V létě se zvyšuje riziko sexuálního násilí. Jak se mu podle policistky vyhnete?

Danuše Doudová měla za muže násilníka i alkoholika

Danuše Doudová je známá policistka, která vyšetřuje nejrůznější kriminální případy a prohřešky. Její život ale také připomíná kriminální film. První manžel ji totiž chtěl zastřelit a druhý byl alkoholik a schizofrenik. Jak se s takovou životní zkušeností dá žít v prostředí trestné činnosti?

Jak se dá s takovou zkušeností vypořádat, když se sama tolikrát dostanete do situací, které vaši minulost mohou připomínat?
Někdy vám to při práci pomůže, někdy je to na obtíž. Záleží na tom, jak to dokážete spojit a co je pro vás důležitější. Když jste v práci, lidi asi nezajímá, jestli máte nějaký osud, nebo ne. Lidé pro vás musí být důležitější než vy sama.

Dokážete se při vyšetřování trestných činů od svých osobních zkušeností odpoutat?
V práci se od toho musím odpoutat. Lidé na mě spoléhají, a pokud se budu hroutit, nejenže se na mě budou divně dívat, ale bude to vrhat špatný stín i na policii. Musím pracovat na sto procent, a když se chci zhroutit, tak doma.

Jaký je vývoj trestných činů?
Než jsem nastoupila k policii, vystudovala jsem práva a chtěla jsem soudit trest, takže jsem se o násilné trestné činy zajímala už v době, kdy jsem studovala vysokou školu. V praxi záleží na tom, jaké je roční období, jaká je zrovna doba a jak jsou lidé naladění. Někdy je více krádeží, protože nemají co do pusy, jindy je více násilných činů. Záleží také na tom, jak se provokují. Pokud jde holka sama přes les, má minisukni, nevezme si ani baterku a nikomu o tom neřekne, vyloženě si o to říká.

Jak se dá říct ne a vyvarovat se nebezpečí?
Když vás někdo osloví na místě, kde nikdo není, v každém případě se nezastavujte. Jděte dál a slušně řekněte, že spěcháte. Někdy to toho člověka odradí. Jakmile se ale zastavíte a chcete se s ním i v dobré víře dát do rozhovoru, už je to první náznak toho, že jste ochotná komunikovat.

1. Nechoďte sami na odlehlých místech.

2. Vždy někomu řekněte, kam a kudy jdete.

3. Neoblékejte se vyzývavě, když jdete sama.

4. Noste při ruce pepřový sprej.

5. Když vás někdo osloví, nezastavujte se a jděte dál.

Sdílejte článek
Štítky policie zločin FTV Prima rozhovor násilí rady krimi osud tipy Policie v akci Danuše Doudová