Vánoční cukroví letos podraží. Nejvíc si připlatíme za vejce, ořechy i čokoládu
Vánoční cukroví letos podraží
I když do Vánoc zbývá ještě pár týdnů, už teď je obrovský zájem o domácí i kupované cukroví. Kdo chce mít jistotu, že na Štědrý den nebudou talíře prázdné, měl by si pospíšit. Ceny však oproti loňsku výrazně stouply.
Vánoční cukroví se neobejde bez základních surovin, jako jsou vejce, máslo nebo čokoláda. Právě u nich došlo v letošním roce vůbec k největšímu zdražení. „Letos jsme už ceny cukroví museli navýšit, protože máslo, ořechy i čokoláda šly nahoru. Kilo čajového cukroví máme za 1 300 Kč a zvedli jsme to o 30 %,“ uvedla pro CNN Prima News cukrářka Gabriela Honsová.
Čtěte také: Váš vánoční stromek možná skrývá poklad. Sběratelé vám za staré ozdoby dají jmění
Dražší suroviny i vyšší náklady na energie
Podle odborníků patří mezi největší „skokany“ v cenách vejce. „Cena vajec se zvyšuje hned z několika důvodů. Rostou náklady na krmivo, dále energie a připočíst musíme také změnu ustájení,“ vysvětlil Marek Zemánek, mluvčí Potravinářské komory ČR. Meziročně jde o zdražení zhruba o 36 %.
Výrazně dražší je i čokoláda kvůli globálnímu nedostatku kakaa, který žene ceny suroviny rekordně nahoru. Dražší jsou letos ale i vlašské ořechy. Kvůli slabší úrodě a vyšším nákladům na zpracování jejich cena meziročně vzrostla o desítky procent. Pro cukráře i domácí pekaře jde přitom o jednu z nejnákladnějších surovin.
V neposlední řadě se týká zdražování také másla. Jeho cena stoupla meziročně přibližně o třetinu, a to hlavně kvůli vyšším nákladům na energie. Odborníci se shodují, že nejvýhodnějším řešením zůstává nadále domácí pečení, přesto ale stále víc lidí objednává cukroví u cukrářů, a to i v moderních variacích. Velký zájem je například o makronky, tartaletky, brownies nebo další netradiční kousky, které už dávno patří mezi vánoční stálice.
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.
Vánoční stromeček si můžete rezervovat už nyní. Ceny oproti loňsku nevzrostly: