Svěží a zdravé nepečené dezerty na léto: Zkuste sladký cottage do skla nebo mrkvové kuličky
Nejen že během letních dnů nechceme domácnost ještě více vytápět zapnutou troubou, ale také my sami býváme v útlumu. Pokud hledáte rychlé recepty na dezerty, které se dají podávat za studena, jste tady správně. Navíc jsou zdravé, plné ovoce či tvarohu.
Zdravé mlsání může znít jako oxymóron, ale kdo náš web sleduje, tak ví, že jsme zastánci racionálního stravování a zásady „všeho s mírou“. Takže jasně, ovoce sice obsahuje jednoduché cukry, ale také je výborným zdrojem vitaminů a antioxidantů nebo vlákniny. A pokud si například místo cukrem oslazené zmrzliny z ovocné dřeně připravíte mražený krém s řeckým jogurtem, získáte také hodnotné bílkoviny a tuky.
Přečtěte si také: Meloun patří k nejčastějším původcům salmonelózy, problémy začínají při rozkrojení
1. Mražený řecký jogurt
Víte, co je lepší než zmrzlina? Mražený jogurt! Ten řecký má dostatek bílkovin i hustou konzistenci, když ho smícháte s ovocem, které máte rádi, vytvoříte vynikající osvěžující dezert.
Recept: Smíchejte mražený banán nebo jiné ovoce s řeckým jogurtem, podle druhu ovoce (a jeho kyselosti) můžete přidat trochu medu. Rozmixujte a nalijte do vhodné nádoby, kterou vložte do mrazáku. Nejlepší je směs mrazit ve třech 30minutových intervalech, mezi kterými ji z mrazáku vyndáte a promícháte. Nakonec nechte zamrazit další cca hodinu.
Tip: Můžete podávat například s plátky mandlí, strouhaným kokosem nebo přidat trochu javorového sirupu.
Jak začít se změnou životního stylu?
2. Cottage dezert do skleničky
Tvarohový sýr cottage je skvělý i do sladkých receptů. Můžete ho nechat v podobě hrudek, nebo ho rozmixovat tyčovým mixérem na jemný krém.
Recept: Rozmixujte cottage se lžičkou medu, dokud nebude mít krémovou konzistenci. Nalijte vrstvu do skleniček a dále můžete vrstvit třeba libovolné rozmixované ovoce, oříšky, med, granolu... Zkrátka cokoliv vás napadne.
Tip: K tvarohovému dezertu se dobře hodí i různé ořechové krémy.
3. Tvarohové vdolečky
Tvaroh nebo tvarohový sýr cottage můžete využít také na přípravu placek nebo vdolečků. Výborné budou opět s čerstvým ovocem, ale i jen tak se skořicí.
Recept: Na 1 kelímek (150 g) cottage budete potřebovat 1 vejce a zhruba 2 lžíce dětské krupičky a 1 lžíci hladké mouky. Cottage nemusíte mixovat. Na pánev tvarujte lžící spíše vyšší kolečka a opečte z obou stran.
Tip: Podávejte například s jahodovým rozvarem nebo čerstvým bobulovým ovocem.
4. Kefírový ovocný salát
Nejjednodušší letní svačinou je miska plná ovoce. Když k němu přidáte ještě zakysaný mléčný výrobek, získáte opět lépe vyvážené jídlo.
Recept: Oblíbené sezónní ovoce (například meloun, jahody), ale i banán, kiwi nebo další, které máte rádi, nakrájejte do misky. Přidejte bílý kefír a zlehka promíchejte.
Tip: Ještě lepší výživové hodnoty i chuti docílíte například přidáním chia semínek, plátků mandlí nebo kokosu.
5. Mrkvové kuličky
Také máte rádi mrkvový dort? Zkuste tyto nepečené kuličky, které budou milovat nejen děti.
Recept: Budete potřebovat nastrouhanou mrkev, skořici, mandlovou mouku, vypeckované datle nebo datlovou pastu a strouhaný kokos. Můžete přidat i trochu kokosového oleje. Dále záleží, jak moc chcete mít strukturu kuliček rozmixovanou – můžete vše vložit do mixéru a vytvořit jednotnou hmotu (pokud by byla moc řídká, přidejte před tvarováním kuliček mandlovou mouku). Anebo rozmixujte jen datle na pastu a smíchejte se zbytkem surovin. Mandlovou mouku můžete také vyrobit rozmixováním mandlí, nebo koupit už hotovou, ale přesvědčte se, že je opravdu jen z mandlí a že ji není potřeba před konzumací tepelně upravovat.
Tip: Před podáváním dejte kuličky chladit do lednice.