Knižní série, která se může pochlubit už milionem prodaných výtisků, má celkem sedm dílů a vyšla v mnoha různých zemích – kromě Dánska například v Německu a ve Francii.
  2. Severské vraždy jsou detektivní a vztahové drama, ve kterém se v každé epizodě odehraje násilný zločin a jeho pachatel je odhalen a po právu dopaden.
  3. Zápletky jednotlivých epizod Severských vražd se zaměřují na skutečné společenské problémy, které se dotýkají nejen hlavních hrdinů, ale bývají také tématem hlavních novinových titulků po celém světě. Například hned první případ se týká toho, co se stane, když se dobré záměry střetnou s majetnickou chamtivostí.
  4. Děj seriálu je zasazen do fiktivního dánského města Christianssund, které je krásou i velikostí srovnatelné se skutečnými dánskými sídly jako Svendborg, Sønderborg nebo Roskilde. Idylické, středně velké provinční město stojí na konci zátoky a může se pochlubit přístavem, lesem, pláží, policejní stanicí a bohatým kulturním životem.
  5. Seriál je protkán hřejivou a uvolněnou atmosférou, které prosluněné skandinávské léto nabízí více než dost. Zároveň se ale zaměřuje na život v místních malebných uličkách, na jejich charismatické obyvatele a také na mnohá z jejich největších tajemství.
  6. Nezaměnitelné záběry z exteriérů patří k hlavním poznávacím prvkům seriálu.
  7. Severské vraždy se natáčely v přístavním městě Helsingør na severovýchodě Dánska.
  8. Představitelé hlavních rolí Peter Mygind a André Babikian spolu hrají také v dalším seriálu, který se jmenuje Vláda.
  9. Za režií stojí zkušení Kenneth Kainz (kriminální seriál Dicte či Déšť) a Carsten Myllerup (Dicte, seriál Černé vdovy, jehož českou verzi si diváci oblíbili).

Sdílejte článek
Štítky vražda FTV Prima krimi Dánsko Vraždy v Midsomeru Prima Krimi krimiseriál Peter Mygind André Babikian Anna Grue Kenneth Kainz

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.