Hrozí nedostatek vlašských ořechů kvůli škůdcům. V kuchyni je můžete snadno nahradit

Strach o ořechy
Na první pohled nenápadná moucha se stává zkázou pro české pěstitele vlašských ořechů. Vrtule ořechová se k nám dostala ze Severní Ameriky, a to asi v roce 2017. Dnes už je na celém území České republiky a její řádění na ořešácích je důvod, proč řada hospodyněk musí v kuchyni hledat za populární vlašáky náhrady. I bez nich si však lze poradit – tady jsou naše tipy, čím lze nejpopulárnější české ořechy nahradit.
Vrtule ořechová by letos mohla navzdory tomu, že mnoho ořešáků je obsypaných plody, způsobit nedostatek vlašských ořechů. Její larvy totiž hodují na oplodí dozrávajících ořechů a zpravidla způsobí, že je ořech nakonec nedostatečně zralý, černý a hořký. Tato malá muška tak může cenu vlašáků u nás pořádně zvednout, anebo způsobit, že si je ani nekoupíme.
V kuchyni naštěstí existují alternativy, jimiž je možné případnou absenci vlašských ořechů nahradit:
Jiné druhy ořechů
Jako první se přirozeně nabízí možnost nahradit zkrátka vlašáky jiným druhem ořechů. Jako asi nejekonomičtější varianta se nabízejí ořechy lískové, nicméně v úvahu mohou připadat také tradiční mandle, případně kešu či pekanové ořechy. Zejména poslední jmenované už ale nejsou žádnou levnou záležitostí. Podívejte se na benefity různých druhů ořechů.
Semínka
Nahradit ořechy zcela jinou surovinou je rovněž možné, a to v podobě semínek. Jde-li vám o to, aby náhrada rovněž obsahovala omega-3 mastné kyseliny, pak zvolte chia nebo lněná semínka. Ale hodí se také slunečnicová.
Ovesné vločky a pohanka
Další poměrně dobrou náhradou za vlašské ořechy při pečení nebo při přípravě snídaní pak mohou být i nasucho opražené ovesné vločky, případně pohanková lámanka, která má charakteristickou oříškovou chuť. Zatímco do snídaňových jogurtů a kaší můžete vločky nechat vcelku, na pečení se hodí ještě je rozmixovat najemno. Ořechovou chuť pak lze koláčům dodat i pomocí pohankové mouky.
Strouhanka
Zřejmě nejlevnější, ale zároveň ekonomicky nejvýhodnější náhradou zejména při pečení je strouhanka. I tu je ideální opražit, a to buď nasucho, anebo aspoň na másle. Strouhanku je rovněž možné použít v případě, že máte ořechů jen málo a touto surovinou je takzvaně nadstavit.
Čeští vědci věří, že psilocybin z hub dokáže uzdravit srdce. Zahajují unikátní studii: