Hříšné dezerty: Oslaďte si prvomájovou lásku!

Dobré jídlo odedávna nesmělo chybět tam, kde se oslavovala láska. Ať to byla svatba, narozeniny nebo svátek. Nezapomeňte na to ani v den, kdy má svátek láska – 1. května.

Když pro vás někdo připraví jídlo s láskou, pak opravdu platí, že láska prochází žaludkem. Připravte pro svou drahou polovičku sladkosti plné vášně, na kterých si společně pochutnáte.

Tentokrát je sladce hřešit dovoleno a na nějaké ty kalorie navíc klidně zapomeňte. Při milostném skotačení je přece zase pěkně spálíte.

Crème brûlée s pistáciemi

Co budete potřebovat:

• 2,5 dl smetany

• 40 g vanilkového cukru

• 1/2 vanilkového lusku

• 3 žloutky

• 25 g krystalového cukru

30 g loupaných nesolených pistácií

1. V kastrůlku svařte smetanu s vanilkovým cukrem a zrníčky vyškrábanými z podélně rozkrojeného vanilkového lusku, odstavte z ohně a nechte prochladnout. Když je směs vlažná, vmíchejte do ní žloutky.

2. Připravený krém naplňte do čtyř misek a postavte je do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala asi do třetiny až poloviny výšky misek. Vše vložte do trouby vyhřáté na 130 °C a pečte 90 minut. Takto připravený krém nechte dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.

3. Pak vychlazený krém v miskách zasypte po celém povrchu krystalovým cukrem a vložte ho na chvilku pod dobře rozpálený gril (pokud použijete gril v troubě, rozpalte ho na maximum a misky s krémem vložte těsně pod spirály grilu). Jakmile cukr lehce zhnědne (zkaramelizuje), misky vyjměte, krém posypte nasekanými pistáciemi a ihned podávejte.

RADA: Správně připravený crème brûlée (čtěte krem brylé) je na vrchu teplý a ve spodu studený. Toho docílíte jen přesným dodržením uvedeného postupu. Před podáváním můžete krém ještě ozdobit čerstvým lesním ovocem a snítkou máty či meduňky nebo dekorací ze světlého karamelu lehce obarveného červenou potravinářskou barvou. Rozehřátý karamel nalijte v požadovaných tvarech na papír na pečení a nechte ztuhnout.

Tvarohový krém s čokoládou a oříšky

Co budete potřebovat:

• 1 vaničku měkkého tučného tvarohu

• 1,5–2 dl smetany ke šlehání

• 2 lžíce medu

• 1 sáček vanilinového cukru

• 1/2 balíčku kulatých nebo oválných piškotů

• 1 hotovou čokoládovou omáčku (topping)

• trochu rumu (nemusí být)

Na ozdobení:

• 100 g tmavé čokolády

50 g čokolády s lískovými oříšky

1. Tvaroh, smetanu, med a vanilinový cukr vyšlehejte na hladký krém.

2. Připravte si koktejlové sklenky a po obvodu je vyložte piškoty, které zalijte studenou čokoládovou omáčkou (toppingem), případně i několika kapkami rumu. Sklenky pak doplňte tvarohovou směsí a uložte na hodinu do lednice.

3. Tmavou čokoládu rozlámejte na kousky a rozehřejte ji v horké vodní lázni. Vylijte ji na rovnou studenou podložku, rozetřete do rovnoměrné vrstvy silné asi 2 mm a nechte lehce zatuhnout. Pak z ní pomocí stěrky udělejte vějířky – stěrku přimáčkněte na podložku a udělejte půlkruhový pohyb, kterým se čokoláda nařasí a vznikne vějířek. Dezert ve sklenkách ozdobte rozlámanou oříškovou čokoládou a připravenými vějířky.

Jahodová pěna

Co budete potřebovat:

• 250 g čerstvých jahod

• 50 g moučkového cukru

• 1 sáček vanilinového cukru

• 3 lžíce jahodové marmelády

• 3 plátky želatiny

• 1 kulatý světlý piškotový korpus

• 2 dl smetany ke šlehání

• 4 hezké jahody na ozdobení a moučkový cukr na posypání

1. Jahody omyjte, zbavte lístků a polovinu jich rozmačkejte v misce s oběma druhy cukru a marmeládou. Plátky želatiny zalijte ve vhodné misce studenou vodou a nechte 5 minut bobtnat.

2. Připravte si asi čtyři kulaté nebo hranaté formičky. Z piškotového korpusu vykrojte kolečka nebo obdélníčky (podle tvaru formiček) a vložte je na dno formiček. Zbylé jahody rozkrojte na půlky a narovnejte je řeznou stranou ven po obvodu formiček s piškotem.

3. Šlehačku vyšlehejte dotuha a opatrně do ní vmíchejte rozmačkané jahody. Nabobtnalé plátky želatiny vymačkejte, vraťte je zpět do misky a krátce, jen několik vteřin, je zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Želatinu pak vmíchejte do šlehačky s jahodami, touto směsí rychle naplňte připravené formičky a nechte asi hodinu v chladu, až ztuhnou.

4. Před podáváním dezerty opatrně vyklopte z formiček na talířky a každý ozdobte rozkrojenou jahodou, kterou poprašte moučkovým cukrem.

Lehké ananasové carpaccio

Co budete potřebovat:

• 1/2 čerstvého ananasu

• javorový sirup na pokapání (lze ho nahradit medem nebo zcela vynechat, pokud je ananas hodně sladký)

• 200 g ovocné zmrzliny podle vlastní chuti a druhu použitého ovoce

• 250 g čerstvého nebo případně mraženého drobného ovoce

• nasekané pražené mandle (nesolené) na posypání

1. Z ananasu okrájejte kůru, nakrájejte ho ostrým nožem nebo elektrickým kráječem na tenká kolečka a vyskládejte je do kruhu na dezertní talířky.

2. Ananas pokapejte javorovým sirupem, každou porci doplňte asi třemi kopečky ovocné zmrzliny a ovocem, které podle potřeby ještě překrájejte na menší kousky, posypte nasekanými praženými mandlemi a ihned podávejte.

OBMĚNA: Ananasové carpaccio je výborné i s vanilkovou zmrzlinou a přelité rozehřátou čokoládou.

-ak-/Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.