Co je dobré vědět před botoxem? Začínat pozdě je zbytečné a efekt není vidět hned

K jedním z nejčastějších zákroků v estetické dermatologii patří aplikace botulotoxinu neboli botoxu. Jen za posledních pár let se zvýšil počet lidí, kteří na něj chodí, o téměř 459 %. Dříve byla aplikace botulotoxinu považována spíše za záležitost hereček či modelek, nyní ale patří k nejběžnějším úkonům na poli estetické medicíny.

Botulotoxin neboli botulin je přírodní látka, která je ale vyráběná chemicky pod různými názvy jako je Dysport či právě Botox. Působí tak, že vyřadí z činnosti nervové zakončení napojené na konkrétní sval, který svou pohybovou aktivitou utváří záhyby v kůži, tedy vrásky. Sval se následně uvolní a toto uvolnění se na kůži projeví vyhlazením mimických vrásek. Pokud přemýšlíte o tom, jestli botox podstoupíte, je dobré předem vědět důležitá fakta a pro i proti.

1. Kdy je dobré začít?

Přesná věková hranice neexistuje, jedná se o individuální věc. Nejčastější skupinou pacientů jsou ženy ve věku 34–50 let (až 62 %). Samozřejmě nemá smysl, aby chodili lidé na botox ve dvaceti, pokud nemají ani náznaky vrásek, ale na druhou stranu začínat s injekcemi například až v padesáti letech může být také zbytečné.

„Důležité je vrásku podchytit, když se začíná objevovat na kůži, i když je mimika neaktivní. To je věkově velmi variabilní. Když jsou vrásky už velmi hluboké, musí se botulotoxin kombinovat s dalšími metodami, jako je například laserový resurfacing,“ říká MUDr. Jan Kučera, dermatolog a specialista na injekční výplně.

2. Vrásky nevyhladí napořád

Pokud podstoupíte aplikaci botolutoxinu, tak se jedná o efekt, který vydrží 3 až 6 měsíců. Trvání efektu závisí na individuálním metabolismu každého člověka a také na dávce botulotoxinu. Není to tedy navždy, jak si někteří myslí. Takže když s výsledkem nejste spokojeni, víte, že za pár měsíců účinek zmizí. Nicméně ze statistických dat vyplývá, že ošetření botulotoxinem patří mezi ošetření s největší spokojeností pacientů.

3. Ano, trochu to píchne

Krása trochu bolí, dalo by se říct. Velké bolesti se ale obávat nemusíte. Jedná se o injekční aplikaci, takže to trochu píchne a dále můžete cítit mírný tlak, ale vše se dá vydržet i bez použití speciálního anestetického krému, který místo znecitliví. Navíc je zákrok prováděn těmi nejtenčími jehlami, takže ve většině případů nebývá po zákroku ani krátkodobá modřinka.

4. Efekt není vidět hned

Pokud jste si nechali vyhladit obličej a druhý den máte stále v ošetřené oblasti vrásky, tak ještě než vytočíte číslo svého dermatologa, počkejte dva až tři dny, kdy by měl efekt začít nastupovat. Do 14 dnů je pak výsledek stoprocentní.

5. Nepředklánějte se a masáž obličeje vynechte

Aplikace botulotoxinu není náročná a většina lidí se bezprostředně po zákroku může vrátit ke svým běžným činnostem. „Důležité je se 4 hodiny po aplikaci nepředklánět a neuléhat. Dva dny vynechat sport a alkohol a 14 dní nechodit na masáže obličeje,“ říká MUDr. Jan Kučera.

6. Kdy na botox raději nejít?

Botox je bezpečným kosmetickým zákrokem, když ho aplikuje zkušený dermatolog. Jeho aplikace se ale nedoporučuje v těhotenství či během kojení. Zdravotní problémy, které by mohly zvýšit rizika nebo komplikace po aplikaci, zahrnují myasthenia gravis (autoimunitní onemocnění, jehož příčinou je porucha přenosu vzruchu mezi nervem a svalem v oblasti nervosvalové ploténky), poruchy srážlivosti krve či alergie na složky botoxu. Na místě vpichu by také neměly být žádné kožní infekce či podrážení nebo opar.

Zálibou v botoxu se nikdy netajila Monika Marešová:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.