Celebrity

19. prosince 2023 16:20

David Laštovka

Ota Sklenčka zachránil Kratinu před vězením. Jeho slavná manželka podlehla rakovině

Herec Ota Sklenčka před kamerou ztvárnil desítky filmových i seriálových rolí. Od jeho smrti v roce 2023 uplynulo 30 let, 19. prosince si zároveň připomínáme jeho nedožité 104. narozeniny. Jaké bylo jeho soukromí?

Životní láskou Oty Sklenčky byla o rok mladší herečka Nina Popelíková, kterou nejvíce proslavila postava vrchní sestry Jáchymové v seriálu Nemocnice na kraji města. Seznámili se v divadelním angažmá v Táboře a brali se v roce 1945. V manželství se jim narodila dcera Milica, která se vydala jiným směrem než její slavní rodiče. Stala se zdravotní sestrou.

Manželství bylo idylické, skvěle se doplňovali. Zatímco Ota nebyl příliš manuálně zručný, jeho žena naopak ano. Pořídili si spolu chalupu poblíž Velkých Popovic, kde on nejčastěji trávil čas chytáním ryb a Nina obstarávala veškeré stavební práce. „Táta dostal seznam, co má nakoupit. Od jídla až po maltu. Byl hodně úkolovaný, ale nevadilo mu to. Klidně přivezl tvárnice, písek i vepřové, které pak udělal na paprice. Výborně si rozuměli,“ přiblížila jejich dcera Milica v rozhovoru pro časopis Vlasta.

Manželka zemřela předčasně, podlehla rakovině

Do šťastného manželství však nemilosrdně zasáhla smrt. Nina Popelíková onemocněla rakovinou, se kterou statečně bojovala dva roky. Zemřela 18. dubna 1982 ve věku 61 let. Vdovec Sklenčka poté až do konce života zůstal sám.

Kromě herectví a dabingu dlouhá léta působil jako divadelní pedagog na pražské DAMU. K jeho studentům patřil například František Němec nebo Vladimír Kratina, kterého zachránil před vězením. Kratinu v době studií zatkli za znevažování rudé vlajky, kterou opilý našel na ulici. Dostal obuškem a skončil ve vazbě. Za výtržnictví mu hrozilo 18 měsíců natvrdo.

Část trestu si odseděl v ruzyňské věznici, naštěstí se ale do případu vložil právě jeho profesor Ota Sklenčka, který mu dokázal vyjednat milost od tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody. „Byla to drsná zkušenost, zvlášť pro mě, tenkrát začínajícího herce, který věřil, že je král a patří mu svět,“ prozradil Vladimír Kratina redakci webu Prima Ženy.

Mezi velké záliby Oty Sklečnky, který zemřel ve věku 72 let, patřila i výtvarná činnost. Byl zdatným malířem a věnoval se rovněž sportovnímu rybaření.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt rodina vězení rakovina manželství dcera Vladimír Kratina věznice herec herečka děti Ota Sklenčka Nina Popelíková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.