Zdražování školních obědů. Kolik stály před třiceti lety? Porovnání je překvapivé

Všichni rodiče školáků by se od února měli připravit na to, že by jejich výdaje mohly zaznamenat další drobný nárůst. Začíná totiž platit nová vyhláška o školním stravování, která jídelnám umožňuje zdražit až o pětinu. Malí strávníci si tak v závislosti na věku za každý oběd připlatí 6 až 9 Kč. Jsou dnes ale školní obědy opravdu drahé, nebo bývaly kdysi ve skutečnosti mnohem dražší?

Abychom si mohli odpovědět na otázku, zda jsou dnes školní obědy i se zmíněným nově hrozícím zdražením až o 20 % opravdu drané, nebo ne, musíme se vydat do historie. Když jsme se v roce 1989 loučili s komunismem, stál žáčka prvního stupně oběd ve školní jídelně dle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) pouhé 3,80 Kčs.

To sice číselně zní hezky, ale nesmíme zároveň zapomínat, že jeho maminka či tatínek měli zároveň průměrnou měsíční mzdu ve výši 3170 Kčs. O žádném extrémně levném obědu tak ve skutečnosti nemůže být řeč.

Jako druhý srovnávací bod si vezměme přelom milénia, rok 2000. Jelikož cena školního obědu od revoluce zaznamenala poměrně výrazný růst, stále jeden oběd tehdy žáka prvního stupně již 15 Kč. Opět však nesmíme zapomínat na průměrnou mzdu. Ta činila dle dat ČSÚ tehdy 13 219 Kč.

Studenti nad 15 let dají za oběd téměř 60 Kč

A do třetice se dostáváme do letošního roku 2023, kdy by žák prvního stupně do 10 let měl nově místo 39 Kč za oběd platit až 47 Kč. Žáci ve věku 11 až 14 let pak místo nynějších maximálních 41 korun, budou moci mít obědy naceněny až na 50 Kč. U studentů nad 15 let je růst ještě citelnější, místo nynějších 45 Kč je školní oběd bude moci stát až 54 korun.

Jaká bude letos průměrná mzda, zatím samozřejmě nikdo neví. Když ale vyjdeme z loňských dat, zjistíme, že dle ČSÚ byla ve 3. čtvrtletí loňského roku průměrná mzda 39 858 Kč. Na první pohled je tedy jasné, že od roku 1989 výrazně vzrostla nejen cena školního oběda, ale také mzda Čechů. Nyní se pojďme podívat, jak velkou zátěž pro rodiče školní obědy v jednotlivých letech představovaly.

Je dnes školní oběd levnější než v roce 1989?

V roce 1989 zaplatil rodič za měsíc obědů svého dítěte ve školní jídelně celkem 76 Kčs, což představovalo 2,39 % jeho průměrné měsíční mzdy. V roce 2000 už rodiče školní obědy pro malého školáka vyšly na 300 Kč, což ale představovalo už jen 2,26 % průměrné mzdy. Reálně tak školní oběd pro rodiče v letech 1989 až 2000 o malinko zlevnil.

A jak si stojí dnešní školní obědy? Za měsíc obědů pro žáka prvního stupně dle nové vyhlášky platné od 1. února 2023 zaplatíte v závislosti na věku nanejvýš 940 až 1000 Kč. To v přepočtu dělá 2,35 až 2,5 % průměrné mzdy z loňského podzimu. Pokud tato čísla zprůměrujeme a přidáme skutečnost, že letošní (s vysokou pravděpodobností vyšší) číslo průměrné mzdy zatím nevíme, vyplývá z toho jedna dobrá a jedna špatná zpráva.

Ta dobrá je, že navzdory číselnému růstu dnes rodiče za školní oběd malého žáka ve vztahu k průměrné mzdě neplatí o moc víc než v roce 1989. Zároveň však vidíme, že oproti roku 2000 se rodiči v průměru školní oběd opět o něco málo prodražil. Celou věci si můžeme ukázat ještě na jedné statistice.

Mohlo by vás zajímat: Super nápady na výborná jídla, která uvaříte za pár kaček

Bramborové placky

  • 500 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce
  • sádlo nebo olej na smažení
  • 1 lžička soli

Postup: Brambory uvařte doměkka a nechte vychladnout nebo můžete zužitkovat zbylé vařené brambory. Rozmačkejte je nebo nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte s moukou, vejcem a solí. Ze vzniklého těsta bez prodlení připravte placky vyválením a vykrájením kolečkem, nebo je jen vytvarujte rukama. Připravené placky opékejte z obou stran na pánvi s rozpáleným sádlem nebo olejem. Poté je nechte okapat na papírových utěrkách.

Tip: Aby placky splnily funkci výživného oběda, přidejte bílkoviny třeba ve formě tvarohu nebo zakysané smetany ochucené bylinkami. Hodí se skvěle i jako příloha k masu.

Zdroj: Prima FRESH

Rodič v roce 1989 za svou průměrnou mzdu mohl koupit 834 školních obědů. V roce 2000 už jste si za průměrnou mzdu mohli pořídit 881 školních obědů. A letos by vám ve stejné věkové kategorii za loňskou průměrnou mzdu ve školní jídelně dali 848 obědů. Stále o malinko víc než v zlomovém roce 1989, ale zároveň viditelně méně než v roce 2000, což nemusí ukazovat na příznivý trend.

Drahotu ukazuje zájem o obědy zdarma

Že rostoucí ceny školního stravování rodiče v peněženkách pociťují, dokazuje i fakt, že neziskové a sociální organizace poskytující zájemcům obědy zdarma zaznamenávají v aktuálním školním roce citelný růst zájmu. Jak informovala ČTK, například v organizaci Women for Women zaznamenali v loňském roce růst počtu dětí, které měly zájem o školní obědy zdarma, o 3 tisíce na necelých 13 tisíc zájemců. Tato skutečnost pak poukazuje na jeden zásadní fakt – zdaleka ne všichni rodiče dnes dosáhnou na zmíněnou průměrnou mzdu. S rozpočtem pak celkově bojují zejména samoživitelé.

Podobné články

Problematice levných a výživných receptů se věnuje například iniciativa Skromné jídlo, kde může kdokoliv sdílet své tipy nebo se inspirovat od ostatních: