Těžký osud uklízečky Růženy. Proč nevyrůstala doma a nedostudovala školu?

Prostřeno! XXVI (11) - Kde je doma

Tento týden se soutěž amatérských kuchařů bude odehrávat na Vysočině. V pondělí se u plotny předvede jednačtyřicetiletá matka tří dětí Růžena. Ta to v životě neměla lehké. Její dětství a dospívání poznamenalo umístění do dětského domova.

Pondělní hostitelka Růžena vyrůstala v dětském domově Hora sv. Kateřiny, kde byla do osmnácti let. Školu nedodělala, protože půl roku před ukončením potkala budoucího otce svých dvou dětí. Žila deset let v Mostě a pracovala jako uklízečka v nemocnici. Pak poznala nového partnera, se kterým má pětiletou dceru Emičku.

Do soutěže ji přihlásila nejstarší dcera. Ze zdravotních důvodů se prý nevěnuje žádnému koníčku, ale kdysi ráda tancovala. Růžena by si přála, aby na ni tety z dětského domova byly hrdé a držely jí palce. Jenže si nevěří a její nejistotu soupeři budou brát jako slabost. Chvála u stolu jí sice zvedne náladu, ale nakolik je upřímná?

Menu hostitelka sestavila z jídel, která jí chutnají. Bude se podávat domácí bagetkaavokádovou pomazánkou, opečenou slaninou a vejcem, kachní vývar se sýrovými noky, kachní prsa s povidlovou omáčkou a rýží a perník, který má ráda její dcera. Hosty přivítá na chodbě, poté je pozve do bytu, kde po přípitku následuje šmejdění. Růžena má velkou rodinu, a tak jsou její zdi v obývacím pokoji pokryté zarámovanými fotkami. Na rodinu přijde řeč i u stolu, kdy se soutěžící začnou vyptávat. „Já jsem nevyrostla doma, ale v dětském domově,“ přizná Růžena.

S rodinou se stýká a vědí o sobě, ale pocit, že jede opravdu domů, má jen na cestě do domova. V Hoře Svaté Kateřiny totiž pobývala od svých devíti let. „Já jsem pyšná na to, že jsem tam vyrostla. Fakt jsem na to pyšná,“ přesvědčuje hostitelka soupeře, na kterých bude znát, že jí to příliš nevěří. Ingrid si její sdělení vyloží po svém: „Možná má důvod být na to pyšná. Že vyhrála svůj vnitřní boj, že to dokázala i bez těch rodičů.“ Co dalšího o sobě Růžena prozradí uvidíte už v pondělí vpodvečer.

Podívejte se, jak se povedl hostitelce hlavní chod. Má být švestková omáčka sladká?

Psychicky rozhozená hostitelka čeká kritiku

Růžena si dá na menu záležet. Upeče domácí bagetu na předkrm, který vyšperkuje tak, že bude vypadat jako z kavárny. Martinovi se ovšem bude zdát pomazánka nedochucená. Druhý chod, kachní vývar se sýrovými noky, budou někteří jíst poprvé. Kachní prsa se švestkovou omáčkou budou pro Růženu nejobávanějším chodem. Bude omáčka příliš sladká? Hodí se vůbec ke kachně rýže?

U stolu si nikdo nedovolí kritizovat, ale při bodování to může být jinak. „Určitě Růženka působí tak, že si nevěří, ale myslím, že je to takový šrumec a je to psychicky náročný, že to je normální,“ myslí si Veronika. Jak se bude hostům líbit zábava v podobě hry z Partičky? Zavděčí se Růžena mlsným jazýčkům perníkem, který si někteří pletou s vánočními perníčky?

Sdílejte článek
Štítky rodina stůl Prostřeno! bydlení recepty omáčka dětský domov Most premiérové díly těžký osud hora svaté Kateřiny FTV Prima vaření Vysočina dětský domov

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.