Velikonoce

13. dubna 2022 06:10

Tomáš Durčák

Poznejte vejce od šťastné slepice. Co vám prozradí kód na skořápce?

Bio vejce, vajíčka od spokojených slepic, zdravá vejce… Rozeznat v obchodě, kdy vám podobný nápis na obalu vajec lže a kdy je naopak pravdivý, ne každý umí. Ale dá rozum, že koledníkům na Velikonoce chcete dát vejce od slepic, které nežijí v otřesných podmínkách. Přitom to není až taková věda. Jak na to?

Rozeznání kvalitních vajec od těch nekvalitních ani věda být nemůže, a to z jednoduchého důvodu. Na každém prodávaném vajíčku totiž musí být ze zákona uvedeno identifikační označení (pokud toto označení není uvedeno na obalu, což mnohdy není), které musí mít předem daný tvar a jasně komukoli, kdo si jej přečte, říct vše potřebné o původu a kvalitě daného vajíčka.

Podívejte se, co vše obsahuje vejce, jedna z nejhodnotnějších potravin:

Máte-li doma koupená vejce z obchodu, klidně si jedno vytáhněte a podívejte se na něj. Velmi brzy zjistíte, že má na sobě jakýsi kód složený z čísel a písmen. A právě tento kód je klíčem k tomu, abyste si ujasnili, jak kvalitní vajíčko právě držíte v ruce.

Celý kód se dá rozdělit na tři klíčové části, přičemž vás jakožto spotřebitele, kterému záleží na tom, jaký typ chovu slepic svými penězi podporuje, budou v drtivé většině případů zajímat pouze dvě, a to úplně první číslo kódu a dvojice písmen, která za tímto číslem následuje na 2. a 3. místě.

Co se skrývá pod prvním číslem? Vždy zde narazíte na číslice 0, 1, 2 nebo 3, přičemž jejich význam je dle Státní veterinární správy následující:

0 – Jedná se o „vejce z ekologického chovu“ (která tedy lze označit i jako „bio vejce“)

1 – Jedná se o „vejce od slepic chovaných ve volném výběhu“ (tedy žádné klece)

2 – Jedná se o „vejce od slepic z halového chovu“ (ty se sice pohybují volně, ale ne venku)

3 – Jedná se o „vejce od slepic z klecového chovu“ (těm je zamezeno v jakémkoli volném pohybu)

Už podle první číslice si tak můžete udělat poměrně dobrou představu o tom, jak pohodlný/nepohodlný život slepice, jejíž vajíčko právě držíte v ruce, má. Na obrázku výše kód začíná jedničkou, což značí, že pochází od slepice chované ve volném výběhu.

Za číslicí se nachází dvojice písmen, které odkazují na původ vajíčka. Stojí-li zde označení „CZ“, jde o české vajíčko. „PL“ značí polské vajíčko, „DE“ německé, „SK“ slovenské, „ES“ španělské a tak dále. Na obrázku výše je zkratka „UK“, což značí britské vajíčko. Jak ale upozorňuje Státní veterinární správa, spoléhat se při určování původu pouze na to, co je napsáno na obalu (například „Česká vejce“), není vhodné:

„Pozor, země uvedená na krabičce či platu se může lišit od země uvedené na skořápce vajec uvnitř obalu. Značí totiž původ třídírny a je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Chceme-li tedy skutečně znát zemi původu vajec, je vždy nutné podívat se na skořápku!“

Třetí část kódu za první číslicí a kódem země původu tvoří čtyřmístné identifikační číslo konkrétního chovu. To vám na první pohled příliš neřekne, nicméně můžete se vydat na stránky státního podniku Mezinárodního testování drůbeže, kde lze tento kód zadat a zjistit detailní původ daného vejce.

Pokud jde o poměr ceny/kvality, vejce označené jako „nulky“ nebo „jedničky“ jsou citelně dražší než „dvojky“ či „trojky“. Jde-li vám v první řadě o cenu, rozhodně lze aspoň sehnat česká vejce označená dvojkou, která vyjdou víceméně na stejné peníze jako trojky. Podpoříte tím tedy aspoň chov slepic v halách namísto čistě v klecích.

A na závěr ještě jeden tip pro ty zapomnětlivé z vás, kteří pak budou v obchodě dumat, co že znamená ta dvojka na začátku kódu na skořápce – ve většině případů se vysvětlivka ke kódu na skořápce nachází na vnitřní straně víka plata od vajec.

Sdílejte článek
Štítky Velikonoce vejce potraviny obchod kvalita slepice nakupování původ Státní veterinární správa České republiky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.