Studie odhalila nejšpinavější části těla. Při mytí zapomínáme na pupík i kůži za ušima

O denním mytí se dá mluvit jako o automatické činnosti, o níž si lidé myslí, že ji dělají velmi efektivně. Nejdůkladněji si myjeme ruce, které pod proud vody s trochou mýdla přicházejí několikrát denně. Vědci ovšem přišli na to, jaká místa na těle jsou naopak v tomto ohledu zanedbaná.

Když přijde čas, aby se dítě začalo koupat samo bez pomoci dospělého, rodiče mu obvykle důrazně připomínají, že je důležité nic nezanedbat. Díky tomu si tuto činnost natolik zautomatizujeme, že ji už do konce života děláme bez přemýšlení a často stejným postupem. Přesto existují místa, na která se zapomíná – a je to znát.

Usazená špína

Vědci z George Washington University přišli se studií, která poukázala na to, jaké tělesné partie jsou při koupání často opomíjené – a tím pádem nejšpinavější. Jejich zanedbávání přitom může vést například nejen k nepříjemnému odéru, ale také k závažnějším kožním problémům.

Za účelem studie byly 129 lidem odebrány vzorky z nejrůznějších částí těla, včetně těch, o nichž se mimo jiné obecně ví, že se na jejich mytí ve sprše klade důraz. Například v podpaží či pod ňadry byl zdravější mikrobiom než v těch zanedbávaných. Jak se ukázalo, nejšpinavější na lidském těle je pupík, po kterém následují prostory mezi prsty na nohou a kůže za ušima.

„Tato místa nejsou myta tak často jako jiná, proto se na nich mohou tvořit a hromadit nejrůznější druhy bakterií,“ řekl profesor biostatistiky a bioinformatiky Keith Crandall, který se na výzkumu rovněž podílel. Připomněl, že pokud není těmto partiím ve sprše věnována dostatečná pozornost, může to vést například až k ekzému nebo akné.

Až tedy půjdete dnes do sprchy, vědomě se těmto třem místům věnujte. „Při mytí se zbavujeme špíny, zápachu a alergenů, které se za celý den na našem těle nashromáždily. Zároveň tím odstraňujeme pot a odumřelou kůži. Na pokožce mohou být bakterie, viry a plísně, proto je důkladné mytí skutečně důležité,“ okomentovala studii lékařka Laura Purdy pro magazín Real Simple.

Touha po kráse se nevyplatila ženám z USA, v salonu se nakazily HIV:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.