Celebrity

22. srpna 2024 18:59

Tomáš Durčák

Taylor Swift poprvé o koncertech zrušených kvůli terorismu: Cítím obrovskou vinu

Fanoušci Taylor Swiftové zpívají ve Vídni

Taylor Swift sérií obřích koncertů v londýnském Wembley ukončila evropskou část své rekordy bořící Eras Tour. Na starém kontinentu však zanechává pachuť v podobě tří zrušených vystoupení ve Vídni. Ta nakonec neproběhla poté, co místní úřady zjistily, že na účastníky koncertu byl plánován teroristický útok. Zpěvačka až nyní našla sílu se k celé věci veřejně vyjádřit.

Nutnost zrušit všechny vídeňské koncerty pro mě byla zdrcující. Důvod zrušení mě naplnil novým pocitem strachu a také obřím množstvím viny, protože se na ty koncerty chystalo přijít tak moc lidí,“ uvedla americká zpěvačka ve svém středečním postu na sociálních sítích. „Zároveň jsem však byla nesmírně vděčná bezpečnostním složkám, protože jsme díky nim truchlili jen nad ztracenými koncerty a nikoli lidskými životy,“ dodala Taylor Swift.

Popová superstar při té příležitosti rovněž odpověděla na palčivý dotaz mnoha fanoušků z posledních týdnů – proč se rozhodla o celé věci ihned po zrušení vídeňských koncertů z oněch hrůzostrašných důvodů raději mlčet. Přiznala, že za tím byl primárně strach z toho, aby z pohledu bezpečnosti neohrozila i své další plánované koncerty v rámci Eras Tour.

„Na rovinu: Nebudu o něčem veřejně mluvit, pokud mám pocit, že by to mohlo vyprovokovat lidi, kteří by mohli mít chuť ublížit fanouškům, kteří chodí na mé koncerty. V případě, jako tento, je mlčení vlastně projevem zdrženlivosti a odložením vyjádření na moment, kdy to bude vhodné. Mou prioritou bylo bezpečně dokončit naši evropskou šňůru a s velkou úlevou mohu říci, že se nám to podařilo,“ vysvětlila Taylor Swift a dodala, že úzce spolupracovala s britskými úřady i zaměstnanci Wembley, aby tohoto cíle dosáhla.

Zpěvačka měla v termínu od 8. do 10. srpna odehrát tři po sobě jdoucí koncerty na Ernst Happel Stadium ve Vídni. Trojice show však byla na poslední chvíli zrušena vzhledem k násilné hrozbě, kterou odhalily zdejší bezpečnostní složky. Pouhý den před prvním koncertem se fanoušci dozvěděli, že Taylor v Rakousku nevystoupí, jelikož došlo k zatčení několika lidí napojených na ISIS, kteří zde plánovali provést teroristický útok.

Dle rakouských úřadů došlo k zatčení celkem tří osob ve věku 15, 17 a 19 let, kteří se podle všeho měli online zradikalizovat a během léta slíbit věrnost Islámskému státu. V domově jednoho ze zatčených policisté následně našli celou řadu chemických látek. Podezřelí, kteří stále žili se svými rodiči, měli plánovat najet s vozidlem plným výbušnin do davu fanoušků před stadionem.

A minimálně jeden ze zatčených teroristů byl údajně najat, aby pracoval přímo na stadionu jako ochranka. Ten měl mít pro změnu v plánu zaútočit na účastníky koncertu přímo uvnitř, a to pomocí podomácku vyrobených výbušnin a mačet. Taylor Swift má nyní od koncertování dvouměsíční volno a zpět ke svému už nyní rekordnímu, bezmála dva roky trvajícímu turné, se vrátí 18. října, přičemž jej ukončí 8. prosince posledním koncertem v kanadském Vancouveru.

Taylor Swift musela na začátku srpna kvůli hrozbě terorismu zrušit všechny tři plánované koncerty ve Vídni:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 9. 2024

Ve vzduchu je cítit napětí, Berani, ale vy s tím můžete udělat jen málo. Drsná atmosféra je v ostrém kontrastu s lehkovážností, kterou jste pociťovali v posledních dnech. Zdá se, že jste obdrželi dobrou zprávu. Možná jste byli konečně oceněni za svou tvrdou práci? Nechlubte se svými úspěchy. Situaci by to jen zhoršilo. Buďte trpěliví. Vyhněte se konfrontaci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.