Těžké začátky Jakuba Smolíka: Byl jsem bez peněz a bez topení. Jeho dcera urazila Gotta

Jakub Smolík v talkshow 7 pádů Honzy Dědka

Jakub Smolík patří k českým hudebníkům, kteří za svou kariéru dosáhli hned několika úspěchů. Přestože už od útlého věku věděl, že se bude věnovat hudbě, začátky nebyly tak jednoduché. V talkshow Honzy Dědka nyní promluvil o prvních hudebních krocích i prvních příjmech a prozradil, jakou ostudu mu udělala dcera před Karlem Gottem.

Jakub Smolík, vlastním jménem Jaroslav Smolík, se narodil v Domažlicích a vyrůstal v Hradových Střímelicích, místní části středočeské Stříbrné Skalice. Vystudoval strojní školu v Kolíně a už tehdy věděl, že se chce věnovat hudbě. Se spolužákem si založil svou první kapelu nesoucí název Travaléři.

Osudové setkání

Úspěšnou kariéru mu však odstartovalo až jedno osudové setkání. „Hrál jsem s takovým bigbítem na Rockových dnech na Rokosce, zpíval jsem tam písničku Narkomani. Byl jsem druhý. Petr Hannig byl v porotě a říkal, abych mu zavolal, že bych mohl natočit do Československého rozhlasu nějakou písničku. Měla to být píseň Mihne se Linda křižovatkou. Říkal jsem: ‚Pane Hannig, není to špatná písnička, ale já bych raději jinou,‘“ zavzpomínal zpěvák.

Měl jsem takovou, kterou jsem holkám hrál u táboráku. Tak jsme natočili Až se ti jednou bude zdát… Ta písnička se stala nejúspěšnější písničkou roku, v hitparádě jsem byl první, za mnou byl Karel Gott s písní Když muž se ženou snídá a třetí Dalibor Janda s písní Kde jsi? A to jsem pracoval ještě v servisu Škoda Volha. Uznejte, že pro člověka z vesnice, který přišel do Prahy, to byl obrovský úspěch,“ dodal v 7 pádech Honzy Dědka Jakub Smolík, který z vesnice do metropole dorazil s prázdnými kapsami.

V talkshow se představila také herečka Dana Syslová.

Těžké začátky

„Když jsem přijel do Prahy, moje hotovost činila 12 korun. Dělal jsem ve Výzkumném ústavu strojírenské technologie a ekonomiky, tam jsem měl plat 650 korun. Chodil jsem vykládat vagóny a za to jsem dostával dvacku. Bydlel jsem na Malostranském náměstí, kde měla dívka mého kamaráda ateliér,“ začal s vyprávěním.

„Tam se netopilo – maminka mi dala obrovskou peřinu z Chodska, netekla tam teplá voda, ráno jsem se opláchl a mazal jsem do mléčného baru na kakao a dva loupáky za 1,20 Kč,“ dodal Smolík v talkshow a na závěr se podělil o vtipnou historku s Karlem Gottem.

Trapas s Karlem Gottem

„Petr Janda měl oslavu narozenin. Bylo mu asi sto a naší Petrušce byly čtyři roky. Byli tam všichni, i Karel. Zeptal jsem se ho, jestli by mu nevadilo udělat si s Petruškou fotku. Šel jsem pro ni a ona řekla: ‚Já nechci, mně se nelíbí.‘ Všichni koukali, Brichtovi spadlo cigáro. A Karel Gott řekl: ‚To je neuvěřitelné, to je jediná žena v republice, která se se mnou nechce fotografovat,‘“ prozradil s úsměvem.

„Přítelkyně, aby zachránila situaci, ji vzala do náruče, že se vyfotí společně. Stoupla si vedle Karla a Petruška na něj chvíli koukala a pak řekla: ‚Maminko, on má nějaké ťupky na obličeji,‘“ zavzpomínal na čtrnáct let starou historku v  pořadu 7 pádů Honzy Dědka, které můžete sledovat každé úterý ve 21:40 na Primě.

Jako další host se v talkshow představil také Miloš Zapletal:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 9. 2024

Berani, nečekaná událost by vás mohla dostat do úzkých. Může se jednat o novou osobu ve vašem životě nebo o znovuobjevení někoho z minulosti. Tato přítomnost by mohla podnítit buď osobní, nebo profesní změny. Mohlo by se zdát, že je toho na vás moc, ale z dlouhodobého hlediska by to mohlo být pozitivní. Zachovejte klid, řešte problémy postupně a zachovejte si smysl pro humor.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.