Celebrity

14. srpna 2024 17:53

Marie Makovská

Vojta Kotek vzpomíná na začátky s Mádlem. Film Vlny je po dvaceti letech symbolicky spojil

Vojtěch Kotek o spolupráci s Mádlem a dnešním světě médií

Konečně jsme se dočkali snímku Jiřího Mádla s názvem Vlny, kvůli kterému si herec Vojtěch Kotek nechal narůst pořádný knír, husté kadeře a dokonce přibral pár kilo. Podle Vojty je tento snímek po dvaceti letech symbolickým propojením jeho a Jirkovy cesty. Jak vzpomíná na jejich začátky ve Snowboarďácích a co všechno by pro kamaráda udělal?

Všichni fanoušci Vojty Kotka si vybaví, jak se na veřejnosti a také například v show Máme rádi Česko začal objevovat s hustým knírem. Svou roli ve filmu Vlny vzal natolik vážně, že si z něj kolegové několik měsíců dělali legraci a přirovnávali ho k sňatkovému podvodníkovi. Nakonec se ukázalo, že tak velkou oběť po něm režisér Jirka Mádl ani nevyžadoval.

Kvůli Mádlovi klidně na blond!

Přesto si doposud Vojta Kotek stojí za tím, že by to pro svého kolegu a kamaráda udělal znovu. A možná by šel i do větší proměny. Nechal by se kvůli Jirkovi třeba odbarvit na blond? „Kdyby ten film dopadl stejně, jako dopadly Vlny, tak bych to udělal... ale je pravda, že já jsem nevěděl, jak Vlny dopadnou a stejně jsem to pro něj udělal,“ zasmál se Kotek v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku.

Přečtěte si také: Režisér Jiří Mádl ve Varech ukázal partnerku. Jsem hodně mazlící tatínek, říká

Na tiskové konferenci také prozradil, že chtěl ve své roli novináře Jiřího Dienstbiera ráčkovat. To mu ovšem Mádl striktně zakázal, a tak si vypěstoval aspoň vizuální stránku své nové role. „Já o tom mluvím tak, že to bylo hrozný, že jsem si musel nechat narůst knír, ale mě vlastně tyto výzvy škodolibě (vůči sobě samému) baví a jsem za ně rád. Každopádně kdyby se mi Jirka ještě někdy s nějakým filmem ozval, tak udělám cokoliv!“ dodal Kotek.

Dvacet let od Snowboarďáků se kruh uzavřel

Dobový snímek Vlny odhaluje napínavé a utajené příběhy novinářů Československého rozhlasu, kteří chtějí na konci 60. let i během chvíle, kdy vojska Varšavské smlouvy překročila československé hranice a bez vědomí tehdejších státních orgánů vpadla na území Československa, přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Nutno říct, že zatím měl film během premiér u diváků velký úspěch a Vojta Kotek je tak na svého kolegu a parťáka Jirku Mádla právem pyšný.

„To, že jsme se u filmu Vlny s Jirkou sešli, a to, že se náš příběh zase nějakým způsobem spojil i pro lidi, pro diváky, tak na tom skutečně něco je. A že se ten kruh tak zvláštně uzavřel od doby, kdy jsme spolu seděli na chatě na Snowboarďácích a každý jsme měli v ruce počítač a něco jsme si psali – já jsem říkal, že chci být režisér, on říkal, že chce být scenárista... a že se to opravdu stalo a symbolicky po těch dvaceti letech propojilo. Oběma se nám narodili synové víceméně v podobném časovém odstupu, já jsem Jirku obsadil do svého filmu a Jirka obsadil mě do svého filmu, tak se to hezky uzavřelo a jsem strašně rád, že zrovna takovým filmem,“ zabilancoval Kotek.

Jsem na Jirku strašně pyšnej a jsem rád, že jsem u toho mohl být.

Důvěřuj, ale ověřuj

Film z mediálního prostředí také navádí k zamyšlení se nad pravdivostí zpráv, které se k nám denně valí ze všech stran a zdrojů. Jak se v této změti snaží vyhledávat a orientovat Vojta Kotek? „Musím říct, že se snažím sledovat co nejvíc různých zdrojů, kterým věřím, a z toho si skládat nějakou mozaiku. V dnešní době, kdy kromě oficiálních médií vzniká spousta různých podcastů a věcí, ve kterých jsou informace takové, že se jen tak pustí, tak je dobré si je ověřovat. A je dobré je slyšet z více různých zdrojů, protože dneska je médiem každý, kdo má telefon a sociální sítě,“ vysvětlil herec.

„Ale i díky tomu dostávají prostor nezávislí novináři, na kterých si myslím, že snad dokážu poznat jejich řemeslo a to, že si oni sami informace ověřují, a že to není jen plkání nějakých názorů,“ ocenil Kotek a dodal: „Myslím si, že film Vlny posiluje kuráž novinářů a ukazuje, jak důležití lidé to mohou být, ale je taky důležité rozlišit novinařinu a ‚novinařinu‘...“

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 9. 2024

Ve vzduchu je cítit napětí, Berani, ale vy s tím můžete udělat jen málo. Drsná atmosféra je v ostrém kontrastu s lehkovážností, kterou jste pociťovali v posledních dnech. Zdá se, že jste obdrželi dobrou zprávu. Možná jste byli konečně oceněni za svou tvrdou práci? Nechlubte se svými úspěchy. Situaci by to jen zhoršilo. Buďte trpěliví. Vyhněte se konfrontaci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.