Celebrity

3. března 2022 06:05

David Laštovka

Smutné tajemství herečky Hany Vítové. Dcera se zabila kvůli Jiřímu Suchému

Před pětatřiceti lety zemřela jedna z nejkrásnějších prvorepublikových hereček Hana Vítová. Osud se s ní nemazlil. Po vážné dopravní nehodě ochrnula na jednu nohu, na sklonku života propadla alkoholu a umírala opuštěná. Jediná dcera Bedřiška v osmnácti letech kvůli nešťastné lásce spáchala přímo před jejíma očima sebevraždu.

První láskou herečky Hany Vítové byl Jiří Voskovec, s kterým se seznámila během angažmá v Osvobozeneckém divadle. Chodili spolu necelý rok, pak se jejich životní cesty rozešly. Poté se zamilovala do herce a operetního pěvce Járy Pospíšila, za něhož se provdala. Oba ale před rodinným životem upřednostňovali kariéru a manželství se po několika letech rozpadlo. Druhým manželem byl novinář Bedřich Rádl, se kterým měla dceru Bedřišku. I tento svazek však nakonec skončil rozvodem.

Herečka se o to více upnula na svou jedinou dceru, která pro ni byla vším. Viděla se v ní a chtěla pro ni jen to nejlepší. Když bylo Bedřišce osmnáct let, platonicky se zamilovala do legendy divadla Semafor Jiřího Suchého. „Byl to můj bratr Jiří, kdysi nic netušící idol téhle dospívající dívky, která například v jeho písních vysílané v rádiu hledala „vzkazy“ určené údajně pouze jí a která se nakonec v podivném hnutí mysli odhodlala k tomu nejhoršímu,“ zavzpomínal spisovatel a moderátor Ondřej Suchý.

Bedřiška se kvůli neopětované lásce rozhodla skoncovat se životem. Herečka ji našla zamčenou v koupelně, kde si podřezávala žíly. Zuřivě bouchala na dveře, aby zabránila tragédii. Bedřiška nakonec odemkla, ale z koupelny vyběhla rovnou k oknu a přímo před zraky matky z něj vyskočila. Zemřela po pár hodinách v nemocnici.

Zemřela na rakovinu plic. Rentgenový snímek darovala Suchému

Ze smrti své dcery se Hana Vítová nikdy nevzpamatovala. Propadla alkoholu, na kterém se stala závislá. Na jejím zdravím se podepsala i dopravní nehoda, při níž ochrnula na jednou nohu. Jediným opravdovým přítelem, který jí byl oporou a držel jinad vodou, se stal hudební skladatel R. A. Dvorský. Když zemřel, dožívala zcela opuštěná. Zemřela 3. března 1987, ve věku 73 let. Příčinou byla rakovina plic. Mrtvá byla nalezena ve svém bytě. Objevila ji sousedka, která jí nesla nákup.

Jiří Suchý po premiéře hry Černá kočka, bílý kocour (říjen 2021):

Před kamerou se naposledy objevila dva roky před smrtí v pořadu Kavárnička dříve narozených. „Pro náhlou nevolnost ji odvezli přímo ze studia sanitkou do ostravské nemocnice, kde ji podrobili vyšetření, včetně rentgenu plic, byla totiž silnou kuřačkou. Vrátila se po několika hodinách a nad důrazným doporučením lékařů, kteří jí radili, aby byla ihned převezena do některé z pražských nemocnic, mávla jen rukou a kategoricky nabídku převozu odmítla. V ruce držela v obálce zalepenou ruličku rentgenového snímku plic, kterou mi po straně, aby to nikdo neviděl, podala s trpkým smíchem: „To je dárek pro vás, Ondřeji, vezměte si to na památku, já stejně dobře vím, co tam je,“ prozradil Ondřej Suchý, který pořad moderoval.

Zdroj: Pozitivní noviny, vzpomínky Ondřeje Suchého

Sdílejte článek
Štítky nemocnice Hana Vítová herec Jiří Suchý Ondřej Suchý Jiří Voskovec Jaroslav Pospíšil Rudolf Antonín Dvorský Divadlo Semafor

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.