Celebrity

4. března 2022 06:05

Žaneta Dernerová

Rottrová a Janda soucítí s Ukrajinou. Sami válku zažili, ukrývali se ve sklepě

Marie Rottrová a Petr Janda promluvili o válce na Ukrajině

Zpěváci Marie Rottrová a Petr Janda jsou jedni z těch, kteří jako malé děti zažili druhou světovou válku. Na vlastní kůži tak znají ten hrůzný pocit, když se rozhoukají sirény a musíte se rychle ukrýt. Není divu, že je jim ze současné situace na Ukrajině dost úzko.

Elegantní dáma české hudební scény Marie Rottrová, která v loňském roce oslavila osmdesáté narozeniny, válku jednoznačně odsuzuje. „Nelíbí se mi, že tam lidi trpí a trpět budou. Taková válka v Evropě strašnou dobu nebyla. A Ukrajina Evropa je,“ řekla na speciálním koncertě na podporu válkou sužované země zpěvačka, která svou kariéru chtěla již dvakrát ukončit.

Rottrová, která se stala patronkou nového seriálu televize Prima ZOO, poukazuje na to, že i Rusko je součástí evropského kontinentu a Evropani by podle ní mezi sebou válčit neměli. Snad jako každý si přeje, aby se konflikt co nejdříve rozumně vyřešil a boje byly ukončeny. Zároveň se ale netají tím, že tomu moc nevěří.

Marie Rottrová se během války schovávala ve sklepě

Sama byla jako dítě svědkem bombardování Ostravy na konci druhé světové války. „Bylo mi tři a půl roku, běželi jsme do sklepa k tetě, se kterou jsme tenkrát sdíleli dům. Mně se to tehdy asi docela líbilo, vnímala jsem to jako dobrodružství, vzrušení a trochu nebezpečí. A pak si pamatuju, jak nás tatínek odvezl s maminkou na zbytek osvobozování Ostravy do bezpečí na venkovský statek pod Beskydy ke kamarádovi z varhanické školy. Trvalo to poměrně dlouho, žili jsme tam až do konce války,“ zavzpomínala na těžké časy během války Marie Rottrová v rozhovoru pro březnové vydání magazínu Prima ZOOM.

Petr Janda zažil bombardování Prahy

Také zpěvák Petr Janda, který se dobročinného koncertu rovněž účastnil, zažil válku na vlastní kůži. Ačkoliv byl ještě dítě, střípky z děsivých zážitků má v paměti doteď. „Tenkrát Američani omylem bombardovali Prahu, naproti nám hořela střecha. Pamatuji si, jak na Vinohradech houkala siréna a my jsme ve školce utíkali do sklepa. Z toho mám takový silný zážitek,“ vzpomíná na tehdejší události frontman skupiny Olympic, který doufal, že už se dalšího válečného konfliktu nedožije.

Janda navíc přiznal, že do poslední chvíle nevěřil, že dá ruský prezident povel k útoku. „Já jsem myslel, že jsou to jen taková planá slova, výhrůžky. Doufám, že s tou atomovkou to je také výhrůžka. Ale už si teda nejsem jistý ničím,“ vyjádřil své obavy Janda, který bude letos slavit osmdesátiny. Při této příležitosti vzniká na prknech Divadla Broadway muzikál Okno mé lásky s hity kapely Olympic, s níž je Janda neodmyslitelně spjatý a která nedávno přišla o jednoho ze svých zakladatelů.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.