Společnost

24. října 2023 12:00

Marie Makovská

Snazší rozvod bez ponižování? Proces bude rychlejší, pokuta za nepředání dětí výrazně vzroste

Nová pravidla pro rozvody

Snadno do manželství, těžko z něj. Rozvod, který si většina rodin přeje provést co nejrychleji a bez trápení, by měl být podle reformy rozvodového práva značně ulehčen. Nově by manželé například nemuseli být vyslýcháni u soudu a zrušila by se i podmínka šestiměsíčního odděleného soužití. Diskutuje se také o vyšších pokutách za neplacení alimentů či za bojkotování předání dětí.

V posledních letech podle statistik uzavírají lidé v Česku každoročně přes 40 tisíc manželství a zhruba polovina jich skončí rozvodem. Diskuse o nutnosti změny bolestného procesu, který se dotýká obou partnerů, případně i dětí, vychází z toho, že rozvody jsou příliš zdlouhavé, náročné a drahé. Reforma rozvodového práva a zjednodušení rozvodů by u nás mohly začít platit od ledna roku 2025 a týkají se především partnerů, kteří jsou schopni se na záležitostech spojených se zrušením manželství domluvit.

Sleva za dohodu

Novela zákona tak počítá s tzv. smluveným rozvodem, který by měl proces urychlit, a pokud v něm figurují i děti, celou situaci také značně ulehčit. Pokud se manželé dokážou dohodnout na péči o potomky, bydlení i majetku, mohli by být rozvedeni po jediném stání u opatrovnického soudu (namísto aktuálního prvotního soudu o děti a následného rozvodového stání). U smluveného rozvodu bude i nižší soudní poplatek.

„V případě podání společného návrhu by měli manželé platit soudní poplatek ve výši 2 000 Kč již současně s podáním návrhu. Tyto případy v současnosti tvoří necelou polovinu všech návrhů,“ píše se v novele. To platí pro páry, které se dohodnou už před začátkem řízení. V případech, kdy to tak nebude a druhý z manželů se k návrhu připojí až v průběhu řízení, by zvýšený poplatek činil 5 000 Kč. Navrhovaná úprava tedy cílí právě na to, aby se partneři shodli už v předsoudním stadiu.

Konec ponižování před soudem

Nepříjemnou část rozvodu tvoří zjišťování příčin rozpadu manželství. To je ale podle mnohých odborníků neefektivní a přesná příčina se ani objektivně zjistit nedá. „Nemá to žádný přínos. Stále je to spojeno s hledáním viny. Klientům se obtížně definují příčiny objektivním způsobem. Když se podaří nastavit, aby hledali společnou řeč, začneme hledat příčiny a je to jako bumerang zpátky,“ říká poslankyně Eva Decroix, která je zároveň advokátkou a mediátorkou.

Zrušit by se měla i podmínka, že manželé musí před rozvodem žít aspoň půl roku odděleně. Stále ale bude možné rozvést se pouze poté, co manželství trvalo aspoň jeden rok.

Pokuty za zabraňování styku

Reforma řeší i otázky výživného, neplacení alimentů nebo zabraňování styku dětí s druhým rodičem. Rodičům, kteří bojkotují předávání dětí, i když to předtím schválil soud, hrozí pokuty v řádech tisíců korun podle rozsudku soudu. Pokud jeden z rodičů nepředá dítě druhému ve smluvený termín, zaplatí 5 000 Kč.

Čtěte také: Veronika Freimanová se rozvedla kvůli nevěrám. Láska ji potkala po padesátce

„Dosavadní výše pokut třeba 200 korun je k ničemu a některým rodičům se prostě vyplatilo rozsudek nerespektovat. Stanovujeme nejnižší částku pokuty na 5 000 korun, to by mělo být citelné,“ uvedla poslankyně Decroix. Tyto peníze nepřipadnou státu, ale půjdou na potřeby dětí. Druhý rodič by je mohl využít například na uhrazení vzdělávání nebo zájmového kroužku.

Jak můžete zhlédnout v reportáži v úvodu článku, další změny se týkají například možnosti postoupení pohledávky na výživné třetí straně nebo zvýšení sazby úroku z prodlení při neplacení výživného.

Zdroj: CNN Prima NEWS, penize.cz, iDNES.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.