Celebrity

5. října 2023 06:00

Vanesa Havlíková

Barbora Strýcová o nerovnosti žen a mužů v tenise: Rozdíly v penězích pomalu mizí

Barbora Strýcová o ženství a inspiraci

V České republice je mnoho žen, které svými skutky a působením v nejrůznějších oborech pomáhají každý den zlepšovat životy nás všech. Díky unikátní anketě, kterou vyhlásila zpravodajská multiplatforma CNN Prima NEWS, byly tyto ženy v září zcela poprvé oceněny. Mezi nominovanými byla také legendární tenistka Barbora Strýcová (37), která v rozhovoru prozradila, kdo je pro ni tou největší inspirací, koho ona sama chce inspirovat, a v neposlední řadě přišla řeč i na rovnost žen a mužů v oblasti sportu.

Barbora Strýcová hraje tenis již od svých čtyř let a za tu dobu se stala jednou z našich nejznámějších profesionálních tenistek. Díky své houževnatosti, talentu a vůli na sobě pracovat získala během své sportovní kariéry hned několik ocenění. Největším úspěchem pro ni byla výhra na Wimbledonu před čtyřmi lety, kterou si toužila zopakovat. Po mateřské dovolené se to v letošním roce jí a její parťačce Sie Šu-wej povedlo a dámy zopakovaly triumf z roku 2019.

Svým odhodlaným přístupem k životu denně inspiruje velké množství lidí a ukazuje, že i když něco na první pohled nevypadá jednoduše, je potřeba se nevzdávat a jít si zatím. V rozhovoru pro Prima Ženy se rozpovídala o ženství a inspiraci.

Kdo je pro vás, Barboro, ta největší inspirace?

Pro mě osobně jsou všechny ženy, které byly nominovány do ankety ŽENA ČESKA velkou inspirací, každá ve svém oboru dokázala něco neuvěřitelného, co by mělo být bezpochyby oceněno.

Koho vy sama chcete nejvíce inspirovat?

Já bych nejvíce chtěla inspirovat děti, aby začaly hrát nejenom tenis, ale dělaly nějaký sport. Chtěla bych být inspirací i pro všechny maminky, které váhají s něčím začít a jsou třeba na vážkách ohledně toho, jestli začít s nějakým sportem po dítěti. Takovým ženám bych chtěla být inspirací

Je podle vás v současné době nějaká žena, která je málo doceněná?

Spousta žen je málo doceněných. Myslím si, že by měly být doceněné všechny ženy a ne pouze ty, které jsou vidět v médiích. Určitě každá žena má za sebou nějaký příběh, za který by měla být doceněná.

Kdybyste měla vyzdvihnout jednu ženu, která vás nejvíce inspiruje?

Vyzdvihnout pouze jednu jedinou ženu je pro mě celkem obtížné, ale byla by to rozhodně maminka a také sestra. Obě dvě jsou pro mě v těch nejtěžších chvílích oporou, inspirují mě a vždy stojí při mně.

Pozorujete, že jsou ve sportu muži nadřazeni nad ženami?

Tak samozřejmě v tenise to dříve tak bylo. Když se hrály turnaje, tak muži dostali více zaplaceno než ženy. V současnosti se to ale naštěstí již vyrovnalo. Chápu tedy i takové názory, že by to tak být nemělo, ale já osobně s tímto moc nesouhlasím. V tenise to je už naštěstí méně a jsem za to opravdu ráda.

Čtěte také: Neuroložka Eva Kubala Havrdová je ŽENOU ČESKA. Hold ženství vzdaly Tománková i Strýcová

Co byste vzkázala svému mladšímu já?

Asi bych mu vzkázala, ať nějaké momenty v životě nebere tak vážně, protože když si na ně vzpomenu zpětně, tak nebyly tak důležité, jak jsem je v danou chvíli považovala. Jinak ale nic, mám ráda, jak v současné době prožívám život. Takže nic konkrétního bych mu nevzkazovala.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.