Hříšné dezerty: Oslaďte si prvomájovou lásku!
Dobré jídlo odedávna nesmělo chybět tam, kde se oslavovala láska. Ať to byla svatba, narozeniny nebo svátek. Nezapomeňte na to ani v den, kdy má svátek láska – 1. května.
Když pro vás někdo připraví jídlo s láskou, pak opravdu platí, že láska prochází žaludkem. Připravte pro svou drahou polovičku sladkosti plné vášně, na kterých si společně pochutnáte.
Tentokrát je sladce hřešit dovoleno a na nějaké ty kalorie navíc klidně zapomeňte. Při milostném skotačení je přece zase pěkně spálíte.
Crème brûlée s pistáciemi
Co budete potřebovat:
• 2,5 dl smetany
• 40 g vanilkového cukru
• 1/2 vanilkového lusku
• 3 žloutky
• 25 g krystalového cukru
30 g loupaných nesolených pistácií
1. V kastrůlku svařte smetanu s vanilkovým cukrem a zrníčky vyškrábanými z podélně rozkrojeného vanilkového lusku, odstavte z ohně a nechte prochladnout. Když je směs vlažná, vmíchejte do ní žloutky.
2. Připravený krém naplňte do čtyř misek a postavte je do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala asi do třetiny až poloviny výšky misek. Vše vložte do trouby vyhřáté na 130 °C a pečte 90 minut. Takto připravený krém nechte dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.
3. Pak vychlazený krém v miskách zasypte po celém povrchu krystalovým cukrem a vložte ho na chvilku pod dobře rozpálený gril (pokud použijete gril v troubě, rozpalte ho na maximum a misky s krémem vložte těsně pod spirály grilu). Jakmile cukr lehce zhnědne (zkaramelizuje), misky vyjměte, krém posypte nasekanými pistáciemi a ihned podávejte.
RADA: Správně připravený crème brûlée (čtěte krem brylé) je na vrchu teplý a ve spodu studený. Toho docílíte jen přesným dodržením uvedeného postupu. Před podáváním můžete krém ještě ozdobit čerstvým lesním ovocem a snítkou máty či meduňky nebo dekorací ze světlého karamelu lehce obarveného červenou potravinářskou barvou. Rozehřátý karamel nalijte v požadovaných tvarech na papír na pečení a nechte ztuhnout.
Tvarohový krém s čokoládou a oříšky
Co budete potřebovat:
• 1 vaničku měkkého tučného tvarohu
• 1,5–2 dl smetany ke šlehání
• 2 lžíce medu
• 1 sáček vanilinového cukru
• 1/2 balíčku kulatých nebo oválných piškotů
• 1 hotovou čokoládovou omáčku (topping)
• trochu rumu (nemusí být)
Na ozdobení:
• 100 g tmavé čokolády
50 g čokolády s lískovými oříšky
1. Tvaroh, smetanu, med a vanilinový cukr vyšlehejte na hladký krém.
2. Připravte si koktejlové sklenky a po obvodu je vyložte piškoty, které zalijte studenou čokoládovou omáčkou (toppingem), případně i několika kapkami rumu. Sklenky pak doplňte tvarohovou směsí a uložte na hodinu do lednice.
3. Tmavou čokoládu rozlámejte na kousky a rozehřejte ji v horké vodní lázni. Vylijte ji na rovnou studenou podložku, rozetřete do rovnoměrné vrstvy silné asi 2 mm a nechte lehce zatuhnout. Pak z ní pomocí stěrky udělejte vějířky – stěrku přimáčkněte na podložku a udělejte půlkruhový pohyb, kterým se čokoláda nařasí a vznikne vějířek. Dezert ve sklenkách ozdobte rozlámanou oříškovou čokoládou a připravenými vějířky.
Jahodová pěna
Co budete potřebovat:
• 250 g čerstvých jahod
• 50 g moučkového cukru
• 1 sáček vanilinového cukru
• 3 lžíce jahodové marmelády
• 3 plátky želatiny
• 1 kulatý světlý piškotový korpus
• 2 dl smetany ke šlehání
• 4 hezké jahody na ozdobení a moučkový cukr na posypání
1. Jahody omyjte, zbavte lístků a polovinu jich rozmačkejte v misce s oběma druhy cukru a marmeládou. Plátky želatiny zalijte ve vhodné misce studenou vodou a nechte 5 minut bobtnat.
2. Připravte si asi čtyři kulaté nebo hranaté formičky. Z piškotového korpusu vykrojte kolečka nebo obdélníčky (podle tvaru formiček) a vložte je na dno formiček. Zbylé jahody rozkrojte na půlky a narovnejte je řeznou stranou ven po obvodu formiček s piškotem.
3. Šlehačku vyšlehejte dotuha a opatrně do ní vmíchejte rozmačkané jahody. Nabobtnalé plátky želatiny vymačkejte, vraťte je zpět do misky a krátce, jen několik vteřin, je zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Želatinu pak vmíchejte do šlehačky s jahodami, touto směsí rychle naplňte připravené formičky a nechte asi hodinu v chladu, až ztuhnou.
4. Před podáváním dezerty opatrně vyklopte z formiček na talířky a každý ozdobte rozkrojenou jahodou, kterou poprašte moučkovým cukrem.
Lehké ananasové carpaccio
Co budete potřebovat:
• 1/2 čerstvého ananasu
• javorový sirup na pokapání (lze ho nahradit medem nebo zcela vynechat, pokud je ananas hodně sladký)
• 200 g ovocné zmrzliny podle vlastní chuti a druhu použitého ovoce
• 250 g čerstvého nebo případně mraženého drobného ovoce
• nasekané pražené mandle (nesolené) na posypání
1. Z ananasu okrájejte kůru, nakrájejte ho ostrým nožem nebo elektrickým kráječem na tenká kolečka a vyskládejte je do kruhu na dezertní talířky.
2. Ananas pokapejte javorovým sirupem, každou porci doplňte asi třemi kopečky ovocné zmrzliny a ovocem, které podle potřeby ještě překrájejte na menší kousky, posypte nasekanými praženými mandlemi a ihned podávejte.
OBMĚNA: Ananasové carpaccio je výborné i s vanilkovou zmrzlinou a přelité rozehřátou čokoládou.
-ak-/Foto: Yummy Image
Mohlo by vám taky chutnat: