Velikonoce

19. dubna 2022 19:30

Tomáš Durčák

Co s nadbytkem vajec? Tipy na zpracování velikonoční nadílky v kuchyni

Letošní velikonoční pomlázka proběhla po dvou pandemických rocích konečně normálněji a společenštěji. To tedy znamená, že se vám opět doma od koledníků sejde slušná řádka kraslic. Jak je ideálně zpracovat, aby nepřišly nazmar a pochutnala si celá rodina?

Vejce mají samozřejmě v kuchyni široké využití, a pokud například ráda pečete, určitě se neztratí. Na druhou stranu je vhodné mít po ruce i nějaké recepty a tipy, kde jsou vejce hlavní surovinou právě pro případ, že se jich vám doma sejde opravdu pořádná řádka.

Podívejte se, co všechno obsahuje vejce, které je považováno za superpotravinu:

Vajíčková pomazánka bodne vždycky

A začínáme absolutní klasikou, bez které žádný milovník vajec nemůže být. Receptů na vajíčkovou pomazánku existuje nepřeberné množství, jelikož si ji téměř každý dochucuje podle sebe. Základ ale vždycky tvoří uvařená vajíčka společně s máslem, sýrem a dochucením v podobě soli a pepře.

Chcete-li si pomazánku trochu ozvláštnit, nabízí se řada dalších surovin, které do ní lze přidat: cibuli, hořčici, z koření se hodí například červená paprika a skvěle ji doplní i zelenina typu jemně strouhané mrkve či ředkvičky. Milovníci masa si do ní zase mohou nadrobno nakrájet šunku.

Tradiční vajíčkový salát chutná i profíkům

Jako druhý chod si dáme další vajíčkovou stálici, která je vděčným pokrmem pro nadbytek kraslic a na níž si v následujících dnech bude zřejmě pochutnávat nejedna domácnost. „Musím říct, že úplně miluju klasický vajíčkový salát, to je moje slabost,“ přiznal na dotaz, jak s velikonočním přebytkem vajec v kuchyni naloží, šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Dáte si to samé, co šéf? Podobně jako u pomazánky nabízí i vajíčkový salát řadu variací.

Základ by však vždy měl být stejný a tvoří ho vejce natvrdo (nakrájená na menší kousky), brambory uvařené ve slupce (nakrájené na menší kousky), majonéza (zájemci najdou níže tip na nefalšovanou domácí majonézu, při jejíž přípravě vejce rovněž využijete), cibule nakrájená najemno a samozřejmě také nadrobno nakrájené zavařené okurky. Salát stačí dochutit solí, pepřem, případně hořčicí. I sem lze pro trochu ozvláštnění přidat třeba papriku nebo šunku.

Míchaná vajíčka ne, tentokrát zkuste omeletu

Míchaná vajíčka jsou asi absolutní klasika všech klasik. Po Velikonocích proto zvolíme pro změnu omeletu, která „bodne“ nejen na snídani, ale i jako svačina nebo večeře. Nejen proto, že jde o skvělý způsob, jak si pochutnat na vejcích. Zároveň i do tohoto receptu můžete využít leccos, co vám ještě doma zbylo z velikonočních oslav. Na rozdíl od míchaných vajíček však dobrá omeleta není jen o rozklepnutí pár vajec a míchání – tady se vám bude hodit pár tipů.

Omeleta se zpravidla dělá ze tří vajec – pokud jich v běžné pánvi použijete více, je možné, že bude vrstva rozšlehaných vajec bude příliš vysoká a omeleta nebude včas dostatečně držet tvar, takže se vám bude velmi špatně otáčet. Mimochodem, při rozšlehávání vajec zkuste použít trochu mléka/smetany a nešlehejte příliš dlouho, jen tak, abyste rozbili žloutky. Vejce rovněž nesolte, koření si schovejte na později. Pánev by měla být středně teplá, aby se vajíčka nedělala příliš rychle. Cca minutu po vylití na pánev zkuste obracečkou, jestli jsou kraje omelety dostatečně ztuhlé na to, aby ji šlo překlopit napůl. Pokud ano, přichází chvíle pro náplň.

Tu může tvořit opět šunka, výborně se hodí také sýr v kombinaci se zeleninou, případně trochou libovolného koření. Ať už si do náplně vyberete cokoli, umístěte ji pouze na polovinu vaječné placky, druhou polovinou přikryjte a nechejte omeletu ještě chvíli na mírnějším teple prohřát, aby měl sýr čas se roztéci atp.

Domácí majonéza, po které se jenom zapráší

Dobrá doma ušlehaná majonéza se hodí k hromadě jídel a samozřejmě obsahuje výrazně méně chemických přísad než ta z obchodu. Co naopak budete potřebovat určitě, je trpělivost a trochu výdrže v rukou, než si svou domácí majonézu ušleháte. Na přípravu budete potřebovat jen tři suroviny, které si však nezapomeňte pár hodin dopředu přichystat na linku, aby měly před přípravou pokojovou teplotu.

Pokud máte k dispozici tyčový mixér, můžete si ušetřit ruce. Vložte do něj dvě vejce, polévkovou lžíci hořčice a důkladně rozmixujte. Poté začněte pozvolna po kapkách přilévat dohromady 300 mililitrů slunečnicového oleje, zatímco směs stále mícháte. Jakmile bude v majonéze dostatek oleje, aby zhoustla a začala nabývat, můžete tempo přilévání oleje zrychlit. Podobně jako v případě omelety i majonézu dochuťte solí až úplně na závěr. Dále je možné k dochucení použít citronovou šťávu či ocet, ale tady velmi opatrně s dávkováním. Klíčem je přidávat raději méně než více a pravidelně ochutnávat.

Vaječná polévka aneb první chod za 15 minut

Rychlejší polévku než tu z vajec v kuchyni vymyslíte jen těžko. Nejenže na ni nepotřebujete mnoho surovin, ale v případě potřeby máte za čtvrt hodinky hotovo. Začněte přípravou jíšky, kdy v hrnci na oleji dozlatova osmahnete vrchovatou lžíci hladké mouky. Až bude jíška hotová, zalijte ji studenou vodou, přidejte dvě kostky bujonu (množství se může lišit dle vaší chuti) a nechejte celou směs dojít k varu. Poté do ní za stálého míchání opatrně nalejte dvě až tři rozšlehaná vejce a nechejte chvíli povařit. A to je vše, na talíři pak lze dozdobit petrželkou či pažitkou. K vaječné polévce se případně hodí také krutony.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.