Škaredá středa a její pověry: Nemračte se, začněte uklízet a snězte něco nevábného

Škaredá, Sazometná a také Černá. Všechna tato přídavná jména náleží středě, během níž se vymetaly komíny, lidé se neměli škaredit a pekly se jidáše. Stejně jako s celými Velikonocemi i s ní se pojí řada tradic, pověr a zvyků.

Škaredá středa má dodnes pro křesťany velký význam. Připomíná pomíjivost pozemského života a je také připomínkou dne, kdy Jidáš Iškariotský podle legendy zradil Ježíše za 30 stříbrných. A právě s ním souvisí i první středeční tradice.

Pečení jidášů

Tvar oblíbeného sladkého velikonočního pečiva připomíná zavinutý provaz na připomínku Jidášova oběšení, kterým vyřešil to, že nedokázal čelit vlastní zradě. Postupem času se ale škála tvarů rozšířila a dnes může jít i o obyčejné bochánky či pečivo ve tvaru zvířat souvisejících s Velikonocemi.

Čtěte také: Předpověď počasí na Velikonoce slibuje slunce a teplo. Co říkají lidové pranostiky?

Přestože se jidáše pečou ve středu, konzumovány by měly být až o den později, tedy na Zelený čtvrtek. Ten je pátým dnem Svatého týdne a také dnem odpuštění. Jedení jidášů k snídani by mělo zaručit dobré zdraví.

Neškareďte se

Přestože této středě se říká Škaredá, právě škaredění se je to, čemu byste se měli podle pověr v tento den vyhnout. Hrozí totiž, že vám to přinese smůlu a tento výraz vám už vydrží každou středu v roce.

Škaredé jídlo

Středě se říká Škaredá podle Jidášovy zrady, která je považována za škaredý skutek. Toho dne si tak především věřící dopřávají jídlo, které na pohled rozhodně nevypadá dobře. V zásadě může jít o cokoliv, ale tradičně se jedná o bramborák.

V tento den stačí udělat bramboráky klasickým způsobem a posléze je natrhat a na talíř nandat nedbale, aby nevypadaly vábně. Chuťově budou pořád stejně dobré, ale na stole budou působit škaredě.

Velký úklid

Ve Škaredou středu bývalo v minulosti zvykem vymetat komíny a pavučiny, čímž se měly vyhánět zlé duše, odtud také název Sazometná středa. V dnešní době už se údržba komínů nechává spíše na profesionálech a lidé si tento zvyk přetvořili po svém. Den tak věnují důkladnějšímu úklidu.

Pavučiny v domě se pro dobrý pocit vyplatí vymést, kromě toho lze ale také vytřít celý dům, oprášit police a provést jiné práce. Po celý zbytek těchto jarních svátků tak budete mít od těchto povinností klid.

Zdroje: Český lidový a církevní rok (Alena Vondrušková), Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce Jaro (Martin Bestajovský), Jarní tradinář: Od ledna do června (Martina Boledovičová, Martina Viktorie Kopecká)

Kam narychlo na Velikonoce?

Sdílejte článek
Štítky Velikonoce tradice pověra Popeleční středa Zelený čtvrtek Jidáš Iškariotský

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.