Celebrity

24. března 2022 06:00

David Laštovka

Tajnosti Jiřího Kodeta. Měl poměr s milenkou nevlastního táty. Čím terorizoval rodinu?

Nezapomenutelný herec Jiří Kodet byl vyhlášený bohém a také cholerik. Jaký byl v soukromí? Co ho dokázalo nejvíce vytočit? A co celý život tajil před světem?

Poprvé se Jiří Kodet oženil ve svých šestadvaceti letech. S manželkou Renatou měl dceru Karolínu. V té době byl chudý jako kostelní myš. A když už náhodou nějaké peníze vydělal, rychle je rozfofroval. Šel třeba do potravin, kde koupil obrovský dárkový koš, což doma vysvětloval tak, že přece musí reprezentovat. Přestože měl hluboko do kapsy, snažil se chovat jako grand, který neví, co s penězi.

Jednou v neděli na oběd domů pozval celý divadelní soubor a své kamarády. Měla se podávat srnčí na smetaně s domácím knedlíkem. Vůně se linula celou ulicí a natěšení hosté už se nemohli dočkat, až ochutnají slibovanou baštu. Jenže vtom Kodetovi jeho manželka oznámila, že knedlíky nestačila uvařit, což ale nevadí, neboť místo toho může udělat rýži nebo halušky. Rozzuřený herec bouchl do stolu a zařval: „Halušky k srnčímu? To nebude žrát nikdo!“ Sebral pekáč a vzteky ho vyhodil z okna. Kolegy pak pozval do hospody na buřty s cibulí.

Jako otec moc nefungoval

S druhou manželkou Soňou, s níž vydržel až do své smrti, měl syna Jana, který dostal jméno po dědovi, slavném sochaři, pak se ale na vlastní přání přejmenoval na Iana, a dceru Barboru, jež se potatila a stala se herečkou. „Byl to báječný herec, výrazná osobnost, ale jako táta moc nefungoval. Rozchod mých rodičů neproběhl zrovna v dobrém, dlouho si nedokázali odpustit a žít mezi nimi nebylo zrovna snadné. Pro mámu jsem byla příliš složitá a nevyzpytatelná, jako je táta. Pro tátu zase hloupá, obyčejná a netalentovaná jako máma. Tátu jsem milovala a obdivovala, ale bylo pro mě těžké s ním komunikovat. Jako bychom spolu mluvili přes vysokou tlustou zeď. Vzpomínám si na historku, která je pro můj vztah s tátou charakteristická. Jednou mi pustil Edith Piaf a křičel na mě: Ty, ty – neslyšíš ten její vnitřní nářek?!“ vzpomínala v knize Na miskách vah Kodetova dcera Karolína z prvního manželství.

Matka ho načapala s milenkou svého exmnažela

Rodiče Jiřího Kodeta se brzy rozvedli. Jeho matka Jiřina Steimarová se poté dala dohromady s automobilovým závodníkem Jaroslavem Juhanem, s nímž zplodila další dvě děti: dcery Julii a Evelýnu. Juhan pak ale emigroval do Ameriky. „Hlavně Jirkovi se po něm hrozně stýskalo, měl ho moc rád,“ prozradila Kodetova sestra Julie s tím, že jeho fixace na otčíma byla natolik silná, že si nabrnkl jeho někdejší milenku. „V době, kdy jsme bydleli v bytě po Jiřím Trnkovi, objevila matka v noci na záchodě krysu. Křičela tak, že na chodbu vyběhl Jirka s fleretem (bodná zbraň, pozn. red.), aby zvíře zabil. Spolu s ním vyšla z pokoje taky jistá paní Hlaváčková, manželka známého klavíristy. Byla to stejná paní, s níž byl táta ještě před emigrací nevěrný své ženě. Doteď nevím, zda měla máma větší šok z krysy nebo z toho, že má Jirka s jejím druhým mužem stejnou milenku,“ přiblížila Kodetova sestra Julie v knize Život ve stínu slavného hereckého rodu Steimarů.

Jiřího Kodeta si můžeme připomenout ve slavném detektivním filmu Smrt talentovaného ševce, který v sobotu 26. března v 15.15 a v neděli 27. března ve 22:25 vysílá TV Prima.

Sdílejte článek
Štítky milenka rodina herec TV Prima Jiří Kodet Jaroslav Juhan Jiří Trnka Jiřina Steimarová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.