Celebrity

4. července 2023 06:00

David Laštovka

Valerie Kaplanová málem dostala Dejdara do vězení, při životě ji držel rum a cigára

Slunce, seno, jahody sledujte v úterý večer na Primě

Proslavila se jako „Bába Tutovka“, kmotra s kosou v pohádce Honza málem králem nebo průvodkyně v komedii Jára Cimrman ležící, spící. Její životní rolí se však stala postava poblázněné babičky ve filmech Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika. Od smrti herečky Valerie Kaplanová, která se dožila 81 let, uplynulo 24 let. Jaká byla v soukromí?

K nejslavnější roli babči v posteli na kolečkách se Valerie Kaplanová dostala náhodou. V prvním díle Slunce, seno, jahody tuto postavu ztvárnila Ema Červená, která však zemřela a režisér Zdeněk Troška za ni musel najít náhradu. Vyhlásil konkurz, v němž ho nejvíce zaujala právě Valerie, které v té době bylo sedmdesát let.

„Když si vyndala umělý chrup a rozpustila dlouhé šedivé vlasy, byla od paní Červené v podstatě k nerozeznání. Byla úžasná, takové sluníčko. Byla s ní legrace, na svůj věk měla v sobě až neskutečný temperament,“ prozradil webu Prima Ženy režisér Troška.

Dejdarovi dala falešné peníze

Veselou příhodu zažil s Valérií Kaplanovou Martin Dejdar a to během natáčení posledního dílu Slunce, seno, erotika, který se zčásti natáčel i v Itálii. Herec kvůli ní málem skončil ve vězení.

„Před odjezdem z Čech nám dala Valerie Kaplanová dvacet kanadských dolarů, které snad od roku 1950 skladovala v trezoru v bance s tím, abychom si tam něco za ně koupili. Tak jsme je šli po příjezdu s Oldou Kaiserem vyměnit. Bankéř ze směnárny tu bankovku vzal, projel ji tím svým přístrojem a najednou se ozval alarm. Za pět minut dorazili policajti a odvedli nás na služebnu. Ukázalo se, že ty peníze jsou falešné. Naštěstí nás pak pustili, protože se jednalo jen o malou sumu. Paní Valérii jsme pak koupili láhev. O tom, že ty peníze, které si tak dlouhá léta pyšně střežila, byly falešné, jsme jí nikdy neřekli,“ prozradil s úsměvem v televizním dokumentu o natáčení Martin Dejdar. Na film Slunce, seno, jahody se můžete podívat v úterý ve 20:15 na Primě.

S rakovinou bojovala s úsměvem

Valerie Kaplanová se narodila v Hlinsku, dětství díky svému otci strávila ve Vídni. Vystudovala rodinnou školu a začala pracovat jako sekretářka. Před kamerou se poprvé objevila až ve svých třiatřiceti letech ve filmu Pionýr. Na sklonku života bojovala s rakovinou, které podlehla v pardubické nemocnici v květnu roku 1999. Bylo jí 81 let. Jak vzpomínal Zdeněk Troška, při životě ji držel jen rum a cigareta. Do poslední chvíle však zůstávala optimistická a veselá.

Martin Dejdar v 7 pádech Honzy Dědka:

Sdílejte článek
Štítky peníze film rakovina rum herečka Zdeněk Troška Martin Dejdar Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika Honza málem králem Valerie Kaplanová Martin Dejdar Jára Cimrman ležící, spící

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.