Celebrity

25. ledna 2024 10:15

David Laštovka

Bratr Jiřího Lábuse je známý architekt. Je perfekcionista, já jsem chaotik, říká herec

Jiří Lábus o improvizaci

O herci Jiřím Lábusovi, který slaví 74. narozeniny, je všeobecně známo, že žije životem svobodného mládence. Nikdy se neoženil, nemá děti. Po smrti milovaných rodičů ale sám nezůstal. Má o rok mladšího bratra Ladislava, který stejně jako on ve své profesi vyniká. Co dělá a jaký spolu mají vztah?

Otec Jiřího Lábuse byl architekt, matka zdravotní sestra. Zatímco on si vybral umělecký obor a stal se znamenitým hercem, jeho o rok mladší bratr Ladislav pokračuje ve šlépějích jejich tatínka. Patří k nejvýraznějším architektům současnosti, pracuje jako emeritní děkan ČVUT, ve své profesi platí za skutečnou kapacitu, mistra oboru. Spolupodílel se na řadě významných děl jako byla rekonstrukce vily Lídy Baarové, jízdárna na Pražském hradě nebo přestavba pražského paláce Langhans.

Každý máme svůj svět, říká Jiří Lábus

Vzhledově jsou si velmi podobní, ale už odmalička byl každý jiný. „My jsme nikdy nebyli bratři, co spolu prožívají všechno společně. Každý jsme měli svůj svět. Láďa je pečlivý systematik, já naopak netrpělivý cholerik. On jedl spořádaně, já jsem do sebe rychle naházel celý talíř. Ale máme se rádi,“ přiblížil Jiří Lábus v rozhovoru pro deník Právo.

Rozdíly v jejich povahách jsou podle něj vidět i dnes. „Všechno dělá detailně, je to perfekcionista. Když si třeba kupujeme oblek, já ho mám vybraný za pět minut, on za hodinu a půl,“ prozradil s úsměvem. Maminka, která pracovala jako zdravotní sestra i v Národním divadle, měla až panický strach, aby se jim v dětství něco nepřihodilo. Místo pohádek je do kina brala na zdravotnické filmy.

Děsí se nemohoucnosti. Nechce zůstat nikomu na obtíž

Zatímco bratr Ladislav se brzy osamostatnil a odešel z domova, Jiří i v dospělosti žil dál pod jednou střechou se svými rodiči. Dnes lituje, že se neoženil a nezaložil vlastní rodinu. Děsí se toho, že se o něj v případě vážného onemocnění nebude mít kdo postarat. Proto si všechny peníze pečlivě spoří na horší časy.

Čtěte také: Jiří Lábus zůstal starým mládencem. Proč se nikdy neoženil a neměl děti?

Chce mít finanční prostředky k tomu, aby si mohl dovolit zaplatit ústav s nadstandardní péčí, kde se o něj, až nebude moci, dobře postarají. „Z blízkých a kamarádů nechci nikoho otravovat. Vím, jak to bylo trýznivé pro mého otce (trpěl Parkinsonovou chorobou - pozn. red.), který se stále omlouval za to, když jsem mu pomáhal. Já mu říkal, že je to přirozené, ale on to tak nebral,“ uvedl Jiří Lábus, který už přes třicet let dabuje animovanou postavu Marge ze seriálu Simpsonovi, který každý den vysílá Prima COOL.

Jiří Lábus je velký přítel Dagmar Havlové. Takhle o ní hovořil, když slavila jubileum:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.