Statisíce jen za lyžařské oblečení. V anketě jsme zjistili, že někteří Češi peníze neřeší

Finanční krize lidi netrápí. Nakupují za statisíce

Termín krize se v posledních zhruba dvou letech skloňuje všemi pády. Ať už energetická, nebo ekonomická, nejednu českou domácnost ve zmíněném období postihly takzvané horší časy a s nimi spojená nutnost uskromnit se. To však rozhodně neplatí o celém Česku, jak dokázala naše anketa ve Špindlerově Mlýně. V ní po dotazu na cenu zimní výbavy létaly vzduchem nemalé částky.

Zahájení letošní zimní sezony ve Špindlerově Mlýně si nenechala ujít celá řada lidí. A jejich reakce na otázku, kolik je stála zimní výbava, byly zároveň tak trochu odpověďmi na dotaz, proč se známému zimnímu středisku v Krkonoších přezdívá „český Aspen“. „Asi kolem padesáti (tisíc),“ prohlásila hned první dotázaná žena.

A cifry pohybující se mezi nižšími až vyššími desítkami tisíc se nakonec objevovaly v prakticky všech odpovědích. „Nevím, tak třeba sto nebo sto padesát tisíc,“ zněl nejvyšší odhad zimní výbavy jednoho z dotázaných. Druhá otázka se týkala toho, zda dotyční nějakým způsobem pocítili všeobecné zdražování a jestli se kvůli tomu uskromní třeba při výběru vánočních dárků (anketa byla provedena před Vánocemi, pozn. red.).

Čtěte také: Jak dítě na Vánoce nerozmazlit ani nezklamat: Vyjasněte očekávání, radí odborníci

„Cenu vůbec neřeším. Spíš co rodina aktuálně chce, to jim ráda dám,“ řekla jedna z dotázaných. Druhá, která přiznala, že jelikož má na sobě kompletní outfit značky Dior, bude cena její zimní výbavy v řádu stovek tisíc, následně popsala, jak doma přistupují k nákupu vánočních dárků: „Vánoce jsou hlavně pro děti. Já je teda miluju taky, ale musím říct, že my na dárcích tak úplně nešetříme.

„Ne, vůbec, to máte špatného člověka. Já jsem v pohodě,“ řekl pobaveně s úsměvem muž, který svou zimní výbavu odhadl na částku přesahující sto tisíc. „Tady jste ve Špindlu,“ naznačil vzápětí, že najít ve Špindlerově Mlýně člověka, který zásadně pociťuje dopady ekonomické krize, by zřejmě byl oříšek. Snadnou odpověď měl dotyčný i na dotaz, zda už má nakoupené vánoční dárky: „Nemám. Jeden den v Pařížské (ulice v Praze s obchody luxusních značek, pozn. red.) a je to vyřízené.“

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší dárky podle horoskopu. Lvi ocení luxus, Štíři dojemné přáníčko

Jak ale ukazují podobné ankety dělané mimo „český Aspen“, drtivá většina Čechů peníze řeší a musí řešit. Platí to třeba pro matky samoživitelky, které letos čekají náročné a chudé Vánoce. Náklady ale musí chtě nechtě brát v úvahu většina obyvatel České republiky. Jak ostatně v pořadu Co na to vaše peněženka? upozornil už v listopadu ekonom Vladimír Pikora, čekají nás letos pravděpodobně nejdražší Vánoce za posledních 20 let.

Sdílejte článek
Štítky peníze zima Krkonoše Vánoce ceny anketa ekonomická krize Česko Špindlerův Mlýn drahota vánoční dárky oděv Vánoce 2023

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.