Celebrity

25. září 2022 05:30

David Laštovka

Záhadná smrt Jana Třísky: Snad lidé nevěří, že odešel dobrovolně, říká vdova po herci

TOP STAR magazín 2017 (39) - Jan Tříska - vzpomínka

Nezapomenutelný herec a dabér Jan Tříska (†80), který v roce 1977 emigroval do USA, zanechal v české kinematografii hlubokou stopu. Přestože od jeho smrti letos uplynulo už pět let, nikdo stále neví, co přesně se v osudný den přihodilo. Jednalo se o zkrat, nešťastnou náhodu, nebo dokonce o sebevraždu?

Smrt Jana Třísky dodnes vzbuzuje řadu otazníků. Z kalifornského Los Angeles, kde žil, přiletěl do Česka kvůli natáčení filmu Na střeše, který připravoval Jiří Mádl (35) a v němž měl ztvárnit hlavní roli. Dva dny předtím, než měla padnout první klapka, však došlo k obrovské tragédii. Herec se vydal na Karlův most, chvíli postával u jedné ze soch, pak se usadil na zídku mostu a kochal se pohledem na Vltavu.

Jeho riskantní a nebezpečné počínání neuniklo pozornosti kolemjdoucích, kteří upozornili ochranku Karlova mostu. Strážci se mu snažili domluvit, on si ale říct nedal. V jejich přítomnosti sice slezl dolů, jakmile ale odešli, vyšplhal na zídku znovu. Pár minut nato se za nevyjasněných okolností ze čtrnáctimetrové výšky zřítil do řeky.

Bezvládné tělo po pěti minutách z ledové vody vytáhli dva muži z Polska, shodou okolností záchranáři, kteří zrovna projížděli kolem na výletní lodi. Skočili pro něj a vytáhli ho na palubu, kde se jim podařilo obnovit jeho životně důležité funkce. Herec byl převezen do nemocnice, kde následující den zemřel. Výpovědi očitých svědků, kteří hrůze přihlíželi, se výrazně lišily. Někteří tvrdili, že herec nešťastně uklouzl, jiní, že z mostu skočil dobrovolně sám. Policie, která se úmrtím Jana Třísky zabývala, případ nakonec odložila.

Třískovi se do Česka nechtělo, mrzelo ho, co slíbil

Pár dní předtím, než herec do rodné vlasti odletěl, s ním hovořila Pavlína Moskalyková (61), filmová režisérka a scenáristka, která rovněž žije v USA. „Honza byl takový unavený. Jindy měl z jakékoli role v Česku velkou radost a velmi si toho cenil. Jenže teď nám říkal, že se mu do Prahy vůbec nechce, že je tam zima. Že ale poletí, protože to Jirkovi Mádlovi slíbil –⁠ a on sliby plnil. Jinak že by ale prý nejraději nejel a zůstal tady,“ prozradila týdeníku Sedmička.

Verzi o sebevraždě nevěří. „Nevím, nebyla jsem u toho a do hlavy jsem mu neviděla. I když si myslím, že neměl důvod končit se životem. Měl tu Karlu (manželku, bývalou herečku Karlu Chadimovou, pozn. red.), dvě dcery, přátele. Prostě nevím, proč by to dělal,“ dodala. Její slova potvrdila i vdova po slavném herci. „Doufám, že lidé nevěří v jeho dobrovolný odchod ze světa. Myslím, že by to ocenil. On měl život a lidi moc rád,“ svěřila se Karla Chadimová deníku Blesk.

Sdílejte článek
Štítky výročí smrt Karlův most záhada herec vdova Jan Tříska Karla Chadimová Pavlína Moskalyková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.