Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Jak do cukroví propašovat zdravé přísady? Po čem sáhnout?

Nedokážete si sváteční pečení představit bez hromady pšeničné mouky a bílého cukru? Ukážeme vám, že vánoční cukroví lze upéct zdravě, chutně a také s umírněným podílem prázdných kalorií.
Vydáno: 08.12.2017
Jak do cukroví propašovat zdravé přísady? Po čem sáhnout?
Jak do cukroví propašovat zdravé přísady? Po čem sáhnout? Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Změňte ingredience ve vašich oblíbených receptech za ty zdravé a uvidíte, že si pochutnáte tak jako tak.

Vánoce jsou u nás symbolem opulentního hodování. Cukroví tláskáme jedno přes druhé, popíjíme barevné limonády a o Štědrém večeru znásobíme kalorický příjem smaženým kaprem a nefalšovaným bramborovým salátem, do kterého s majonézou dvakrát nešetříme. Vzhledem k tomu, že nás cukroví doprovází při všech oblíbených pohádkách od rána až do večera svátečních dní, není určitě k zahození pojmout jejich pečení zdravě.

Výživoví poradci v rámci konzumace bílé mouky bijí na poplach už nějaký ten pátek, a jejich obavy rozhodně jsou na místě. Pšeničná mouka je totiž z hlediska výživy naprosto bez vitamínů, minerálů a jiných cenných látek. Co jí ale schází v tomto směru, tak hravě dožene tím, že zvládne naprosto spolehlivě zalepit střeva. A tak mnohdy dochází ke tvorbě plísní, je zdrojem přibírání na váze a také napomáhá k tvorbě hlenů. Raději proto sáhněte po mouce pohankové, žitné nebo celozrnné. Avšak péct s ní chce trochu cviku, také její chuť je jiná, než jsme zvyklí u klasické pšeničné mouky. V případě, že nevíte, co od této zdravé alternativy můžete čekat, vsaďte na testovací dávku, kdy budete kombinovat bílou mouku s tou celozrnnou.

„Sama jsem z jáhlové mouky pekla cukroví už v loni a letos tomu nebude jinak, akorát je potřeba brát v potaz fakt, že těsto nekyne tak snadno, jako z mouky bílé a je více hutnější,“ vysvětluje zkušená čtenářka Andrea.

Máte doma strávníky, kteří drží bezlepkovou dietu? I pro ně nachystejte cukroví z jáhlové, kukuřičné, rýžové či amarantové mouky.

V dnešní době není problém upéct zdravé cukroví, vyzkoušejte to Foto: V dnešní době není problém upéct zdravé cukroví, vyzkoušejte to. Foto: istock.com

Jak vyzrát na sladkou chuť?

Někdo s nadšením sáhne po třtinovém cukru, avšak i tato varianta není v rámci prospěšnosti pro lidský organismus kdoví jak příznivá. Pořád se totiž jedná o cukr. Neváhejte vyzkoušet přírodní sladivost prostřednictvím rostlinných sirupů jako je agávový, javorový či těch obilných. Sladkou chuť cukroví propůjčí také sušené ovoce a v neposlední řadě si zamilujte med.

Čím cukroví naplnit či slepit?

Nepřehánějte to s tučnými máslovými krémy a raději vsaďte na směs ořechů s rumem a kakaem či na domácí marmeládu. V souvislosti s cukrovím se hojně používá ta s kyselejší chutí jako je rybízová či višňová.

Není poleva jako poleva

Na co byste ale měla rovnou zapomenout, jsou tzv. hotové polevy plné ztužených tuků. Jsou sice v praktickém balení a připraveny k rychlému použití, ale jejich složení není nejlepší. Raději si rozpusťte opravdu kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, a v této echt čokolázni vykoupejte vaše rohlíčky či ořechy. Potřebnou hustotu můžete upravit kokosovým nebo jiným rostlinným mlékem. Všichni přece víme, že kravské mléko náš organismus zbytečně zatěžuje.

Opravdová vanilka je stejně nejlepší

Kupovaný vanilkový či nedej bože vanilinový cukr nahraďte vanilkovým luskem, stačí lusk otevřít a na špičku nože nabrat jeho vnitřek.

Jak vyzrát na tuky?

Upéct cukroví bez tuku zkrátka a dobře nejde. Za dob našich babiček bylo v kurzu především sádlo a máslo. Současné trendy ale umožňují i rostlinnou alternativu, avšak je důležité vybrat si opravdu dobře. Vedle nešlápnete s olejem řepkovým nebo třeba tím kokosovým. Zvláště vyjímat se bude tam, kam přidáte nastrouhaný kokos či oblíbenou kokosovou mouku.

Další tipy na skvělé cukroví najdete přímo zde:

 

Chutné a krásné vánoční cukroví se dá upéct i bez másla

Vánoční cukroví bez másla: 5 druhů, které vás budou bavit

Tak kdy začnete s pečením?

Upečte si vánoční perníčky: Recepty a spousta inspirace

Kvalitní cukroví z nekvalitních surovin neupečete

Chcete chutné cukroví a vánočku? Nepodceňujte výběr surovin!

 

Autor: LZ

 

Článek je zařazen v: cukroví, tuky, zdravé cukroví, nepečené cukroví, třtinový cukr, pravá vanilka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama