Matějská pouť nabídne nové verze nejoblíbenějších atrakcí. O kolik budou letos dražší?

Na proslulou Matějskou pouť, která každoročně začíná kolem 24. února, kdy slaví svátek Matěj, pravidelně zavítají desetitisíce lidí. I letos se můžete těšit na zábavu, adrenalin a spoustu nových atrakcí. Musíte však počítat s tím, že ani této tradiční akci se nevyhne zdražování.

Oblíbenou Matějskou pouť jako vždy můžete navštívit v areálu Výstaviště Praha, a to od 25. února do 10. dubna 2023 každý všední den kromě pondělí. Ani letos nebude chybět oblíbené obří ruské kolo, strašidelný zámek, dům smíchu, řetízkový kolotoč vysoký 50 metrů, bezpočet houpaček a skákacích hradů, staročeská střelnice či stále vyhledávané a oblíbené autodromy. Dále samozřejmě ani stánky s rychlým občerstvením, orientální cukrovinky a perníková srdce.

Na jaké novinky se můžete těšit?

Kromě tradičních atrakcí se tento rok můžete těšit i na spoustu novinek. Tou největší by měla být nová horská dráha od holandských partnerů, 65 metrů vysoká atrakce Airborne nebo nejnovější verze obřího řetízkového kolotoče Aeronaut.

Těšit se můžete i na nové ruské kolo s uzavřenými a vyhřívanými kabinami. V provozu bude také bazén a až do 30. března bude probíhat i lední bruslení.

Připlatíte si za atrakce i cukrovou vatu

Zdražování se letos nevyhne ani Matějské pouti. Na zvýšení cen se podepsaly hlavně vysoké ceny energií. Dalším velkým výdajem je doprava, kdy k převozu jedné velké atrakce je potřeba až deset nákladních vozů.

Ceny atrakcí se zvýší v řádech desítek korun, většinou od 10 do 60 korun. „Za nejdražší atrakce, zejména za ty adrenalinové, které do Prahy dopravili zahraniční partneři, si zaplatíte až 200 korun,“ řekla Aha! za pořadatele pouti Eva Kočková. Zdražení se týká také občerstvení a pouťového zboží. Ve stáncích návštěvníci koupí třeba klobásu za 60 korun či pivo za 50 korun.

Den pro děti z dětských a azylových domů

Na Matějskou pouť můžete vyrazit každý všední den kromě pondělí vždy od 12 do 20 hodin a o víkendech od 10 do 22 hodin. Ve všední dny je vstup zdarma a o víkendech zaplatíte 30 korun.

Výjimkou bude pondělí 27. března, kdy proběhne v rámci Matějské pouti Den pro zdravotně postižené děti a děti z dětských domovů a azylových domů. V tento den bude pouť přístupna všem zdravotně postiženým návštěvníkům zdarma včetně doprovodného programu. Budou se moct povozit na atrakcích od 12 do 15 hodin a od 15 do 17 hodin poté proběhne koncert na Křižíkově fontáně.

Mohlo by vás zajímat: Matějská pouť se jmenuje podle tajemného apoštola. Nejspíš zemřel mučednickou smrtí

Historie poutě

Tradice Matějské pouti je v Národní knihovně archivována již od roku 1595. Původně vznikla jako skutečná pouť, konkrétně tedy jako cesta k poutnímu kostelu sv. Matěje v Dejvicích. Během 20. století se k náboženskému charakteru události přidal i zábavní prvek, který kvůli vysoké návštěvnosti nebylo možné realizovat v okolí kostela – a tak se atrakce postupně přesunuly.

Přečtěte si také: Na svatého Matěje se už jaro hlásí o slovo. Připomeňme si staré svatomatějské tradice, zvyky i pranostiky

Začátkem šedesátých let byla matějská pouť v České republice umístěna na Letné, v Břevnově, Modřanech či na Vítězném náměstí a až roku 1964 přesídlila na místo, kde ji máme dnes, tedy do areálu Výstaviště Praha.

Název nese slavná pouť podle patrona svatého Matěje, kterého si katolická církev tradičně připomíná 24. února. Staročeské kalendáře navíc tento den označují za konec zimy a začátek jara – i právě proto se v tento den zahajuje již tradiční Matějská pouť. V únoru a březnu však bývá počasí proměnlivé a tak nepodceňte oblečení, abyste si mohli den patřičně užít.

Psycholog prozradil, jak vysvětlit dětem zdražování:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.