Celebrity

23. února 2024 06:00

Tomáš Durčák

Šílenství na tour Taylor Swift. Hvězda schovaná mezi smetáky a zbytečná smrt fanoušků

Trailer koncertního filmu Taylor Swift: The Eras Tour

Americká zpěvačka Taylor Swift svým gigantickým Eras Tour, které běží od 17. března 2023, doslova pobláznila svět. Je už téměř jisté, že půjde o jednu z nejúspěšnějších koncertních šňůr v historii. Kromě obřích výdělků a šílenství fanoušků se však koncerty neobešly bez tragických událostí, při nichž někteří „Swifties“ za šanci vidět svůj idol na pódiu zaplatili životem.

Rekordně rychlé prodeje vstupenek

Rychlost, s jakou se lístky na Eras Tour Taylor Swift po celém světě prodávají, v řadě států trhá dosavadní historické rekordy. A to včetně Evropy, kam se Taylor chystá letos na jaře a v létě, aby pak na podzim celé veleúspěšné turné zakončila tam, kde začala – v Americe. Čísla točící se kolem turné jsou na hudební branži astronomická a dosud nevídaná.

Hned první den předprodeje lístků se loni v USA prodalo více než 2,4 milionu vstupenek, což je nejvyšší počet, jaký kdy jakýkoli umělec za jediný den prodal. Agentura Bloomberg odhaduje, že každý jeden z celkem 151 koncertů Taylor a jejímu ansámblu vydělá 13 milionů dolarů (více než 300 milionů korun). A Pollstar v prosinci 2023 odhadl, že prvních 60 koncertů vydělalo zpěvačce více než miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) na příjmech, čímž se Eras Tour stala historicky první tour, která této magické cifry dosáhla.

Eras Tour by mohla platit chod České republiky

Ještě o celý řád výš jsou pak odhadované ekonomické dopady, které turné všude, kam zavítá, přináší. Desetitisíce fanoušků se totiž na místa konání koncertů potřebují dopravit, potřebují někde bydlet, něco jíst, a když už mnozí váží dlouhou cestu, zpravidla chtějí dané místo či město poznat.

Odhady, kolik by mohlo celé turné během téměř dvou let svého trvání vygenerovat, hovoří až o 80 miliardách dolarů! Tedy více než 1,85 bilionu korun českých! Máte-li problém si tak velkou částku představit, pak vězte, že naše vláda letošní příjmy do státní pokladny odhaduje na 1,94 až 2,19 bilionu korun. Jinými slovy, čistě teoreticky by Taylor mohla své hrubé příjmy z Eras Tour vzít a zaplatit nám s nimi chod státu na jeden celý rok.

Taylor se musí skrývat ve vozíku uklízečky

Šílenství, které nyní okolo Taylor Swift rozpoutali její fanoušci, pojmenovaní jako „Swifties“, lze podle některých srovnat jen s „Beatlemánií“, tedy fanatickou láskou fanoušků kapely The Beatles. I proto musí zpěvačka během svých vystoupení dbát na opravdu extrémní bezpečnostní opatření. Aby se například před vystoupením vyhnula jakékoli pozornosti, má pro transport do backstage připravený opravdu netradiční dopravní prostředek.

Tím je vozík používaný běžně uklízečkami, v němž jsou umístěny smetáky a čistící prostředky. Místo nich se však před každým koncertem ve vozíku, jenž míří do zákulisí, ukrývá právě Taylor. Teorie některých fanoušků se podařilo potvrdit hned v úvodu Eras Tour loni v dubnu, kdy jeden z návštěvníku koncertu v americkém Texasu dokázal bizarní příjezd slavné zpěvačky na vystoupení zaznamenat na kameru.

@shaydanazifpour Not Taylor Swift popping out of the janitor cart during the #arlingtontserastour @taylorswift @taylornation #tstheerastour #eras #taylorswift #janitorsoftiktok ♬ original sound - shaydanazifpour

Veleúspěšné turné už stálo život tři fanoušky

Historický úspěch Taylor Swift byl doposud bohužel vykoupen i životy několika jejích fanoušků. Pověst mírně chaotického a velmi tragického si v listopadu 2023 vysloužil koncert v brazilském městě Rio de Janeiro. Extrémní vlna veder, při níž teploty vystřelily až na dohled 60 °C, zde řadě návštěvníků na tři a půl hodiny dlouhém koncertě přivodila zdravotní komplikace.

Teprve 23letá fanynka Ana Clara Benevidesová na následky přehřátí organismu utrpěla zástavu srdce. „Chtěla si splnit sen a vrátila se nám mrtvá,“ komentoval dceřinu smrt její truchlící otec. Taylor následně čelila kritice za to, že si fanoušci nemohli na stadion, kde se koncert konal, vzít vodu. Obrovský počet fanoušků zpěvačky v Riu zde měl rovněž rozjet vlnu přepadení a krádeží. 25letý Gabriel Milhomem Santos byl zřejmě po přepadení jen o den později nalezen ubodán na pláži Copacabana. Na ruce měl náramek z koncertu Taylor Swift, na nějž se chystal.

Luxusní ubytování a kuchař z druhého konce světa

Třetí úmrtí spojené s Eras Tour přišlo během posledních koncertů v Austrálii. Teprve 16letá fanynka Mieka Pokarier zemřela během autonehody při cestě na koncert Taylor v Melbourne. Vážné zranění utrpěla i její desetiletá sestra Freya a matka Kim. Swift si mezitím během australské zastávky svého obřího turné užívá prvotřídního luxusu.

Za luxusní apartmány platí stovky tisíc korun denně a dokonce si sem „nechala přivézt“ michelinského kuchaře až z Británie, aby pro ni a její tým vařil. Po oslavách vítězství v Super Bowlu už sem za ní dorazil i její současný partner Travis Kelce. Obří sumy za ubytování si však hudební superstar vzhledem k tomu, kolik za jediný koncert vydělá, může nepochybně dovolit bez mrknutí oka.

Sdílejte článek
Štítky Austrálie smrt koncert šílenství úspěch Rio de Janeiro příjmy fanoušci The Beatles Taylor Swiftová turné lístky Taylor Swift Travis Kelce The Eras Tour Swifties

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.