Celebrity

4. března 2022 22:02

Petra Kloidová

Marta Jandová a Bára Kodetová: S dětmi o válce mluvíme otevřeně. Co je dojalo?

Slavné matky se rozpovídaly o tom, jak pracují s informacemi o zničující válce, která se samozřejmě citově dotýká i jejich dětí. „Děti mají jednu ohromnou schopnost seberegenerace,“ poznamenala Bára Kodetová, která má dvě dcery. Jak válku vysvětluje zpěvačka Marta Jandová dceři Marušce?

Válečná tragédie se dotýká nás všech. Lidé trpí úzkostmi a strachem, nejistotou z toho, že by válku mohli brzy zažít i oni sami. Atmosféru společenského strachu samozřejmě vnímají i děti. Jak o tragédii, která se stala na Ukrajině, s dětmi mluvit slavní rodiče?

Zpěvačka Marta Jandová říká, že se svou dcerou mluví otevřeně, dětem se totiž lhát nemá. „Bavíme se s ní opravdu na férovku. My jí nic nezatajujeme. Když se na něco zeptá, tak se jí to snažíme vysvětlit. Jediné, co se snažíme, když se koukáme na zprávy, aby neviděla ty hodně dramatické nebo drastické věci,“ vysvětlila Jandová.

Regenerace a sounáležitost s tragédií u dětí

Ve škole její Marušky funguje i určitá solidarita a kolegiálnost mezi malými Čechy, Ukrajinci a Rusy. „Máme skvělou státní školu, chodí tam Ukrajinci i Rusové, a dneska a zítra probíhá velká sbírka, protože naše škola se také zapojuje do pomoci. Maruška vzala nějakou krabičku od léků, polepila ji žlutým papírem, dala tam modrou stužku a ptala se mě, jak anglicky napsat, že je to pro moje kamarády, tak to mě dojalo,“ svěřila se zpěvačka.

„Děti mají jednu ohromnou schopnost seberegenerace. Já věřím, že to v nich zůstane, pokud to všechno dobře dopadne, že je to zformuje v lepší lidi, že budou vnímat svět jinak než doposud,“ dodává Bára Kodetová, jež má už dvě dospívající dcery.

Každé dítě různého věku může reagovat na válku jinak

Každé dítě je schopno reagovat na atmosféru, kterou je obklopeno. Z chování dospělých dokáže vycítit, že se děje něco špatně. Válku tak mohou vnímat ty nejmenší, ale klidně i puberťáci. Stres se u každého může projevovat jinak. „U nejmenších dětí se může objevit zvýšená fixace na rodiče, potíže s usínáním, noční pláč, buzení a noční můry, změna chuti k jídlu, potíže s vyměšováním (například pomočování, zácpa), nový strach (ze tmy, ze zvířete), regresivní chování (cucání palce, šišlání, kňourání).

Děti školního věku se ve stresu často potýkají se ztrátou zájmu, neschopností se soustředit, zhoršením paměti, nárůstem školních neúspěchů, mohou být agresivní, vzdorovité, pasivní, vyhýbají se povinnostem, případně se přidružují fyzické potíže (bolesti hlavy, zad, trávicí potíže, kožní problémy apod.), poruchy spánku, poruchy příjmu potravy nebo třeba deprese,“ popisuje možné projevy dětská psycholožka a speciální pedagožka PhDr. Eva Šimotová.

Sdílejte článek
Štítky válka Ukrajina Marta Jandová Česko Barbora Kodetová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.